TRYB JASNY/CIEMNY

BATATY PIECZONE

Bataty coraz częściej goszczą na naszym stole. Ich lekko słodką nutę smakową lubimy podkręcać ostrymi przyprawami i pikantnymi sosami. Po upieczeniu stają się miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz - takie smakują nam najbardziej. Są przy tym znacznie zdrowsze od ziemniaków; mają więcej od nich wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Świetnie komponują się z drobiem i rybami; doskonale pasują do dań z grilla.

Na niekorzyść batatów przemawia ich cena. Tu z ziemniakami przegrywają. Z kaszą czy ryżem z reszta też. Ale ten ich kolor ! Taki ciepły, kuszący, w sam raz na poprawę nastroju gdy tak buro i ponuro za oknem jak dziś.
 

BATATY PIECZONE

składniki :

* kilka batatów (tak stosownie do waszego apetytu)
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek
* papryczka chili  
* słodka papryka czerwona w proszku
* rozmaryn świeży lub suszony
* sól (najlepiej ziołowa)

wykonanie :

Bataty myjemy, obieramy, kroimy w cienkie frytki lub nieco grubsze słupki ( zależnie od fantazji).
Przekładamy je na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem (oliwą), oprószamy szczodrze czerwoną papryką w proszku, rozmarynem i solą ziołową (tu zachowując umiar), posypujemy pokrojoną drobno papryczka chili i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.

Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem sałatek i majonezu bazyliowego lub jako dodatek do grilla czy dań z drobiem i ryby.

MAJONEZ BAZYLIOWY :

* 150 ml majonezu
* pęczek świeżej bazylii

Listki bazylii kroimy, blendujemy z majonezem i gotowe.

SPRÓBUJCIE TEŻ   :

ŁOSOŚ Z SOSEM SZAŁWIOWYM I FRYTKAMI Z BATATÓW





KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWĄ GLAZURĄ I PURE Z BATATÓW


PIECZONE WARZYWA




Komentarze

  1. kurczę korci mnie aby spróbować tych batatów ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie to wygląda:P Sam bym sobie zjadł takie bataty, może niedługo zrobię sobie takie coś na obiad zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI