TRYB JASNY/CIEMNY

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI to wyborny, letni przysmak, prawdziwa kwintesencja letnich smaków. W naszym cieście jest "magiczny składnik" który sprawia, że smakują genialnie. Zdradzimy wam dziś sekretny przepis naszej babci na najlepsze knedle.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni Krok po kroku pokażemy wam jak je przygotować. To znacznie łatwiejsze niż sądzicie.


KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I MORELAMI
proporcje na około 32 knedle

składniki:

* około 1,5 kg moreli i/lub śliwek (koniecznie wybierzcie gatunek śliwek od których odchodzi pestka - np. śliwkę Węgierkę Dąbrowicką)
* 2 kg ziemniaków (waga podana po obraniu ziemniaków ze skórki)
* 2 jajka
* 250 g grysiku (kaszy manny)
* 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta
* 2 jajka
* sól

dodatki do knedli:
cukier i/lub tarta bułka i masło

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni

wykonanie:

Gotujemy ziemniaki

* Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. 

* Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dzięki temu ciasto na knedle będzie idealnie gładkie. Jeśli nie macie praski do ziemniaków, to możecie je albo bardzo dokładnie ubić tłuczkiem gdy są jeszcze bardzo gorące lub zmielić je w maszynce gdy już wystygną.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni

Drylowanie moreli i śliwek
Morele i śliwki myjemy, nacinamy je lekko wzdłuż jednego boku i wyjmujemy z nich pestki starając się nie rozerwać owocu.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni
Wyrabianie ciasta na knedle
Do wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków wbijamy dwa jajka i całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy grysik i wstępnie zagniatamy ciasto. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ostatecznie krótko wyrabiamy ciasto dłońmi dokładnie obsypanymi mąką. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni
Formowanie knedli:
* Dłonie dokładnie oprószamy mąką. 
* Odrywamy kawałek ciasta wielkości naszej moreli lub śliwki. Najpierw turlamy z niego kulę, a potem rozgniatamy go w dłoniach na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni 
* Na placku ciasta kładziemy owoc, owijamy go ciastem i zlepiamy jego brzegi. Turlając w dłoniach ostatecznie formujemy knedel. Gotowe knedle układamy na tacce obsypanej mąką zachowując pomiędzy nimi odstępy zapobiegające ich sklejaniu się.

Nasz krótki film opublikowany na FB pokazuje jak łatwo formuje się knedle: [KLIK]

Gotowanie knedli
Gotowe knedle niezwłocznie gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody wrzucając je  partiami do wrzątku. Czas gotowania to około 5 minut (do ich wypłynięcia).

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni

Knedle jemy na gorąco posypane cukrem i/lub bułką tartą lekko zrumienioną na maśle.

Wybornie smakują również knedle odsmażane.  Po całkowitym ich wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce wrzucamy knedle na patelnię i krótko je podsmażamy. Podajemy posypane cukrem.

knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni
knedle ze sliwkami, knedle z morelami, knedle, knedle z owocami, przepis na knedle, najlepsze knedle, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Dziękuję ,że ten wpis powstał . Dziękuję za zdjęcia . Moja rodzina i ja. W końcu będę mogła zrobić im te PYCHOTKI.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się głodna zrobiłam! :p wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  3. Omnomnom <3 Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm chyba czas dzisiaj na knedle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, uwielbiam śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, że wstawiłaś tu ten przepis. Mam mnóstwo śliwek w domu i nie wiem już co z nimi robić :p

    OdpowiedzUsuń
  7. takiego pomyslu jezcze nie widzialam:) MEGA JESTE

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu knedle wyglądają imponująco :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. przyznam pomysł niezły:) ale jeszcze nie probowalam

    OdpowiedzUsuń
  10. niby łatwe a jeszcze nie robiłam, uwielbiam ze śwliwką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenie dwóch smaków, to jest to. Ja również uwielbiam śliwki. ; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda to naprawde przepysznie. Muszę to koniecznie spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo dobry przepis, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ekstra przepis, uwielbiam knedle <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Jej, pięknie, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI