TRYB JASNY/CIEMNY

dyniowe ciasto i dyniowe muffiny

dynia, dyniowe ciasto, dyniowe muffiny, ciasto z nutella, przeoisy na dynie

Jesień obrazy zaczęła malować rudością, złotem, czerwienią. Jak mawiał Janusz Kofta  "depresje w impresje odmienia". Wcześnie zapada ciemność. Dni biegną szybko, a noce są długie. Lubię ten czas, lubię polską jesień. Melancholia mnie nie dopadnie póki wiatr wszystkich liści z drzew nie zdmuchnie. 



jesien, ciasto dyniowe

Jesienny spacer. Przez pola, przez łąki, przed siebie. Jeszcze nie brodząc w liściach, jeszcze w ciepłych słońca promieniach. Jakże dobrze wędrować w taki dzień z dyniowymi muffinami w plecaku :)
 

jesien, liscie jesienne, jesienny spacer

muffiny, muffiny dyniowe, ciasto z nutella, liscie jesienne, zolte liscie


CIASTO  I  MUFFINY  DYNIOWE

składniki :

* 1,5 szklanki musu z dyni
* około 0,5 szklanki wody
* 3 jajka
* 200 g masła
* 1,5 szklanki cukru 
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
* 2 i 3/4  szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki sody
* szczypta soli
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
* 100 g pestek z dyni
* kilka łyżeczek nutelli 

Z podanej proporcji upiekłam 12 dużych muffinek i niewysokie ciasto w małej keksówce (to taka proporcja dzięki której nie mam poczucia marnotrawienia wolnej przestrzeni w piekarniku. Możecie mówić, że krakowski centuś ze mnie wychodzi ale ja jednak będę trzymać się wersji, że pełne wykorzystywanie pojemności piekarnika jest proekologiczne :)
Jeśli nie macie formy do pieczenia muffinek to możecie wykorzystać dwie formy keksowe. Ciasta wystarczy na dwa, klasyczne dyniowe chlebki. Będą na tyle wysokie, że podany poniżej czas pieczenia należy wydłużyć do około 40 - 45 minut !

dyniowe ciasto, dyniowe muffiny, ciasto z nutella

wykonanie :
Robienie tego ciasta to zabawa w trzy kolory :)

* KOLOR PIERWSZY - POMARAŃCZOWY 
Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki, przełożyłam ją do garnka, dodałam około 0,5 szklanki wody, dusiłam pod przykryciem do miękkości i odparowania wody, zmiksowałam na gładki mus, wystudziłam. Jeśli nie chce Wam się wyciągać miksera - równie dobrze możecie dynię rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ubijania ziemniaków.

* KOLOR DRUGI - KREMOWY
 Do naczynia wsypałam mąkę, dodałam cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, szczyptę soli i wymieszałam suche składniki.

* KOLOR TRZECI - ŻÓŁTY

W garnku rozpuściłam masło, OSTUDZIŁAM je, dodałam jajka i całość rozmieszałam trzepaczką.
Dodałam cukier i cukier waniliowy.

* Pestki dyni wsypałam na rozgrzaną, suchą patelnię. Stale mieszając czekałam około2 -3 minuty aż zaczną "podskakiwać". Przestudzone pestki lekko poszatkowałam nożem.
* Formę do pieczenia muffinek wyłożyłam papierowymi  papilotami, małą keksówkę wysmarowałam masłem.

MIESZANIE KOLORÓW :
Połączyłam kolor żółty z kolorem pomarańczowym, rozmieszałam trzepaczką, wlałam całość do naczynia z mąką i dodałam prażone pestki dyni.
 
* Przelałam ciasto do formy na muffinki i do małej keksówki.
* Łyżeczką nakładałam na wierzch ciasta "kleksy" z nutelli.   
* Piekłam  25 minut w temperaturze 190 stopni i zrobiłam test suchego patyczka. Ciasto i muffinki upiekły się w tym samym czasie.

dyniowy chlebek, ciasto dyniowe, dyniowe ciasto, dyniowe muffiny, przepisy na dynie

dyniowe muffiny, dyniowe ciasto, przepisy z dyni


Nie tylko nas cieszy dyniowy sezon  :)
22 września odbył się w Krakowie II Festiwal Zaklęte w Dyni.



Komentarze

  1. będę musiała wypróbować - ciasta dyniowego jeszcze nie piekłam :_)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj , u nas w domu dyniowe wypieki znikają błyskawicznie :)

      Usuń
  2. Piękne jesienne zdjęcia, ale to u Ciebie norma, że tak pięknie:-) A ciasto chętnie wypróbuję, po moim bananowym przepisie czas na zmiany:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dyniowe wypieki są równie smaczne jak bananowe , a przy tym jeszcze ten kolor !
      / dzięki za pochwały :) /

      Usuń
  3. Bardzo ładnie przedstawiasz klimat jesieni i bardzo pięknie prezentujesz muffiny dyniowe. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu takie apetyczne fotki, a ja przed śniadaniem...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. apetyczne to te muffiny były ... znikały błyskawicznie :)

      Usuń
  5. Muszę się wreszcie przekonać do dyniowych wypieków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już czas Droczilko , już czas :) dyniowe babki i serniki smakują wybornie ...

      Usuń
  6. Caly moj ogrod uslany dyniami. Koniecznie w sobote wyprobuje ten przepis. Moja Bianca uwielbia muffiny.Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo , jakże ja bym chciała mieć taki dyniowy urodzaj jak Ty ! :)

      Usuń
  7. Ja także uwielbiam jesień:) W dodatku z takimi dyniowymi pysznościami to aż grzech jej nie lubić;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja powiem krótko. bardzo mi się przepis podoba i upiekę je w weekend. Dam znać jak smakowały, a wezmę je na weekendowe przyjęcie urodzinowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niecierpliwie będę czekać na ocenę :)

      Usuń
    2. wyszły PYSZNIE! wszyscy się zajadali, nic nie zostało, a piekłam tylko muffinki z Twojej ilości składników, więc troszkę ich było:) Polecam!!!

      Usuń
  9. Pięknie wyrośnięte muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne muffiny, śliczne zdjęcia, szkoda że nie wiedziałam o festiwalu ( możesz zdradzić gdzie on się odbywał dokładnie.. będę pamiętać na przyszły rok ) dzięki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Festiwal Zaklęte w Dyni odbywa się na terenie zielonym / os.Centrum E / obok Nowohuckiego Centrum Kultury ...
      wszystkie informacje znajdziesz tu : http://zakletewdyni.pl/

      Usuń
  11. To przepis dla mnie....jestem wielką fanką dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne wypieki :) pięknie robisz zestawienia zdjęć :) aż chce się oglądać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis bardzo fajny i muffiny mają śliczny wierzch, ale popraw język, jakim piszesz. Trudno szybko sprawdzić sobie jakiś fragment, a wszechobecne trzykropki mocno rozpraszają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krytykę przyjmuję z pokorą , ale "trzykropki" zostają ... lubię je :):):)
      serdecznie pozdrawiam ...

      Usuń
  14. Najlepszy przepis na ciosto dyniowe

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI