czwartek, 19 lipca 2018

KURCZAK W CYDRZE Z JABŁKAMI

 
Kurczak pieczony z jabłkami w cydrze to łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre danie. Wyjątkowo mało pracy w kuchni daje tu fantastyczny efekt. Taki pieczony kurczak to dla nas prawdziwy comfort food. Mięso jest soczyste i cudownie rozpada się pod naporem widelca i ma przy tym kusząco rumianą, lekko chrupiącą skórkę. Cebula i jabłka genialnie wzbogaciły smaki, a cydr oddał cały swój aromat lekko przy tym karmelizując całość. 


Zjedzcie takiego kurczaka z pieczonymi ziemniakami a świat od razu wyda się wam o wiele piękniejszy ;)

 
PIECZONY KURCZAK Z JABŁKAMI W CYDRZE

składniki:

* 6 pałek z kurczaka
* 2 cebule
* 2 jabłka
* 200 ml cydru (wykorzystujemy cydr lubelski niefiltrowany)
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól (użyjcie z umiarem)
* świeżo zmielony pieprz ( nie żałujcie go sobie) 
* szczypta ostrej papryki w proszku
* możecie też sypnąć trochę majeranku



wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy je olejem rzepakowym, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, podlewamy 100 ml cydru i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Po 30 minutach pieczenia dodajemy do mięsa pokrojone w kawałki cebule. Całość podlewamy kolejną porcją cydru (około 100 ml).




Po kolejnych 30 minutach pieczenia dodajemy do mięsa obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.
Całość pieczemy jeszcze około 20 - 30 minut.
Pieczony kurczak z jabłkami w cydrze najlepiej smakuje podany z pieczonymi ziemniakami i szklaneczką cydru.





3 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, uwielbiam cydr, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaki narobiliście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie muszę spróbować to zrobić bo zapowiada się świetne :)

    OdpowiedzUsuń