tag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post21212919985363813..comments2024-03-26T17:47:28.757+01:00Comments on ŻYCIE OD KUCHNI: KONKURS Z FIRMĄ ROSSI.PLAnna Wlezieńhttp://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comBlogger57125tag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-51645138601427110352015-07-07T11:13:57.328+02:002015-07-07T11:13:57.328+02:00Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
...Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką<br /><br /><br />składniki:<br /><br />ciasto<br />300 g mąki pszennej typ 500<br />200 g masła<br />100 g cukru pudru<br />1 żółtko<br />2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia<br />szczypta soli<br /><br />kruszonka<br />75 g mąki pszennej typ 500<br />75 g tartych migdałów <br />100g cukru<br />100 g masła<br />oraz<br />500 g rabarbaru<br /><br />Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały i wymieszać. Następnie dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Gotową kruszonką posypać rabarbar. Blaszkę wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-20919642018299881272015-07-05T22:00:28.608+02:002015-07-05T22:00:28.608+02:00pchanim.mahican@gmail.compchanim.mahican@gmail.comtinahhttps://www.blogger.com/profile/17955106189335630818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-61720833863577394502015-07-05T22:00:05.629+02:002015-07-05T22:00:05.629+02:00sernik bardzo puszysty
Bardzo. Bardzo. Bardzo.
Naj...sernik bardzo puszysty<br />Bardzo. Bardzo. Bardzo.<br />Najpuszystszy, jaki do tej pory zrobiłam.<br />Bardziej serowa pianka.<br /><br />Jak to jest zrobione?<br />1 kg sera twarogowego z wiaderka<br />5 jaj M<br />40 g mąki ziemniaczanej<br />275 ml mleka /0,5%/<br />100 ml oleju<br />75 ml słodzika w proszku /stewia, ksylitol/<br />2 łyżki cukru drobnego<br />wanilia<br />Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. <br />Na blasze umieszczam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.<br />Miksuję ser. Dodaję po jednym żółtku, krótko miksując.<br />Dodaję mąkę i mieszam.<br />Wlewam kolejno mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Miksuję tylko do połączenia.<br />Białka ubijam z cukrami. Dodaję do sera i mieszam łyżką.<br />Przelewam masę do wyłożonej papierem blachy. <br />Piekę 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.<br />Zmniejszam temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 25 minut.<br />Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach.<br />Wkładam na noc do lodówki.tinahhttps://www.blogger.com/profile/17955106189335630818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-63727618625328580282015-07-05T20:08:58.295+02:002015-07-05T20:08:58.295+02:00Truskawkowe usta Adama:
Składniki na blaszkę 28x20...Truskawkowe usta Adama:<br />Składniki na blaszkę 28x20cm:<br />2 jajka,<br />50 g zsiadłego mleka,<br />50 g oleju,<br />250 g mąki,<br />80 g cukru,<br />4 g proszku do pieczenia,<br />5 g kakao<br />Krem truskawkowy:<br />330 g śmietany 30%,<br />15 g cukru pudru,<br />25 dag truskawek,<br />10 g żelatyny<br />Dodatkowo:<br />małe okrągłe biszkopty,<br />dżem truskawkowy,<br />galaretka truskawkowa<br /><br />Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.<br />Krem: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy truskawki.<br />Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.<br /><br />ania.bratek1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-52335942934799389652015-07-05T19:56:58.473+02:002015-07-05T19:56:58.473+02:00Truskawkowe mini serniczki z musem:
Na 6 babeczek:...Truskawkowe mini serniczki z musem:<br />Na 6 babeczek:<br />6 biszkoptów,<br />150 g mascarpone,<br />150 g śmietany 30%,<br />30 g cukru pudru,<br />15 g żelatyny,<br />25 dag truskawek,<br />½ op.galaretki cytrynowej<br /><br />Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. Pozostawione truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.<br /><br />Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.<br /><br />ania.bratek1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-22433666983251082072015-07-05T19:47:41.046+02:002015-07-05T19:47:41.046+02:00Torcik serowy truskawkowo -czekoladowy
Składniki n...Torcik serowy truskawkowo -czekoladowy<br />Składniki na spód: <br />100 g biszkoptów,<br />60 g masła,<br />15 g kakao<br /><br />Masa serowa:<br />400 g serka waniliowego,<br />250 g serka z wiaderka,<br />20 g żelatyny,<br />50 g nutelli,<br />15 g cukru pudru,<br /><br />Dodatkowo:<br />galaretka truskawkowa (75g),<br />30 dag truskawek<br />Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy biszkoptowej wkładamy czekoladową masę, wstawiamy na chwilę do lodówki aż lekko stężeje. Do drugiej części dodajemy kilka truskawek pokrojonych w kostkę i cukier puder oraz resztę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Następnie na masę czekoladową wykładamy masę z truskawkami. Na wierzchu układamy kilka truskawek. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, tężejącą zalewamy truskawki. Schładzamy przez noc w lodówce.<br />ania.bratek1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-71490613015321474642015-07-05T12:08:52.671+02:002015-07-05T12:08:52.671+02:00TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO
Składniki:
· opakow...TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO<br /><br />Składniki:<br /><br />· opakowanie okrągłych biszkoptów,<br /><br />· 800g waniliowego serka homogenizowanego,<br /><br />· 200g śmietany kremówki (36%)<br /><br />· 4-5 łyżek cukru pudru,<br /><br />· 5 łyżeczek żelatyny,<br /><br />· galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym<br /><br />· owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, morele, truskawki<br /><br /> <br /><br />Wykonanie:<br /><br />Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.<br /><br />Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.<br /><br />Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty. <br /><br />Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.<br /><br />Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07409882090705848751noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-3998700544977170242015-07-05T09:01:10.386+02:002015-07-05T09:01:10.386+02:00Porzeczkowiec
Składniki:
1. Polewa:
– 169 g (3/4 ...Porzeczkowiec <br />Składniki:<br />1. Polewa:<br />– 169 g (3/4 szklanki) oleju<br />- 125 g (1/2 szklanki) wody<br />– 240 g (1 szklanka) cukru<br />– 24 g (3 łyżki) kakao<br />2. Ciasto:<br />– 255 g (1,5 szklanki) mąki<br />– 350 g (7 szt.) jaj<br />– 10 g (1 łyżka) sody<br />– 10 g (1 łyżka) proszku do pieczenia<br />– 85 g (1/2 szklanki) cukru pudru<br />3. Masa serowa :<br />– 250 g (1 kostka) margaryny<br />– 500 g sera białego<br />– 72g ( 6 łyżek) cukru pudru<br />4. Bita śmietana:<br />– 540 g (500 ml) śmietany 30%<br />– 24 g (2 szt.) śmietany fixy<br />- 24 g (6 łyżeczek) cukru pudru<br />– i do przekładania 500 g (2 szt.) dżemy porzeczkowe<br />Sposób przygotowania:<br />1. Polewa: składniki do polewy wrzucamy do garnka gotujemy i później pozostawiamy aby wystygło.<br />2. Ciasto: białka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku i mieszamy następnie wlewamy chłodną polewę dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na 180 * i pieczemy przez 45 minut.<br />3. Masa serowa: ucieramy margarynę z cukrem następnie dodajemy ser i miksujemy do momentu aż składniki się nam połączą.<br />4. Bita śmietana: do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy fixy następnie ubijamy aż nam bita śmietana zesztywnieje i pod koniec dodajemy cukier puder.<br />5. Składanie ciasta: Ciasto podzielić na dwie części . pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym (cały słoik) i kładziemy masę serową następnie przekładamy drugim kawałkiem ciasta smarujemy dżemem i kładziemy bitą śmietanę. Na koniec posypujemy starta czekoladą.<br />Smacznego!!!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08022008231871830715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-47243405254859833932015-07-05T09:00:08.832+02:002015-07-05T09:00:08.832+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08022008231871830715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-72051409305062252722015-07-05T07:31:10.764+02:002015-07-05T07:31:10.764+02:00Sernik z lukrem cytrynowym na petiberach.
Ułożyć p...Sernik z lukrem cytrynowym na petiberach.<br />Ułożyć petibery, a na nim wyłożyć masę serową.<br />Masa serowa:<br />1 kg tłustego twarogu (zamawiamy od chłopa z okolic Urli)<br />5 jajek (piana z białek i kogel mogel z żółtek)<br />1.5 szklanki cukru <br />150g margaryny<br />1 cukier wanilinowy<br />1 budyń waniliowy<br />1 łyżka mąki pszennej <br />Twaróg margaryna, cukier i cukier wanilinowy ziksować na jasną, puszystą masę. Następnie na zmianę dodawać żółtka i ser, ucierać do połączenia składników. Dodać budyń i opcjonalnie rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.<br />Masę serową wylać na ułożone petibery. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik polukrować.<br />Schłodzić w nocy i podawać na deser po rodzinnym obiedzie ;)<br />wyk: Anna i Marcin Bliźniakowscy<br />anna@blizniakowscy.pl <br />marcin@blizniakowscy.plAiMhttps://www.blogger.com/profile/15302501897315061135noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-12378896701093568982015-07-04T21:43:54.954+02:002015-07-04T21:43:54.954+02:00Jogurtowiec na spodzie ciasteczkowym
Składniki...Jogurtowiec na spodzie ciasteczkowym <br /><br />Składniki na Spód:<br />-Opakowanie ciastek owsianych i kolejne opakowanie ciastek sezamowych<br />-Masło 100 gram (rozpuszczone) <br /><br />Wszystko wymieszać razem i rozdrobnić w blenderze. Wylać na okrągłą blachę. Zostawić do ostygnięcia w lodówce.<br /><br />Składniki na Masę:<br />-1 duży jogurt grecki<br />-1 duża śmietanka 30%<br />-1 mały serek mascarpone<br />-½ kg serka waniliowego do sernika<br />-Cukier wanilinowy<br />-Cukier puder<br />-Żelatyna fix deserowa<br /><br />Wszystko ubić, następnie dodać żelatynę. Wylać na spód ciasteczkowy, a wierzch ułożyć malinki/jeżynki, całość polać galaretką i pozostawić w lodówce na około 30 min. Gotowe :)<br /><br />Anna Gałaszewska - galaszewska.a@gmail.comonahttps://www.blogger.com/profile/15455855649698340949noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-71286615204899803012015-07-03T21:57:10.787+02:002015-07-03T21:57:10.787+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-37506911213044506362015-07-03T21:56:22.387+02:002015-07-03T21:56:22.387+02:00Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Eweli...Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina PędzikowskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-3512247243067449092015-07-03T21:55:12.420+02:002015-07-03T21:55:12.420+02:00Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Eweli...Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina PędzikowskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-63355561817923383202015-07-03T21:54:16.615+02:002015-07-03T21:54:16.615+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-50322057524329000862015-07-03T21:46:32.477+02:002015-07-03T21:46:32.477+02:00Torcik porzeczkowy
Ciekawe ciasto na bazie biał...Torcik porzeczkowy<br /> <br />Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.<br /> <br />Składniki:<br /> <br />Biszkopt:<br /> <br />2 jajka<br />110g cukru<br />90g mąki pszennej<br />10g mąki ziemniaczanej<br />3g proszku do pieczenia<br />9g kakao<br /> <br />Masa serowa:<br /> <br />500g białego sera w wiaderku<br />500ml śmietany 30%<br />24g żelatyny<br />100ml mleka<br />85g szklanki cukru pudru<br /> <br />Mus porzeczkowy:<br /> <br />4 szklanki czarnych porzeczek<br />3 galaretki o smaku czarnej porzeczki<br />125ml wrzątku<br /> <br />Poncz:<br /> <br />5g kawy rozpuszczalnej<br />120ml wrzątku<br /> 100ml likieru amaretto<br /> <br />Dodatkowo:<br /> <br />150ml śmietany 30%<br />8g cukru pudru<br />1 śmietan-fix<br />260g rurek waflowych z polewą czekoladową<br />kwiatki z cukru do dekoracji<br />Wykonanie:<br /> <br />1. Biszkopt:<br />Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około<br />25 minut.<br /> <br />2. Mus porzeczkowy:<br />Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus<br />i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.<br /> <br />3. Masa serowa:<br />Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić<br />na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.<br /> <br />4. Poncz:<br />Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.<br /> <br />5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami<br />z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.<br />Na wierzch wylać mus porzeczkowy.<br /> <br />6. Dekoracja:<br /> <br />Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-46931360314750885852015-07-02T22:22:04.773+02:002015-07-02T22:22:04.773+02:00Torcik bezowy
Do przygotowania bezy potrzebne będ...Torcik bezowy <br />Do przygotowania bezy potrzebne będą :<br /><br />- 4 białka ( tj. około 150ml )<br />- 240 dag cukru pudru <br />- 2 łyżki mąki ziemniaczanej<br />- 2 łyżeczki octu winnego <br /><br />Nadzienie :<br /><br />-125 dag borówek<br />- budyń waniliowy<br />- 2 śmietany 36%<br />- pół szklanki mleka<br />Wykonanie naszej bezy :<br />Dokładnie oddzielone białka od żółtek dajemy do miski, następnie ubijamy mikserem do powstania piany.<br />Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując . Pianę ubijamy do czasu aż będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty. Następnie całą masę przelewamy do foremki (w moim przypadku była to sylikonowa foremka w kształcie serca), lub wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dowolny kształt. Naszą bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni ( góra dół bez termoobiegu). Pieczemy około 1 godz 25 minut. Bardzo ważne jest to żeby nie otwierać piekarnika i nie trzaskać (beza może wtedy opaść ). Możemy również studzić bezę w piekarniku . Po wystudzeniu naszej bezy próbujemy delikatnie odkroić jej górną warstwę.<br />Nadzienie:<br />Do garnuszka wlewamy śmietanę 36%, w szklance rozrabiamy z mlekiem budyń .<br />Następnie podgrzewamy śmietanę i dolewamy do niej rozrobiony budyń i energicznie mieszamy w momencie zagotowania ściągamy z płomienia i nie zapominamy o energicznym mieszaniu. Gdy nasza masa będzie już gęsta wylewamy ją na naszą bezę dekorujemy borówkami, następnie przykrywamy resztkami naszej odkrojonej bezy.<br />Torcik w kształcie serduszka gotowy :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04324201470168883303noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-17512896673785847902015-07-02T21:11:41.862+02:002015-07-02T21:11:41.862+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15561346998874064712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-45397660224660037372015-07-02T18:20:06.013+02:002015-07-02T18:20:06.013+02:00Ten komentarz został usunięty przez autora.POLARIShttps://www.blogger.com/profile/15538425766513047243noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-39583904859532065012015-07-02T14:43:33.656+02:002015-07-02T14:43:33.656+02:00Kruche ciasto z pianką, czereśniami i porzeczkami
...Kruche ciasto z pianką, czereśniami i porzeczkami<br />Składniki:<br /><br />Ciasto:<br />0,5 kg mąki<br />1kostka margaryny <br />100 g cukru pudru<br />5 żółtek<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka octu<br />Dodatkowo:<br />500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek<br />Pianka:<br />5 białek<br />1 szklanka cukru<br />1 cukier waniliowy<br />2 budynie waniliowe bez cukru<br />0,5 szklanki oleju<br />szczypta soli<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, porzeczki myjemy i przebieramy.<br />PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. <br /><br />Katarzyna Załuska (apple123@interia.pl)<br />Katarzyna Załuskahttps://www.blogger.com/profile/01019260194015350117noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-47186348648417993452015-07-02T14:09:32.462+02:002015-07-02T14:09:32.462+02:00Czereśniowa tarta z serem i białą czekoladą
Skła...Czereśniowa tarta z serem i białą czekoladą<br /><br /> Składniki na spód : <br /><br />60 g masła<br />200 g ciasteczek digestive<br />Masło roztapiamy, odstawiamy. Ciasteczka kruszymy na pył, dodajemy roztopione masło, dobrze i dokładanie mieszamy. Wykładamy spód i boki tarty o średnicy 20 cm, mocno dociskając całość. Wstawiamy do zamrażarki na 10 minut lub do lodówki na 15 minut.<br /><br />Składniki na masę serową : <br /><br />100 g białej czekolady<br />350 g kremowego serka quark lub innego jak philadelphia czy wiaderkowego na serniki ( najlepiej, żeby nie był prosto z lodówki a odstał chwilę w temp. pokojowej bo dodana czekolada może zbyt szybko zacząć tężeć )<br />ok 20 sztuk czereśni<br />Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.<br /><br />Czereśnie myjemy, drylujemy i przecinamy na pół.<br /><br />Serek rozcieramy, dodajemy roztopioną czekoladę. Szybko ale dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na spód tarty, równamy. Na wierzchu układamy czereśnie delikatnie je wciskając.<br /><br />Tartę przechowujemy w lodówce.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie<br />Justyna<br />Kuchenne fascynacje<br />kuchennefascynacje@o2.plkuchennefascynacjehttp://www.kuchennefascynacje.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-69623993030230341282015-07-02T12:51:25.121+02:002015-07-02T12:51:25.121+02:00Leśny torcik
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szk...Leśny torcik<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />3/4 szklanki cukru<br />1 szklanka mąki<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Masa jagodowa:<br />300 g śmietany 30%<br />250 g serka mascarpone<br />100 g jagód<br />3 łyżki cukru pudru<br />1 galaretka o smaku owoców leśnych<br />Dodatkowo:<br />300 g jagód<br />200 g malin<br />garść poziomek<br />2 galaretki o smaku owoców leśnych<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.<br />2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.<br />3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-60502419363127781752015-07-02T12:50:04.171+02:002015-07-02T12:50:04.171+02:00Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa
Składniki:
B...Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />1/2 szklanki cukru<br />2/3 szklanki maki<br />1 łyżka kakao<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Krem:<br />200 g śmietany 30 %<br />250 g serka mascarpone<br />2 łyżki cukru pudru<br />250 g truskawek<br />70 g szklanki grubo mielonych migdałów<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.<br />2. Nadzienie: 100 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę średniej wielkości. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, mus truskawkowy oraz migdały i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy kremem a na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-82230522560250848632015-07-02T12:48:36.426+02:002015-07-02T12:48:36.426+02:00Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy
Składniki...Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy<br /><br />Składniki:<br />Biszkopty makowe:<br />15 białek<br />1,5 szklanki cukru<br />9 łyżek oleju<br />1,5 szklanki maki pszennej<br />1,5 szklanki suchego maku<br />3 łyżeczki proszku do pieczenia<br />Masa truskawkowa:<br />300 g truskawek<br />200 g śmietany kremówki 30%<br />3 łyżki cukru pudru<br />125 g serka mascarpone<br />50 g wiórek kokosowych<br />1 galaretka truskawkowa<br />Masa jagodowa:<br />200 g jagód<br />200 g śmietany kremówki 30%<br />3 łyżki cukru pudru<br />125 g serka mascarpone<br />50 g wiórek kokosowych<br />1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych<br />Mus truskawkowy:<br />1 kg truskawek<br />2 galaretki truskawkowe<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.<br />2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.<br />3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.<br />4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)<br /><br />Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska<br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-54102271356002940992015-06-30T08:28:20.169+02:002015-06-30T08:28:20.169+02:00Ciasto Tropikalna Wyspa
Ciasto zaskakuje nie tylko...Ciasto Tropikalna Wyspa<br />Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające i takie wakacyjne. Idealne na leniwy dzień.<br /><br />Ciasto:<br />3 jajka<br />150 g cukru<br />200 g mąki<br />1 szklanka oleju<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi<br />50 g szpinaku baby<br />Nasączenie:<br />100 ml wody<br />Sok z 1 limonki<br />Krem budyniowy:<br />300 ml mleka<br />24 cukru<br />10 g cukru waniliowego<br />24 g mąki pszennej<br />24 g mąki ziemniaczanej<br />1 żółtko<br />150 g margaryny<br />Dodatkowo:<br />1 gruszka<br />1 banan<br />1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej<br />1,5 szklanki wrzątku<br />Cukier puder do posypania<br />Mięta i limonka do dekoracji<br />Ciasto:<br />Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.<br />Krem:<br />W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.<br />Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody. <br />Złożenie ciasta:<br />W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.<br /><br />pozdrawiam Wioleta Szczepańska<br />wioleta.22@wp.plVioletowekucharzeniehttps://www.blogger.com/profile/12135609679304415394noreply@blogger.com