środa, 3 października 2018

LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ




Ponownie sięgamy po przepis kulinarny z okresu XX-lecia międzywojennego przedstawiając wam recepturę na leguminę z kaszy krakowskiej. To przepis, który jest w naszej rodzinie od pokoleń, a w miniony weekend zapewnił nam zdobycie pierwszego miejsca w konkursie kulinarnym dla blogerów zorganizowanym przez Stowarzyszenie Polska Ekologia w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE podczas V Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z Uniwersytetem Rolniczym" .


Zadanie konkursowe polegało na zaprezentowaniu dań z okresu dwudziestolecia międzywojennego z wykorzystaniem polskich, certyfikowanych produktów rolnych najwyższej jakości.



Na zdjęciu: nasza konkursowa legumina z kaszy krakowskiej z musem owocowym.

Na zdjęciu: zupa miszkulancja z mięsnymi klopsikami.
Miszkulancja to było drugie danie, które zaprezentowaliśmy podczas konkursu kulinarnego dla blogerów zorganizowanego w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE. Nasz przepis na tę pyszną, sycącą zupę możecie poznać [NA TEJ STRONIE] naszego bloga.  

LEGUMINA to uniwersalne określenie dla słodkich dań przyrządzanych na bazie jaj, twarogu, mleka lub mąki, a także różnych gatunków kasz. W kuchni polskiej do legumin zaliczało się więc budynie, suflety, naleśniki, racuchy, omlety, pierogi ze słodkim nadzieniem, makaron z serem i cukrem, knedle z owocami, kisiele, pierogi leniwe, pampuchy, zupy owocowe podawane z grzankami, czy ryż ze śmietaną i owocami. Jeszcze w XX-leciu międzywojennym nie uznawano "obiadów na słodko", a leguminy podawano wyłącznie jako deser po daniu głównym. Po II wojnie światowe, w czasach PRL-u, wiele z tych deserów stało się jednak samodzielnymi daniami obiadowymi.

KASZA KRAKOWSKA
Jeszcze na początku XX wieku łamana i niepalona gryka była jedną z najbardziej cenionych kasz. Ma bardzo przyjemny smak i aromat. Kasza krakowska jest bogata w witaminy z grupy B, P, PP, E i kwas foliowy. To także dobre źródło minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, niklu, boru, jodu i magnezu. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Jej regularne spożywanie znacznie podnosi odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Kasza ta polecana jest także osobom cierpiącym na hipoglikemię oraz cukrzycę. Zawiera d-chiro-inozytol, który zwiększa insulinowrażliwość organizmu. Jest również bogata w błonnik, który ułatwia trawienie i chroni przed zaparciami, a także reguluje perystaltykę jelit. Na długo zaspokaja uczucie głodu.


LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ Z MUSEM OWOCOWYM

składniki:

* 250 g kaszy krakowskiej (niepalonej kaszy gryczanej)
* 0,5 l mleka
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 60 g masła + masło do wysmarowania foremek
* 120 g cukru 
* 4 małe jajka lub 3 duże
* garść orzechów laskowych (30 g)
* garść migdałów bez skórek (30 g)
* garść rodzynek 
* skórka otarta z cytryny
* szczypta soli
* bułka tarta do obsypania foremek do zapiekania


mus owocowy:

* 2 kwaśne jabłka np. szare renety
* 2 gruszki
* 2 - 3 goździki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sok z cytryny do smaku

karmelizowane śliwki:

* kilka śliwek
* 1 łyżka masła
* szczypta cynamonu
* szczypta cukru


dekoracja:

* owoce sezonowe świeże lub mrożone: maliny,  jeżyny lub porzeczki (wybierzcie
* listki mięty



wykonanie:


* Przygotowujemy naczynie żaroodporne z pokrywą oraz 6 kokilek do zapiekania. 

* Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

* Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło i miąższ z jednej laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią), doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę krakowską. Gotujemy przez 4 minuty stale mieszając.   Całość przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelną pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 40 minut.

* Gotową kaszę krakowską studzimy.


* Kokilki do zapiekania starannie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

* Orzechy i migdały rozdrabniamy na mąkę w malakserze.

* Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. 

* Do ostudzonej kaszy dodajemy żółtka utarte z cukrem i dokładnie mieszamy.  Dosypujemy rodzynki, skórkę otartą z cytryny oraz rozdrobnione orzechy i migdały; ponownie całość dokładnie mieszamy.  Teraz dodajemy porcjami pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą na leguminę.


* Masę przekładamy do obsypanych tartą bułką kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 40 minut. 

MUS OWOCOWY

Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i przekładamy do niewielkiego garnka.  Do owoców dolewamy odrobinę wody, dodajemy 2 goździki oraz cynamon i gotujemy przez kilka minut często mieszając. Wyjmujemy goździki i całość blendujemy na jednolity, gładki mus.

KARMELIZOWANE ŚLIWKI

Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego szczyptę cynamonu oraz cukru i podsmażamy przez 3 - 4 minuty śliwki.


Leguminę podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem musu owocowego, karmelizowanych śliwek i świeżych owoców, których lekka kwasowość stanowi przyjemnym kontrapunkt smakowy dla słodkiej leguminy. 


PIECZONE JABŁKA  Z NADZIENIEM Z KASZY KRAKOWSKIEJ

To taka nasza wariacja na temat leguminy :)
Jako nadzienie pieczonych jabłek wykorzystajcie masę na leguminę. Takie jabłka genialnie smakują. Winny smak pieczonych jabłek idealnie kontrastuje ze słodkim smakiem leguminy z kaszy krakowskiej. 


wykonanie: 

Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm); zachowujemy go. Łyżeczką wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je masą na leguminę. Liczcie, że do 2 dużych jabłek mieści się mniej więcej tyle masy na leguminę co w 1 kokilce do zapiekania. Jabłka wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.

O projekcie NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE możecie poczytać [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].

Przesłaniem projektu "NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE" jest zwrócenie uwagi konsumentów na jakość i walory smakowe polskiej żywności, prezentacja bogactwa różnorodności, unikatowości i niepowtarzalności Polski oraz polskiego rolnictwa, a także wzbudzenie w konsumentach patriotyzmu gospodarczego. Nasze codzienne, zwykłe decyzje konsumenckie, takie jak wybór produktów spożywczych, które każdego dnia kupujemy mają wielki wpływ na rozwój gospodarczy regionu w którym mieszkamy, a tym samym na gospodarkę w skali całego kraju. 



Środki na realizację projektu „NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE” pochodzą z funduszy promocji mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka oraz owoców i warzyw.

8 komentarzy:

  1. Cudowny przepis. Te jabłka mnie bardzo zachęcają do zrobienia, do spróbowania. Zdjęcia rewelacyjne. <3 Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze chcę dodać, że przesłanie projektu jest niesamowicie ważne, popieram. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia rzeczywiście rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna inicjatywa! I myślę, że zasłużona wygrana :) GRATULACJE! Danie wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to naprawdę rewelacyjnie. Muszę kiedyś coś takiego przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń