poniedziałek, 15 stycznia 2018

STREFA W TYTANO ZIMOWE MENU

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
  
#STREFA
Przestrzeń spotkań, relaksu, wybornej kuchni, świetnego wina, autorskich koktajli, dobrej muzyki, ciekawego dizajnu oswajającego bardzo przestronne, postindustrialne wnętrze. Wchodzisz i dobrze się tu czujesz. Tak po prostu. Jest nowocześnie, niezobowiązująco i ciepło zarazem. To miejsce z taką dobrą energią, bez zbędnego zadęcia, bez spiny. Barmani przygotowują tu iście magiczne eliksiry wstrzelając się idealnie we wszystkie wasze nastroje, a jak wiecie sztuka to wielka. 

#STREFAkomfortu   #STREFAspotkań
 #STREFArelaksu  #STREFAgastro
#naszaSTREFA  

 
strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchniNie sposób tego miejsca tak zwyczajnie sklasyfikować. Nie zaszufladkujecie go jako wine bar choć ma imponującą, przekrojową kartę win; nie da się go również sprowadzić do roli zwyczajnej restauracji choć dobrego jedzenia tu również nie brakuje. Dba o to młoda, niezwykle kreatywna ekipa. Z rozbrajającym uśmiechem mówią o sobie „chłopcy z kuchni”. Nie dajcie się temu zwieść. Chłopaki świetnie znają się na swojej robocie. Ich dania są nowoczesne, niebanalne, oparte o składniki najlepszej jakości, tworzone z kulinarną fantazją, finezją i znajomością rzemiosła, a przy tym nie przekombinowane i proste w najlepszym tego słowa znaczeniu. Ot i cały sekret dobrej kuchni :) 
Znajdziecie tu coś dla siebie na każdą porę dnia i nocy - od kanapek, przez sałatki po dania główne, włoską pizzę, przekąski i desery. Również w opcjach wege i vegan.  
 
#STREFAzmian
15 stycznia w STREFIE startuje nowe zimowe menu

#byłempiłem
Mieliśmy już przyjemność przedpremierowo rozsmakować się w wielu daniach które zimową porą będą w STREFIE dopieszczać wasze podniebienia i powiemy wam, że jest pysznie! Mnóstwo dobroci tu na was czeka. W STREFIE wiedzą co to jest prawdziwy comfort food. Zjesz tu i ogarnie cię błogostan; ten przyjemny miraż sytości i zadowolenia. 

Na swoje dania mają pomysł, zachowują spójność smaków. Lubimy gdy ten sam składnik zaskakuje różną teksturą na jednym talerzu, gdy daje mam różne wielozmysłowe doznania - puree i chipsy przygotowane z jednego warzywa w tym samym daniu to zawsze dobry plan.

Wielki plus za to, że doceniają to co lokalne.

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
Nic tak nie służy dobremu jedzeniu jak wyśmienite wino. 
W kwestii jego doboru do potraw zaufajcie w ciemno Basi Lejkowskiej, bo z pasją, doświadczeniem i wyczuciem smaku dokonuje tu selekcji win. W tej sztuce jest absolutnie niezrównana! Smaki oraz aromaty zaprezentowanych nam win i potraw doskonale się wzajemnie dopełniały i podkręcały.

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

STREFA - ZIMOWE MENU  - POZYCJE WYBRANE

tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

na zdjęciu: tatar z sezonowanego łososia / majonez cytrynowy / zioła/ orzeszki pinii / szalotka / kapary 

Do tatara mamy wielką słabość i co za tym idzie mamy również wobec niego wygórowane oczekiwania. Ten tatar je spełnił. Łosoś sezonowany przez 7 dni,  doprawiony jedynie bazylią, szalotką i kaparami smakuje absolutnie genialnie. Majonez cytrynowy - sztos.


strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, Syrah Blanc de Noir od Gebr. Anselmann 2015, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

WINO - Syrah Blanc de Noir od Gebr. Anselmann 2015 Niemcy 
 
Polecamy szczególnie waszej uwadze to genialne białe wino z czerwonych winogron. Zakochaliśmy się. Już tęsknimy. Będziemy wracać by wypić je ponownie do tatara z łososia.


Syrah Blanc de Noir od Gebr. Anselmann 2015

*** 
poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
na zdjęciu: polędwiczka z dorsza / puree z zielonego groszku robione na mleku kokosowym z ziołami / majonez cytrynowy / chips z parmezanu / groszek cukrowy 


Lekkie, pełne smaku danie. Fantastyczna zabawa teksturą. Idealnie chrupiący groszek cukrowy, kruchy chips kontra muślinowe puree i delikatna struktura ryby.

tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, Verdejo Ecologico od Menade, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

WINO - Verdejo Ecologico od Menade Hiszpania

Świeże, zrównoważone wino organiczne o dobrej kwasowości i przyjemnym, dyskretnym owocowym aromacie. W 100% wytwarzane metodami ekologicznymi z winogron odmiany Verdejo. 

Verdejo Ecologico od Menade

***
poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, peczotto, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

na zdjęciu: pęczotto z grzybami robione na demiglace warzywnym / blanszowany szpinak / orzeszki pinii / smażone borowiki  


Prawdziwy comfort food.  Nie każdy lubi określenie pęczotto, ale jakby nie zwał, to danie jest super. Niedoceniana, nasza rodzima kasza pęczak jest tu podstawą. Aromatyczne grzyby z naszych lasów budują głębię smaku i aromatu.  Szpinak klasycznie świetnie w tym zestawie zagrał. Nie pożałowano masła.

poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, Nosso Verdejo Natural od Menade, peczotto, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

WINO - Nosso Verdejo Natural od Menade Hiszpania 

Wino eleganckie, ciekawe, dobrze wyważone, pełne aromatów winogron verdejo. Jest w 100% naturalne, organiczne. Nos dyskretnie owocowy, subtelnie ziołowy. W ustach świeże i delikatne. Powstaje z ręcznie zbieranych winogron. W winnicy Finca Menade stosuje się zabiegi prewencyjne w 100% naturalne (takie jak ziołowe napary i serwatka). W całym procesie produkcji tego wina nie używa się siarki. 


poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, Nosso Verdejo Natural od Menade, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
***
poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, piers z kaczki, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchnina zdjęciu: pierś z kaczki / puree z topinamburu robionego na palonym maśle / sos żurawinowy z palonym rozmarynem i infuzowanym tarniną ginem / chips z topinamburu / prażone orzechy nerkowca  

Pierś z kaczki to jest danie, na którym restauracje często się wykładają zabijając niczemu nie winną kaczkę po raz drugi przesuszając lub przeciągając mięso na patelni. ALE NIE ONI! W STREFIE kaczka wysmażona jest w punkt! Idealnie różowa, soczysta, PYSZNA.
I wielki plus za topinambur i to w dwóch "stanach skupienia". To wyborne, zapomniane nieco warzywo szczęśliwie powraca do łask czego STREFA nie przegapiła. Zarówno puree jak i chipsy z topinambura są wyśmienite!


poledwiczki z dorsza, tatar z lososia, strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, pierś z kaczki, Critera Primitivo od Schola Sarmenti, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

WINO - Critera Primitivo od Schola Sarmenti Włochy
 

To wino oczarowało nas ciemno rubinową barwą z odcieniem fioletu. Zmysłowy nos pełen zapachów suszonych owoców, oraz śliwkowej konfitury. Przyjemnie świeże, lekkie i niezwykle atrakcyjne w smaku

Critera Primitivo od Schola Sarmenti

***

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

wieprzowe żeberka pieczone na burbonie Bulleit i miodzie / puree z batatów z goździkami / sałatka z kiszonej białej i czerwonej kapusty / ogórek kiszony 
Mięsna orgia. To danie wydobywa całą naturalną słodycz wieprzowiny. 

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni WINO - Masserei Negroamaro od Schola Sarmenti Włochy 

Nos pełen czerwonych owoców. Wino rześkie, świeże, przyjemnie kwasowe.


strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

***


strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni 
deska przekąsek: zestaw małopolskich wędlin bez konserwantów / pasztet z serc wołowych wypiekany w Strefie / zestaw regionalnych serów podawanych z miodem / mus żurawinowy / focaccia  

I niech nam ktoś powie, że z lokalnych produktów nie można skomponować wybornej deski przekąsek do wina!

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni

***
 

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, tiramisu, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
na zdjęciu: domowej roboty Tiramisu 

Dobre, dokładnie takie jak lubimy. Nieprzesłodzone, z idealnie wyważoną nutą kawy i czekolady, z gęstym, uczciwie zrobionym kremem, który nie rozmoczył nadmiernie biszkoptów. Solidny deser, taki idealny zimą, gdy do wiosennego liczenie kalorii macie jeszcze czas ;)

Na zdjęciach poniżej: KOLACJA DEGUSTACYJNA PREZENTUJĄCA ZIMOWĄ KARTĘ W STREFIE.  
Autor: Adam Mikołajczyk / Pracownia Męskich Portretów

strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni
strefa, tytano, restauracja strefa, strefa krakow, basia lejkowska, gdzie zjesc w krakowie, wine bar krakow, zycie od kuchni 
STREFA
Kraków, Dolnych Młynów 10/2c

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz