TRYB JASNY/CIEMNY

FINAŁ 11-TEGO MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU W KRAKOWIE


Finał 11-tego Małopolskiego Festiwalu Smaku
Nasza letnia podróż kulinarna po Małopolsce dobiegła właśnie końca. MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Jest to pierwsza w Polsce i jak dotąd największa impreza promująca produkty regionalne, tradycyjne i lokalne. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to bardzo ważne wyróżnienie; to rekomendacja dla klientów poszukujących nie tylko regionalnych małopolskich produktów, ale również tych najsmaczniejszych i o  najwyższej jakości. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni oraz skosztować i nabyć regionalne produkty i dania prezentowane  na festiwalowych stoiskach. W trakcie krakowskiego finału zaprezentowało się ponad 60 wystawców. Nie zabrakło wśród nich laureatów poprzednich edycji festiwalu. Możemy poszczycić się wspaniałym kulinarnym bogactwem i różnorodnością regionalnych produktów i smaków o czym przekonaliśmy się podczas wszystkich etapów festiwalowych zmagań w 7 miastach Małopolski oraz 29 i 30 sierpnia w czasie trwania wielkiego finału odbywającego się na Placu Wolnica w Krakowie. Odwiedziliśmy Wieliczkę (7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ), Nowy Targ ( 12 lipca ) i Tarnów ( 19 lipca) i Stary Sącz ( 26 lipca). Poznaliśmy smak i aromat najlepszych miodów, wędlin, chlebów, soków, dań gotowych przygotowanych z regionalnych produktów, serów, wypieków, ryb i przetworów z warzyw i owoców. 

  


W festiwalowym  konkursie wzięły udział firmy, osoby prywatne i stowarzyszenia prezentujące regionalne produkty oraz przygotowane przez siebie dania.  W finałowym konkursie rywalizowało 41 produktów i dań - laureatów półfinałów odbywających się od początku czerwca do końca lipca w 7 małopolskich miastach.
 

W Wielkim Finale 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie jury festiwalowe pod przewodnictwem Master Chefa Krzysztofa Gawlika w poszczególnych kategoriach nagrodziło :

Grand Prix 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku zdobyła  
Kiełbasa Krakowska Sucha Stanisława Mądrego z Nowej Wsi  Szlacheckiej (Zakłady Masarskie "Mądry" )



II miejsce : Pani Izabela Grądalska z Gorlic za baraninę gajowego (firma „Laguna”) 



III miejsce : Masarnia Tradycyjna „Stanpol” z Młoszowej prowadzona przez Jana Skawskiego za roladę z indyka



Specjalne wyróżnienia otrzymali: 

* Tłocznia Owoców Pawłowski ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym



* Pani Magdalena Węgiel z Przybysławic za pstrąga ojcowskiego

Swoje nagrody przyznawała również festiwalowa publiczność :

W kategorii „ekologiczne przysmaki” nagrodzone zostało Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza z Huciska za jurajską orzechówkę zalaną jankielowym czarem pustyni 









W kategorii „tradycyjne specjały” zwyciężyła Piekarnia „Patrycja i Paweł” Zofii Rydzyk za chleb świąteczny.


Tytułem „Smakołyku z legendą” uhonorowano nagrodzoną już Tłocznię Owoców Pawłowscy za pokrzywę w soku jabłkowym,



W kategorii „jak u mamy” zwyciężył tort chlebowy wykonany przez Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy. 









Jury dziennikarskie najwyżej oceniło pokrzywę w soku jabłkowym z Tłoczni Owoców Pawłowski. 


Na zdjęciu od lewej : Jerzy Poznański,  Artur Kochański, Robert Żmuda, Krzysztof Gawlik, Marcin Parda, Andrzej Pawlas

W wielkim namiocie zamienionym w kuchnię festiwalową i salę obrad festiwalowego jury spotkali się i gotowali dla was znakomici kucharze i szefowie kuchni : Master Chef Krzysztof Gawlik, Marcin Polus, Jerzy Poznański, Patryk Kotarba, Andrzej Pawlas, Leszek Kawa, Marcin Parda, Artur Kochański, Robert Żmuda, Bartosz Kwiatkowski, Aga Godek, Leszek Czytajło, Mariusz Zalas


Ramię w ramie stanęli przy nich małopolscy blogerzy kulinarni.


W sobotę marszałek Marek Sowa i wicemarszałek Wojciech Kozak uroczyście rozpoczęli finał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Gościem był również Rafał Trzaskowski - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych. Wcale nie "obijali się po kątach" festiwalowej kuchni, a wytrwale lepili z nami pierogi z bryndzą podhalańska, przygotowywali tatara z ojcowskiego pstrąga i częstowali licznie przybyłych Krakowian i turystów festiwalowymi smakołykami.
 
Na zdjęciu od lewej: Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa i Rafał Trzaskowski - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych



Na zdjęciu od prawej: Rafał Trzaskowski - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, wicemarszałek Wojciech Kozak, Mariusz Parda i Marcin Polus - prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
 

Na zdjęciu od lewej: Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Sowa i Rafał Trzaskowski - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych


 Z mikrofonem towarzyszył nam jak zawsze  Robert Karpowicz z radia RMF FM :)




Na zdjęciu od lewej : Krzysztof Gawlik i Wiesław Zuzek


Na zdjęciu od lewej : Elżbietę Kantor - dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego, Andrzej Pawlas i Jerzy Poznański

















ZOBACZCIE RÓWNIEŻ RELACJE Z PÓŁFINAŁÓW 11 MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU :

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W TARNOWIE

 

 

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W WADOWICACH


11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W OŚWIĘCIMIU

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W STARYM SĄCZU


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI