piątek, 13 kwietnia 2018

WAKACJE W HISZPANII I SAŁATKA Z CHORIZO I OŚMIORNICĄ

salatka z chorizo, wakacje w hiszpanii, hiszpania, tui, wakacje z tui, salatka z osmiornica, salatka z chorizo i osmiornica, co zobaczyc w hiszpanii, podroz do hiszpanii, co zwiedzic w hiszpanii

Każda droga zaczyna się do pierwszego kroku, a każda wakacyjna podróż od marzenia. Teraz głowy mamy pełne marzeń. Mają jedno wspólne imię - Hiszpania!


Przygrywką do tej podróży marzeń niech będzie wyborna sałatka pełna hiszpańskich smaków na którą przepis wam dziś zdradzimy.




Marzą się nam cudowne plaże, piękna pogoda, fiesta i pyszne jedzenie. Chcielibyśmy już dziś "zgubić się" w jednym z uroczych "białych miasteczek" Andaluzji, podziwiać pobielone wapnem fasady domków, barwne okiennice i przydomowe patia tonące w pelargoniach. 

I jeść paellę, pić wino, podziwiać tancerzy flamenco, poczuć energię płynącą z ich tańca, wsłuchać się w ekspresyjne brzmienie gitary.

Pragniemy emocji jakie daje przejście słynną Ścieżką Króla (Caminito del Rey) zawieszoną ponad 100 metrów nad kanionem El Chorro w prowincji Malaga.




I chcemy pojechać do Torrevieja, odpoczywać na wybrzeżu Costa Blanca; odwiedzić Park Narodowy Parque Natural de Las Lagunas de La Mata y Torrevieja, zobaczyć największe słone jezioro w Europie, którego woda ma zachwycająco różowy kolor i obserwować flamingi. Laguna Salada de Torrevieja jest jedynym różowym jeziorem na naszym kontynencie. Swoją unikalną barwę zawdzięcza mikroorganizmom, które je zasiedlają.





"Quien no ha visto Granada, no ha visto nada" (Kto nie widział Granady, nic nie widział).  Więc za cel podróży obierzemy również to niezwykłe miasto położone u stóp gór Sierra Nevada. I zwiedzić Alhambrę, podziwiać arabska architekturę.



Pragniemy odwiedzić meczet w Kordobie uznawany za największą atrakcję turystyczną Hiszpanii. La Mezquita została wybudowana w VIII w. i przekształcona w wieku XIII w rzymskokatolicką katedrę. Meczet rozsławiła sala z tzw. „lasem kolumn”. To największa, „była” świątynia muzułmańska w Europie. Ma powierzchnię 23 tysięcy metrów kwadratowych. Meczet w Kordobie wpisany jest na Listę Światowego Dziedzictwa Narodowego UNESCO.


Marzymy by spoglądać na krajobrazy w Las Médulas.

I chcemy zobaczyć w muzeum wierną reprodukcję jaskini Altamira, w której znajdują się jedne z najwspanialszych zabytków sztuki paleolitycznej na świecie (samej jaskini niestety nie można zwiedzać).

Powędrujemy śladami Don Kichota, zobaczymy słynne wiatraki w Campo de Criptana.


I odwiedzimy Barcelonę; ruszymy szlakiem architektury wytyczonym przez niezwykłe dzieła Antoniego Gaudiego. Niektóre z nich wymykają się prawom geometrii euklidesowej.

"Architektura jest pierwszą ze sztuk plastycznych, ponieważ zarówno rzeźba, jak i malarstwo potrzebują oprawy architektonicznej. Ich wartość artystyczna zależy w dużej mierze od właściwego oświetlenia, to zaś zapewnia właśnie architektura. Rzeźba jest grą światła, malarstwo zaś jego kolorystyczną interpretacją." - Antonio Gaudi

"Kościół Sagrada Familia jest budowlą ze wszech miar opatrznościową. Znajduje się w centrum miasta, a także w centrum barcelońskiej równiny, w identycznej odległości pomiędzy górami a morzem, pomiędzy Sains a Saint Andres. Identyczna odległość dzieli go także od rzek Besós I Lloberegat " - Antonio Gaudi


Pragniemy zobaczyć Sevillę, o której Hiszpanie mawiają: "quien no ha visto Sevilla, no ha visto maravilla" (kto nie widział Sewilli, nie widział cudu).



Wieczorami będziemy przesiadywać w kameralnych barach, objadać się tapas, pić wino, smakować miejscowe sery i spoglądać w morze.



Mamy już swoje marzenia do spełnienia :) A Wy?

Chcąc zrealizować wszystkie plany przeglądamy oferty na stronie Biura Podróży TUI.pl Czytamy przewodniki, przeglądamy albumy i  objadamy się pyszną sałatką z chorizo i ośmiornicą.
 
SAŁATKA Z CHORIZO I OŚMIORNICĄ
Ośmiornica wymaga długiego i pracochłonnego procesu obróbki. Jeśli nie macie dużo czasu i doświadczenia w tym temacie oraz nie odnajdujecie przyjemności w tłuczeniu głowonogiem o kuchenny blat nie kupujcie świeżej ośmiornicy w całości. Poszukajcie sklepu w którym są dostępne same ramiona ośmiornicy wstępnie ugotowane i głęboko zamrożone. Ułatwi wam to pracę i skróci czas przygotowania tej przepysznej sałatki. 



składniki:

* 160 g kiełbasy Chorizo (u nas chorizo de Pamplona)
* 200 g macek ośmiornicy (kupujemy gotowane i głęboko mrożone)
* 100 g sera MANCHEGO DOP - hiszpański dojrzewający 6 miesięcy ser twardy w 100 % z mleka owczego
* 100 g sera IBERICO - hiszpański ser dojrzewający z mieszanego mleka krowiego, koziego i owczego
* 1 kg ziemniaków sałatkowych (lubimy gatunek JAZZY)
* trochę ulubionej sałaty - u nas radicchio (możecie wykorzystać sałatę w innym gatunku - np. roszponkę lub rukolę)
* 1 duża cebula czerwona  (marynowana w occie jabłkowym - przepis znajdziecie poniżej)
* 1/3 żółtej papryki
* 1/3 czerwonej papryki
* 1/4 zielonej papryki
* 50 g czarnych oliwek bez pestek
* 8 pomidorków koktajlowych
* 1 papryczka chili
* 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia ośmiornicy 
* natka pietruszki

sos:

* 5 łyżek oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* sól ziołowa do smaku (około 1/4 łyżeczki)
* sporo świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki przyprawy pod nazwą "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"

marynata do cebuli:

* 3 łyżki octu jabłkowego
* szczypta soli


wykonanie:

* Rozmrażamy macki ośmiornicy. 

* Ziemniaki gotujemy w mundurkach (bez obierania), studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

* Marynujemy cebulę: czerwoną cebulę kroimy w bardzo cienkie półkrążki i przekładamy do miseczki z octem jabłkowym i solą. Cebulę marynujemy przez minimum 15 minut mieszając ją w tym czasie.

* Kolorowe papryki kroimy w paski.

* Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.

* Papryczkę chili kroimy w cieniutkie plasterki.

* Hiszpańskie sery kroimy w cienkie paski. 

* Przygotowujemy sos: wszystkie składniki sosu mieszamy kuchenną trzepaczką w miseczce do uzyskania jednolitej emulsji.

* Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki.

* Rozgrzewamy oliwę na patelni, kładziemy na niej rozmrożone macki ośmiornicy i smażymy je przez 10 minut. W tym czasie obracamy je dwukrotnie. Po 5 minutach na patelnię dorzucamy plastry kiełbasy chorizo i smażymy je obok ośmiornicy. Dzięki temu ośmiornica nabierze niepowtarzalnego smaku.

* Usmażoną ośmiornicę kroimy na plastry pozostawiając końcówki macek do ozdoby sałatki.



składanie sałatki:

Na półmisku układamy poszarpane liście sałaty i plastry ziemniaków, na nich równomiernie rozkładamy kolorowe paski papryki, marynowaną cebulę, pomidorki koktajlowe, oliwki i plasterki papryczki chili, paski hiszpańskich serów oraz podsmażone plastry ośmiornicy i kiełbasy chorizo. Na koniec sałatkę równomiernie skrapiamy przygotowanym wcześniej aromatycznym sosem i ozdabiamy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz