niedziela, 13 maja 2018

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI


Maj w tym roku rozpieszcza nas wspaniałą pogodą. Wiosna przemknęła niepostrzeżenie zmieniając się w gorące lato. Korzystamy wiec z tego spędzając dużo czasu w ogrodzie. To teraz nasze ulubione miejsce relaksu i spotkań z przyjaciółmi. Takie "zielone domówki" są o tej porze roku najlepsze :) Przygotowujemy w ogrodzie stół pełen smakołyków i orzeźwiających napojów. Stawiamy na nim deskę naszych ulubionych serów, sezonowe sałatki, lekkie, ciasta, owoce, szaszłyki z grilla. 


Dziś zaprezentujemy Wam  przepis na pyszną sałatkę z zielonymi szparagami.


Dzbanek na napoje z wybranym przez nas grawerem oraz deskę do serów będącą jednocześnie pudełkiem na wykonany ze stali nierdzewnej zestaw niezbędnych akcesoriów, dzięki któremu wszystko mamy zawsze w jednym miejscu i pod ręką wyszukaliśmy na stronie z personalizowanymi prezentami My Gift DNA.



Przepis na nasze ulubione SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ znajdziecie na [TEJ STRONIE]


 


SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

składniki:

* 0,5 kg ziemniaków sałatkowych
* pęczek zielonych szparagów
* 200 g groszku cukrowego
*1czerwona papryka
* 2 małe czerwone lub białe cebule
* 1 papryczka chili
* pęczek zielonej cebulki
* 1/2 pęczka natki pietruszki

sos:

* 4 łyżki oliwy z oliwek 
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* sól 
* świeżo zmielony pieprz do smaku

dekoracja:

* kwiatki bratka


wykonanie:

1. Gotujemy ziemniaki

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach (bez obierania ze skórki), studzimy, obieramy, kroimy w dużą kostkę. 


2. Gotujemy szparagi

Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. 
Zielone szparagi nie wymagają obierania.


Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. 
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Główki dojdą w parze podczas gotowania. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru, gotujemy około 5 - 7 minut.
Ugotowane szparagi przekładamy na deskę. Odcinamy ich główki, a pozostała część kroimy na kawałki.

3. Gotujemy groszek cukrowy

Groszek cukrowy w strączkach wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty, odcedzamy, studzimy.

4. Kroimy pozostałe składniki sałatki

Paprykę kroimy w paski, cebulę kroimy w cieniutki połkrążki.

Zielona cebulkę drobno siekamy.

Papryczkę chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki lub drobno siekamy. 

Obrywamy listki natki pietruszki.

5. Przygotowujemy sos:

Wszystkie składniki sosu mieszamy kuchenną trzepaczką  w miseczce do uzyskania jednolitej zawiesiny.

6. Składanie sałatki:

Odkładamy na bok główki szparagów. Pozostałe składniki sałatki przekładamy do miski, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy ze sobą, Nakładamy do salaterki i ozdabiamy główkami szparagów oraz kwiatkami bratka.




3 komentarze:

  1. Nie powinnam pomijać sałatki, ale kolory na zdjęciach są genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świeże podejście do sałatki, podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  3. Podkradnę ten przepis, koleżanki z pracy muszą spróbować

    OdpowiedzUsuń