TRYB JASNY/CIEMNY

DESER Z CHIA




Chia to inaczej szałwia hiszpańska ( Salvia hispanica). Ziarno to było uprawiane już przez Inków. W języku starożytnych Majów słowo chia oznaczało "siłę".

Ziarno to określane jest mianem żywności funkcjonalnej – czyli zawierającej substancje bioaktywne, takie jak błonnik, witaminy, minerały, pro- i prebiotyki i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub wiele funkcji naszego organizmu.


Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów Omeg3, ale głównie ALA - kwasu alfa-linolenowego; 100 g nasion chia zawiera aż 21,92 g kwasu alfa-linolenowego ALA, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje już przy spożyciu 2 g ALA dziennie. Zaleca się regularne spożywanie 15 g (3 łyżeczki) nasion chia dziennie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia co pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Pamiętajmy jednak, że choć chia zawierają więcej kwasów Omega-3 niż łosoś porównując gram nasion z gramem mięsa tej ryby, to jednak Omega-3 zawarte w chia to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który aby zostać wykorzystany musi być przekształcony przez nasz organizm w EPA i DHA (z czym wg badań nie zawsze nasz organizm radzi sobie najlepiej) i w związku z tym chia nie jest aż tak dobrym źródłem kwasów Omega 3 jak ryby, których jako źródło Omega-3 nie powinniśmy z diety eliminować.

Nasiona chia są również dobrym źródłem kwasu oleinowego ( w 100 g chia – 2,27 kwasu oleinowego ) i błonnika oraz mają wysoką zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Są również cenione przez wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka. Nasiona Chia wchłaniają wodę i zwiększają swoją objętość. W efekcie, po posiłku z dodatkiem tych ziaren, przez długi czas utrzymujemy uczucie sytości. Z tego względu nasiona Chia są polecane w diecie osób odchudzających się.



Mogą je jeść zarówno dorośli jak i dzieci. 

MAJĄ NEUTRALNY SMAK !



Można je dodawać do wypieków (ciast, chlebów), dodawać do dań mięsnych i warzywnych ( od gulaszu po sałatki), podawać z płatkami śniadaniowymi, owsianką czy musli.; można nimi po prostu posypać kanapki. Doskonale smakują też jako dodatek do koktajli owocowych na bazie jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego. Polecam je również do przygotowania puddingu z owocami,

Ich cena nie jest wygórowana. Za 250 g opakowanie trzeba zapłacić około 9 zł. Są dostępne w sklepach internetowych.


DESER Z NASIONAMI CHIA



składniki na 1 porcję :



*150 ml mleka roślinnego (np. sojowego) lub pełnotłustego mleka krowiego

* ½ łyżeczki miodu
* 6 łyżeczek nasion chia  / do uzyskania konsystencji puddingu potrzeba zastosować proporcję : 1 łyżeczka nasion chia na 25 ml płynu)
* ½ dojrzałego mango
* filiżanka ulubionych owoców ( u mnie w równych proporcjach maliny, porzeczki czerwone i borówki amerykańskie )
* listki mięty do dekoracji
 

wykonanie :



Do garnuszka przelewamy odmierzone mleko roślinne (lub krowie); dodajemy miód i dosypujemy nasiona chia w ilości według przedstawionej powyżej proporcji – licząc 10 łyżeczek nasion chia na 1 szklankę ( 250 ml ) płynu. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia i ponownie mieszamy. Tak przygotowane mleko z nasionami chia rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( lub całą noc). Nasiona napęcznieją i naszemu mleku nadadzą konsystencję puddingu.

Z manga wykrawamy pestkę i wydobywamy miąższ, blendujemy go i przekładamy do przygotowanych wcześniej pucharków z mlecznym puddingiem z nasion chia. Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.
 

Komentarze

  1. Mniam, pychota :D Narobiłaś mi smaka! Jakie piękne kolorki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne! Jeszcze nie jadłam tych magicznych nasionek, ale już czekają w szufladzie na swoją kolej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli smakuje, tak jak wygląda to biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sante juz ma chia w swojej ofercie wiec jeszcze troche a beda ogolnodostepne w kazdym markecie majacym ich szersza oferte. Cena sie zgadza ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI