TRYB JASNY/CIEMNY

szaszłyki z kurczaka z pesto i truskawki z balsamicznym , pikantnym dresingiem



SZASZŁYKI  Z  CZERWONYM  I  ZIELONYM  PESTO 
Grillowy sezon już w pełni. Proponuję Wam dziś  pyszne szaszłyki. Podałam je z dodatkiem truskawek z pikantnym, balsamicznym dresingiem oraz z grzankami z kolorowym pesto. W tym przepisie wykorzystałam  niezwykle aromatyczny Kujawski olej rzepakowy  z pierwszego tłoczenia z dodatkiem bazylii. Pesto przygotowane na bazie tego oleju sprawiło, że mięso było wyjątkowo aromatyczne i soczyste. 
 

PESTO  ZIELONE

składniki :

* liście bazylii  / oberwijcie liście z 1 dorodnie wyrośniętej w doniczce bazylii /
* 25 g mieszanki orzechów, nasion i pestek - wymieszałam w równych proporcjach ziarna słonecznika, orzechy włoskie i nasiona dyni
* 70 ml oleju Kujawskiego z bazylią
* 1 ząbek czosnku
* 25 g parmezanu
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo mielony
 

wykonanie :
 

* Pestki dyni, nasiona słonecznika i orzechy prażymy około 3 - 4 minuty na suchej patelni lub w piekarniku 10 minut w temperaturze 150 stopni
* Do moździerza przesypuję przestudzone orzechy i nasiona, dodaję liście bazylii i pokrojony w plasterki czosnek, ścieram na drobniutkim tarle parmezan  i dosypuję go do reszty składników. Dodaję szczyptę ziołowej soli i pieprz kolorowy. Wszystkie składniki rozcieram w moździerzu dolewając stopniowo olej kujawski z bazylią tak by uzyskać pesto o gęstej konsystencji.

Składniki na pesto można również zmiksować w blenderze.



PESTO  CZERWONE  Z  SUSZONYCH  POMIDORÓW 

składniki :


* 12 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju
* 25 g mieszanki zrumienionych na suchej patelni orzechów i nasion - wymieszałam w równych proporcjach orzechy włoskie, nasiona słonecznika i pestki z dyni
* 1 mała ostra papryczka
* 60 ml oleju kujawskiego z bazylią
* 2 duże ząbki czosnku
* 25 g parmezanu
* 10 listków bazylii
* 2 łyżki octu balsamicznego
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo zmielony
 

wykonanie :

Suszone pomidory i papryczkę chili drobno kroję i przekładam do blendera, dodaję wystudzone orzechy i nasiona, starty parmezan, czosnek, listki bazylii, szczyptę soli i pieprzu. Dolewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylią. Wszystkie składniki miksuję.


SZASZŁYKI  Z  ZIELONYM  I  CZERWONYM  PESTO :

składniki :

* ok 600 g fileta z piersi z indyka
* pesto zielone
* pesto czerwone z suszonych pomidorów
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona 

 
WYKONANIE :

* Papryki myję i kroję w krążki o grubości 1,5 cm, wykrawam z nich gniazda nasienne. Każdy krążek przekrawam na pół.

*  Filet z indyka kroję w plastry. Na mięsie kładę folię spożywczą i delikatnie rozbijam je tłuczkiem. Rozbite plastry mięsa smaruję grubo czerwonym i zielonym pesto / 1 łyżka pesto na jeden plaster mięsa /. Następnie mięso zwijam w rulony jak naleśniki i kroję je w poprzek na kawałki o grubości około 2 cm. 

* Na patyczki do szaszłyków nabijam kolejno kawałki papryki i roladki mięsne z pesto. Robię to tak, by każdy kawałek mięsa był "schowany" w paprykowym półkrążku. Pamiętajcie by nabijać naprzemiennie roladki z pesto zielonym i z pesto czerwonym.


Tak przygotowane szaszłyki grillujemy około 20 minut obracając je w tym czasie aby równomiernie upiekły się ze wszystkich stron.

Można je również  podsmażyć z obu stron na patelni grillowej i włożyć na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - włączamy  funkcję grill. 

 

GRZANKI  Z  PESTO:
 

Bagietkę kroję w kromki, smaruję pesto i zapiekam przez chwilę na grillu lub w piekarniku/



TRUSKAWKI  Z  PIKANTNYM  DRESINGIEM :

Świeże truskawki dziele na ćwiartki, posypuje je obficie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i obsypuję małymi listkami bazylii. Następnie skrapiam je pikantnym, aromatycznym, balsamicznym dresingiem.


BALSAMICZNY  DRESING  DO  TRUSKAWEK

składniki :

 
* 30 ml octu balsamicznego
* 1,5 łyżeczki miodu
* 1 mała papryczka chili
* 10 ml oleju kujawskiego z bazylią

wykonanie : 

 

* Papryczkę chili przekrawam, usuwam z niej pestki i bardzo drobno siekam nożem.
* Do garnuszka nalewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylia, dodaję miód i posiekaną drobno papryczkę chili. Cały czas mieszając podgrzewam sos do momentu aż zgęstnieje.




Komentarze

  1. bardzo fajny pomysł! ja nie jestem miłośniczką pesto, ale Twoje szaszłyki są apetyczne i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie, zdrowo i kolorowo!
    a do tego lekko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Rewelacja! Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam podobnych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jadłaś w ten sposób - to spróbuj połączenia pesto z mięsem ... pamiętam , że musisz zrezygnować w diecie z sera , ale z braku parmezanu w kuchni zdarzało mi się przygotowywać pesto bez serowego dodatku i też smakowało świetnie /dodawałam wtedy odrobinę więcej oleju /

      Usuń
    2. Z pewnością wypróbuję:) A i na brak sera mam sposób - płatki nieaktywnych drożdży - dają fajny serowy smaczek:)

      Usuń
  5. truskawki najbardziej mi się podobają - są boskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. truskawki z odrobiną "ognia" smakują wybornie :)

      Usuń
  6. uuu jakie pyszności!! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. slicznie zaserwowane :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ kolorowo, uwielbiam gdy jedzenie właśnie tak bajecznie kolorowo wygląda:-). Nabrałam przeogromnej ochoty na te truskawy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj Olimpio pikanterii dodać truskawkom - cudownie wtedy smakują :)

      Usuń
  9. Nawet na śniadanie właśnie bym takie "wciągnął" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę , że każda pora dnia jest stosowna na taką chwilę przyjemności :):)

      Usuń
  10. Najbardziej zachwyciły mnie truskawki z balsamico:-) Ale szszłyczki oczywiście również bardzo apetyczne i kolorowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. na wspomnienie tych szaszłyków i truskawek ja też oblizuję palce :)

      Usuń
  12. uwielbiam takie smaki, dla mnie już sama grzanka z pesto to bajka :) palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  13. Szaszłyki z pesto muszą być pełne cudownych aromatów!
    Ach ten czas grillowania...
    Niech trwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak pesto wspaniale aromatyzuje mięso ... sprawia , że kurczak z grilla jest soczysty ...
      Czas grillowych uczt na łonie natury - NIECH TRWA ! :)

      Usuń
  14. Ciekawi mnie to pesto z suszonych pomidorów... brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i nieźle smakuje :)
      po to pesto sięgamy nie tylko przygotowując szaszłyki czy grzanki ... świetnie komponuje się też w innych daniach ...

      Usuń
  15. Ukradnę pomysł na zawijane fileciki ...a pesto z suszonych pomidorów-również uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI