środa, 9 maja 2018

SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

TEGOROCZNY SEZON GRILLOWY UWAŻAMY OFICJALNIE ZA OTWARTY!


Za nami długi majowy weekend. Spędzaliśmy go jak zawsze z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, z dala od zgiełku wielkiego miasta. Wyobraźcie sobie wielki, zielony ogród, w którym rosną stare jabłonie i grusze. Stoi tam dom z drewnianych bali. Wybudował go dziadek Piotra w 1938 roku. Sercem tego domu jest wielki, chlebowy piec. Gdy przyjeżdżamy tu z rodziną i przyjaciółmi na weekendy lub wakacje rozpalamy w nim ogień i pieczemy pizze i chleby. Po całym domu rozchodzi się wtedy cudowny zapach. Dom pachnący chlebem to dom pełen miłości.

wiosna, wieś, szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
jablon, kwiaty jabloni, pszczola, szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


W tym roku majowy ogród przywitał nas soczystą zielenią, zapachem bzów i wysoką trawa, która czekała na skoszenie. Słońce świeciło, płatki kwiatów jabłoni rozwiewał wkoło wiatr. W altanie przed domem zagnieździł się mały ptaszek. Nie najlepsze miejsce sobie chyba wybrał. W te ciepłe, majowe noce zakłócamy mu teraz spokój długimi rozmowami i grą na gitarze. Cieszymy się swoim towarzystwem, odpoczywamy i biesiadujemy przy grillu. Taka to nasza majowa tradycja :)



szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

PAMIĘTAJCIE, ŻE NA GRILLU MOŻECIE GOTOWAĆ W WIELKIM STYLU!

Szaszłyki to niewątpliwie jedno z najsmaczniejszych dań z grilla; klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Nic wiec dziwnego, że przygotowuje się je na całym świecie. Japończycy nazywają je „jakitori”, a Indonezyjczycy „sataj”. W Grecji znane są jako  „souvlaki”, a na Bliskim Wschodzie jako „shish kebab”. My też mamy swoje ulubione przepisy na to danie. Dziś zdradzimy wam jeden z nich.



SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

To niezwykle soczyste, pełne uroku i smaku szaszłyki drobiowe. Bardzo często je robimy. Mimo, że do ich przygotowania wykorzystujemy delikatne, pozbawione tłuszczu mięso, to dzięki odpowiednim dodatkom i sposobie obróbki nasze szaszłyki nabierają soczystości i prawdziwego bogactwa smaków i aromatów. A wszystko za sprawą dodatku grillowanego bakłażana i cukinii oraz marynowania z wykorzystaniem aromatycznych przypraw oraz wysokiej jakości musztardy i ketchupu.

Polecamy wam Musztardę Kielecką delikatesową stołową i Ketchup Kielecki łagodny extra. To produkty WSP „Społem”, polskiej firmy z długimi tradycjami. Wykorzystujemy je od dawna w naszej kuchni i mamy do nich pełne zaufanie. Łączą w sobie tradycyjny i wykwintny smak z dbałością o wykorzystanie najwyższej jakości składników. To dla nas bardzo ważne. Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa produkowana jest od 1932 roku zgodnie z dawnymi recepturami. Ma łagodny aromat i aksamitną konsystencję. Doskonale spełnia nasze oczekiwania. Do wyprodukowania 100 g Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra wykorzystywane jest aż 186 g pomidorów dzięki czemu nabiera on wyjątkowej pełni smaku, intensywnego koloru i odpowiednio konsystencji. W jego składzie nie ma konserwantów.



SZASZŁYKI DROBIOWE Z BAKŁAŻANEM

składniki:

  * około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 bakłażan
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Ketchup Kielecki łagodny extra
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
wykonanie :


Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Bakłażana myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kładziemy na niej plastry bakłażana; grillujemy je około 3 minuty z każdej strony.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone plastry grillowanego bakłażana, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. 

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki oraz roladki z mięsa i bakłażana.  Gotowe szaszłyki układamy na posmarowanej olejem tacce do grillowania.



szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ

składniki:

* około 600 g mięsa z piersi indyka (lub z piersi kurczaka; możecie również wykorzystać schab)
* 1 cukinia
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki zielonej
* papryczka chilli
* Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
* świeżo zmielony pieprz
* sól
* słodka papryka w proszku
* natka pietruszki
* olej rzepakowy


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

wykonanie:
Szaszłyki z cukinią przygotowujemy analogicznie jak szaszłyki z bakłażanem.


Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.


Cukinie myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kładziemy na niej plastry cukinii; grillujemy je około 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz.

szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Mięso z piersi indyka kroimy w plastry; kładziemy na nich folię spożywczą i delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Tak przygotowane mięso obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą papryki w proszku, doprawiamy niewielką ilością soli, kładziemy na nim cieniutkie plasterki papryczki chili i listki zielonej pietruszki i smarujemy je cienką warstwą Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej.




Na tak przyprawionym mięsie układamy lekko przestudzone plastry grillowanej cukinii, tak by je w całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśniki i kroimy je w poprzek na kawałki o grubości około 3 cm.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

Papryki myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. 

Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki i roladki z mięsa i cukinii. Gotowe szaszłyki układamy na wysmarowanych olejem tackach do grillowania.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
grillowanie,szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

GRILLOWANIE:


Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla który wykorzystujecie.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni


Na nagrzanym grillu kładziemy tacki z szaszłykami. Szaszłyki pieczemy około 20 – 25 minut co pewien czas obracając je. Grillujemy tak długo, aż mięso zbieleje i miejscami kusząco się zarumieni, a skórka na papryce zmarszczy się lekko zbrązowieje. Pamiętajcie, że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.


szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni
szaszlyki, danie z grilla, przepis na szaszalyki, salatka ze szparagami, salatka na grilla, ketchup, ketchup kielecki, musztarda, musztardz kielecka, jak zrobic szaszlyki, majowka, przyjecie w ogrodzie, zycie od kuchni

 
 



2 komentarze:

  1. wow, piękne zdjęcia, wszystko wygląda przepysznie, uwielbiamy grillować.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszaco wyglada

    OdpowiedzUsuń