TRYB JASNY/CIEMNY

CHLEB Z TANG ZHONG I KASZĄ JAGLANĄ


CHLEB Z TANG ZHONG jest niezwykle miękki, delikatny, lekki i pyszny. Oryginalny przepis zawiera brązowy ryż. Ja chciałam nadać mu  bardziej polski charakter i ZAMIENIŁAM RYŻ NA KASZĘ JAGLANĄ. Zachęcam was do eksperymentowania. Ja wypróbowałam już jako dodatek do tego chleba: kaszę jaglaną, ryż brązowy i ryż biały. Efekt zawsze był wspaniały. Jestem niezwykle ciekawa jak będzie mi smakował z dodatkiem białej kaszy gryczanej. I jeszcze dodatek TAPIOKI mnie korci straszliwie. Przeźroczyste kuleczki w mięciutkim, pulchnym chlebie - muszę to sprawdzić :)
 

CHLEB   Z  TANG ZHONG

SKŁADNIKI :

* 480g maki chlebowej orkiszowej typ 750
* 30 g mleka w proszku
* 40g cukru
* 8 g soli  - 1 łyżeczka soli waży 6  g
* 8 g drożdży instant - 1 łyżeczka drożdży instant waży 3 g
* 200 g mleka
* 170 g TANG  ZHONG
* 40 g masła 
* 180 g ugotowanej, niesolonej, ostudzonej  KASZY  JAGLANEJ

TANG  ZHONG - to znany w piekarniach na całym świecie azjatycki starter do wypieku chleba. Ma działanie "spulchniające ". Dzięki dodaniu tang zhong ciasto staje się delikatne, puszyste, miękkie i dłużej utrzymuje świeżość. Tang zhong przygotowujemy z mąki chlebowej oraz wody lub mleka.


NA  TANG ZHONG  DO  NASZEGO  CHLEBA  POTRZEBUJEMY :

* 30g mąki chlebowej
* 150g mleka

WYKONANIE :  
Mleko w temperaturze pokojowej przelewamy do garnka. Dosypujemy mąkę  i dokładnie mieszamy używając trzepaczki kuchennej. Gdy znikną grudki - zapalamy mały ogień pod garnkiem. Nie przerywając mieszania podgrzewamy aż mieszanka mąki i mleka osiągnie temperaturę 65 stopni Celsjusza. Staje się wtedy gęsta, szklista, tworzą się na nie wiry. Garnek zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i pozostawimy do ostudzenia.


CHLEBOWE  CIASTO :

Do miski wsypałam: mąkę, cukier, sól, drożdże instant, mleko w proszku i całość wymieszałam. Dolałam mleko o temperaturze pokojowej.  Ciasto wyrabiałam przez około 5 minut, dodałam masło i wyrabiałam dalej aż stało się gładkie i błyszczące.
Dodałam kaszę jaglaną i wyrabiałam dalej, aż kasza równomiernie rozłożyła się w cieście.
Ciasto uformowałam w kulę i przełożyłam do wysmarowanej masłem miski. Przykryłam ją ściereczką i czekałam około 50 minut aż wyrosło.  Podzieliłam je na dwie części, przełożyłam je na podsypany mąką blat, rozwałkowałam na dwa cienkie prostokąty o krótszym boku równym dłuższemu brzegowi form do pieczenia. Zrolowałam ciasto i przełożyłam je do foremek. Pozostawiłam je na kolejne 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie zajmowało już 80-90 %  formy.  Chleb piekłam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Z podanych składników wyrosną dwa bochenki po około 560 g każdy lub cztery po około 280 g.




Upiekłam też ten chleb z dodatkiem brązowego ryżu, tak dla porównania. Brązowy ryż z natury swojej jest dość twardy. Jego ziarna były mocno wyczuwalne w mięciutkim chlebie. Trochę nam to nie współgrało do chwili gdy nie zrobiliśmy z niego tostów - były idealne w smaku !
Pamiętajcie - dodając do tego ciasta chlebowego brązowy ryż - musicie pogotować go kilka minut dłużej niż zwykle, musi być lekko rozgotowany.

A samo pieczenie chleba nie obyło się u nas bez  "małych katastrof " :) Ciasto zagniataliśmy na cztery ręce - znaczy jedne bochenki ja, a drugie mój najmłodszy syn. Czy to na korzyść ciasta? Noooo nie wiem :) Na pewno na korzyść wspólnej zabawy :) Gdy już ciasto pięknie wyrosło i zanim zdążyłam zareagować - Młody z zachwytem zawołał :  " ALE  FAJNE!  Mogę dotknąć? "Jego mina gdy ciasto klapnęło była bezcenna :) Biedne ciasto już się w tym miejscu nie podźwignęło.

Wspólne pieczenie chleba. 
Tak na przekór zabieganiu, wbrew natłokowi zdarzeń, pomimo fali informacji, która zalewa nas zewsząd - my zatrzymujemy czas i celebrujemy chwile. Zanurzany dłonie w miękkim cieście, zagniatamy. Gdy ciasto rośnie - nam rośnie serce, a dom zaczyna pachnieć chlebem. Wspólne chleba pieczenie. Jeden przepis. I wiele dłoni ciasto zagniata w jednym czasie. Nasze dłonie nigdy w powitaniu się nie spotkały. Setki/tysiące kilometrów je dzieli, czasem państw granice i morze. A jednak to wspólne ciasta zagniatanie jest jak splatanie dłoni na powitanie, na spotkanie :)

WITAJCIE  DZIEWCZYNY  :)  WITAJ  Amber - kuchennymi drzwiami, Anno Mario - kucharnia, Ago - W sezonie,  Margot  - Kuchnia Alicji, Joanno - Notatki kulinarne, Atino  - Tak sobie pichcę... , Bożeno  - Smakowe kubki , Marzeno  zacisze kuchenne , Ewelino - Around the kitchen tableGosiu  - Kocham gary  , Ewelino  - Przy kubku kawy, Jolu - Smak mojego domuKamilo - Ogrody Babilonu  Kaprysiu  - KapryśnikLidio - Kucharzenie i pieczenie, Kasiu - Rozważania o kuchni i nie tylko  ,Katarzyno -  Kuchnia Prezydentowej, Magdo -  Magda testuje  , Magdaleno -MadziaŁyga, Magdo - Konwalie w kuchni, Moniko - Moni w kuchni , Mysiu - Pieczarka mySia  , Marto  -Co dziś zjem na śniadanie, Olimpio  - Pomysłowe pieczenie, Paulino -W  kuchni na Stalowej  , Wiewiórko - Dzieje kuchennej Wiewióry , Wisło - Zapach chleba

Było mi bardzo miło piec razem z Wami  CHLEB   Z  TANG ZHONG. 
  

Komentarze

  1. Aniu, podziwiam instruktażowe zdjęcia i efekt Twojej pracy! CZy wiesz, że myślałam o kaszy jaglanej???? Znów znak!
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrzę jeszcze raz na Twoje zdjęcia i coś odkryłam - dokładnie w takich samych foremkach piekłam moje chleby - w takiej czerwonej właśnie i metalowej!

      Usuń
    2. To chyba Madziu jest dowód na taka nasza intuicyjna i mentalną bliskość :)

      Usuń
    3. Zgadzam się Aniu. Moooocne uściski:)

      Usuń
  2. Wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkim nam się pięknie chlebki upiekły :) Amber wspaniały przepis wybrała ...

      Usuń
  3. o z kasza jaglaną , moja najulubieńszą kaszą
    Ale apetyczne te zdjecia , mniam
    Fajnie się piekło w naszej gromadzie

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne chlebki! Cudowna akcja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyłącz się wiec Droczilko do kolejnego wspólnego pieczenia :)

      Usuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie. Piękne intsruktażowe zdjęcia. Perfekcyjne chlebki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden z chlebków nosił ślady palucha i ciekawości mojego najmłodszego :):):)

      Usuń
  6. bardzo fajna akcja i chlebek, żałuję, że zabrakło mi czasu tym razem.
    Wszystkie są piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspólne pieczenie chleba to bardzo fajna akcja ... mam nadzieję , że będę mogła wziąć udział w kolejnych ...

      Usuń
  7. Aniu dziękuję Ci za wspólne pieczenie, wirtualne spotkanie w kuchni mamy już za sobą, oby więcej takich, a może w rzeczywistości też kiedyś będziemy miały przyjemność:-)
    Chlebki piękne i świetny pomysł z dodaniem kaszy jaglanej:-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio , tez mam nadzieję , że nasze wspólne spotkania nie skończą się tylko w wirtualnej wspólnej kuchni :)

      Usuń
  8. I ja dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bochenki!
    Następnym razem robię z kaszą jaglaną:)
    Dzięki za wspólne chwile w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj z kaszą jaglaną ... w tej wersji nam chleb z tang zhong smakował najbardziej :)
      Pozdrawiam serdecznie ...

      Usuń
  10. Piękne wyszły:)Dodatek kaszy jaglanej bardzo inspirujący. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana idealnie pasuje do tego chleba - polecam jej dodatek :)

      Usuń
  11. Świetne te chlebki! :) Jakie wielkie Ci urosły! :) A z kaszą jaglaną muszę koniecznie upiec mojej Mamie; ona szaleje na punkcie tej kaszy. Pozdrowienia i podziękowania z Monachium lecą do Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana bardzo zdrowa - z czystym sumieniem polecam jej dodatek :):)
      Fajnie gdy we wspólnej wirtualnej kuchni naszej nie ma granic :)Pozdrawiam z Krakowa :)

      Usuń
  12. cudny chleb!!! dziekuję Ci za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko , ja tez mam nadzieje , że jeszcze nie jeden chleb razem upieczemy :)

      Usuń
  13. Dziękuję,że przyjęłaś moje zaproszenie do wspólnych chlebowych chwil.
    Jakże piękny chlebek Ci się udał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje zaproszenie Amber przyjęłam z wielka radością ... mam nadzieję na kolejne nasze spotkania przy wspólnym chleba pieczeniu :) dzięki Tobie wiele się nauczyłam i nabieram odwagi w pieczeniu :)

      Usuń
  14. Świetny pomysł na dodatek kaszy! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kasza naprawdę idealnie pasuje do tego chleba ... i nadaje mu taki nasz rodzimy charakter :)

      Usuń
  15. Pomysł w dziesiątkę z tą kaszą...
    Chlebki prezentują się pięknie :)
    Cieszę się, że mogłyśmy wspólnie uczestniczyć w pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję , że czekają nas kolejne wspólne wypieki :)
      Pozdrawiam Cie Moni serdecznie :)

      Usuń
  16. Aniu piękne chleby Ci się upiekły. Bardzo podoba mi się pomysł z kaszą jaglaną.
    Fantastycznie było piec razem. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie tez była wielka przyjemność móc razem z Wami piec ... Polecam dodanie kaszy jaglanej do chleba z tang zhong ... nam w tej wersji najbardziej smakuje ...
      Dziękuje Ci za wspólnie spędzony czas :)

      Usuń
  17. Ujarzmianie thang zong w Twoim przypadku i skojarzenie z kaszą jaglaną to prawdziwy majstersztyk!
    Ten mariaż powinnaś opatentować !
    Pięknie pokazałaś fazy produkcji, jestem pod wielkim wrażeniem.
    Cieszę się,że dzięki wspólnemu pieczeniu trafiłam na Twój blog.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się by ten chleb nabrał bardziej rodzimego , polskiego charakteru - stad eksperyment z dodatkiem kaszy jaglanej ...
      Cieszę się , że tu do mnie trafiłaś ... wspólne pieczenie chleba zbliża ludzi - TO TO POWINNYŚMY OPATENTOWAĆ :):))

      Usuń
  18. świetny pomysł z tą kaszą jaglaną :D ja kiedyś robiłam chleb z gryczaną, też był super. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza gryczana jest moją ulubiona kaszą ... myślałam o tym aby dodać ją do tego chleba ... palona - nadałaby chlebowi ciekawy smak i barwę ... a z biała Anna Maria upiekła i tez poleca :) ... to będzie chyba kolejny eksperyment z tym chlebowym ciastem :)

      Usuń
  19. Wspaniały pomysł z tym dodatkiem kaszy jaglanej:) Chlebek musiał rewelacyjnie smakować :) Kusi mnie teraz wypróbowanie tego chlebka z innymi dodatkami:) Przeglądnę szafki i zobaczymy, co tam mam;) Bardzo się cieszę, ze mogłyśmy razem piec, to była super zabawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję , że spotkamy się jeszcze przy wspólnym pieczeniu :)
      Przeszukuj szafki , przeszukuj :):) ... przekonałam się , że ten chlebek lubi eksperymenty :)

      Usuń
  20. wszędzie widzę te chlebki, aż zgłodniałam ... wygląda bardzo apetycznie na tej deseczce obok łososia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam Ci się , że zjadłabym znowu takiego tosta ...
      dzieciaki już zamówiły sobie kolejne pieczenie chleba z tego przepisu :)

      Usuń
  21. I u mnie z kaszą :) Wspaniały jest! Dziękuję za wspólne pieczenie i poproszę częściej :) Uwielbiam to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WIDZIAŁAM :) kasze świetnie się sprawdzają w tym chlebie :)
      Ja też mam nadzieję na kolejne wspólne pieczenia / bo nie mam konta na FB i niedoinformowana ciągle jestem :) /

      Usuń
  22. Ta rączka odbita w cieśce powala na kolana ...a bochenki cudowne ... z taką pomocą nie mógł sie nie udać:) pozdrawiam i dziekuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewna czy ciasto drożdżowe lubi takie zabawy w odbijanie odcisków dłoni :):) ale moje dziecka lubią to na pewno :):):)

      Usuń
  23. Anko! I proszę u Ciebie też kasza:) Wspaniale!
    Cieszę się, że miałyśmy okazję spotkać się przy wspólnym chlebie!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkania przy chlebie zawsze bezcenne :)
      Do kolejnego więc Anno !
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  24. Jeszcze raz dziękuję za wspólne pieczenie :) pięknie ci wyrósł chlebek, mój tak niestety nie urósł, ale był bardzo smaczny. No i muszę wypróbować wersji z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkim tę wersję polecam ... chleb z jaglaną kasz smakuje naprawdę cudownie :)

      Usuń
  25. Wow, ale wspaniałe chlebki! Rosły ja szalone, wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie ich jest ryzykowne ... można je jeść i jeść bez opamiętania :)

      Usuń
  26. Idealne!! Już wiem, że następnym razem popełnię ten chleb z jaglaną - to znakomita metoda by przemycić trochę zdrowia :) Poza tym dzięki kaszy jest jakby bardziej żółciutki, jeszcze ładniejszy. Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze za piękne chwile przy chlebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smaku jaglanej kaszy długo nie umiałam się przekonać , ale w tym chlebie smakuje cudownie :)

      Usuń
  27. Super chlebek :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Kaszę jaglaną mam odważyć przed czy po ugotowaniu?
    I czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać pszenną typ 450 lub 550 albo ziemniaczaną? Czy nie wyjdzie mi zakalec?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI