TRYB JASNY/CIEMNY

JARZYNOWA ZUPA KREM



JARZYNOWA ZUPA KREM

Wyrazista w smaku, smaczna i sycąca; doskonale rozgrzewa. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Stanowi dobre źródło niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych; jest bogata w minerały, witaminy i błonnik. Pobudza apetyt pięknym kolorem. Wyśmienicie smakuje z chrupiącymi grzankami.

To dobra propozycja dla tych, których jarzyny w zupie "kłują w zęby" :)

 

składniki na 10 porcji :

* 1 kg ziemniaków
* 2 cukinie - około 500 g
* 1 mały lub 0,5 dużego pora
* 1 kalarepa o wadze około 350 g
* 2 marchewki - około 200 g
* pęczek koperku
* 1 mały brokuł
* 2,5 cm kawałek obranego korzenia imbiru
* 2 duże ząbki czosnku
* 2,5 litra wody
* 2 łyżki serka mascarpone lub gęstej śmietany
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sporo świeżo zmielonego pieprzu
* sól do smaku
* natka pietruszki do dekoracji

 

wykonanie :

Warzywa myję. 
Ziemniaki, kalarepę, cukinię i marchew obieram ze skóry.
Odcinam różyczki brokuła od łodygi i wkładam je go garnka.
Z cukinii usuwam gniazda nasienne.
Marchew i pora kroję w plastry; pozostałe warzywa w duża kostkę.
Warzywa wsypuję do garnka i zalewam wodą. Dodaję łyżkę oleju rzepakowego aby nie dopuścić do utraty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Gotuję aż warzywa zmiękną ( od chwili zagotowania około 20 minut )
Zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. 
Doprawiam czosnkiem zmiażdżonym w wyciskarce oraz utartym świeżym imbirem. 
Nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu; daję go dość dużo. 
Solą doprawiam bardzo oszczędnie !
Stale mieszając kuchenną trzepaczką dodaję serek mascarpone, dzięki niemu zupa staje się jedwabista i gładka w smaku.
Bardzo drobno siekam koperek i wsypuję go do zupy.

Zupę podaję z grzankami i natką pietruszki.


GRZANKI 

składniki :

* czerstwa weka lub razowy chleb w ilości 1 - 2 kromki na porcję (czerstwe pieczywo łatwiej się kroi)
* olej lub oliwa z oliwek
* pieprz czarny świeżo zmielony
* ostra papryka w proszku
* sól ziołowa lub czosnkowa

wykonanie:

Pieczywo kroję w kostkę o wielkości 1 cm X 1 cm.
Na dużą patelnię wlewam niewielką ilość oliwy ( około 1,5 łyżki ), rozgrzewam ją i partiami wsypuję pokrojone pieczywo; mieszam. Obsypuję grzanki przyprawami.
Stale mieszając czekam, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące. Uważam aby się nie przypaliły.  



Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI