TRYB JASNY/CIEMNY

RZEŻUCHA



RZEŻUCHA 

Kuchenny parapet to nasz domowy ogródek; wiecznie zielony o każdej porze roku. No może poza kilkoma incydentami, gdy zapomnieliśmy go podlać. Przemilczmy jednak ten fakt. Rosną sobie na nim w doniczkach różne gatunki aromatycznych ziół, czasem zielona cebulka w słoiczku z wodą. Harmonia. Zen. Aż tu nagle pojawił się nowy gatunek, który wszystkie nasze kuchenne roślinki zaczął spychać z parapetu gdzieś na brzeg kuchennego blatu. Jego ekspansja postępuje! Rośnie toto błyskawicznie. W 6 do 10 dni gotowe jest do zbiorów. A potem wszędzie się pcha : do sałatek, do twarogu, na kanapki, do zielonych koktajli. Nawet na dania główne, że niby taki uroczy, zielony akcent dekoracyjny tworzy. Takie to delikatne, wiotkie i niepozorne, a witamin i mikroelementów ma jak mało co o tej porze roku. 
PRZEDSTAWIAMY PAŃSTWU : JEJ WYSOKOŚĆ - RZEŻUCHA - KRÓLOWA NASZEGO KUCHENNEGO PARAPETU.
No to co nam pozostaje? No zjadamy ją, żeby nam nie skolonizowała większych obszarów kuchni :) 

Niezwykle zdrowa to zielenina, więc hodujcie ją dla tych, których kochacie ! To tak w kontekście dzisiejszych Walentynek ;)

Rzeżucha niektórym kojarzy się wyłącznie z wielkanocną ozdobą na stół, a szkoda to wielka, bo warto ją jadać przez cały rok, a zwłaszcza zima i wiosną gdy świeżych, zielonych warzyw brakuje. 
Jest doskonałym źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin: A, B1, B2, C, E, K, PP oraz mikroelementów - zawiera: żelazo, wapń, magnez, siarkę, chrom, jod. 
* Jest bogata w wapń. Z tego powodu jest zalecana wszystkim, a szczególnie chorym na osteoporozę.  
* Zawiera dużo łatwo przyswajalnego jodu (powinny ją jadać osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy)
* Chrom, który ma w swoim składzie usprawnia pracę trzustki i pomaga obniżać poziom cukru we krwi - zalecana jest więc osobom chorym na cukrzycę.
 
* Jest bogata w żelazo i magnez, wiec zalecana jest przy anemii i wiosennym przemęczeniu.  
* Dzięki zawartej w niej siarce korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci; pomaga w problemach z cerą trądzikową i łojotokową.  
* Działa moczopędnie - jest wskazana w chorobach nerek. Ale co za dużo - to niezdrowo ! Jej nadmiar może wywołać zapalenie pęcherza moczowego - ograniczajmy się więc do kilku porcji dziennie wielkości łyżeczki od herbaty.  
* Rzeżucha usprawnia przemianę materii i wspomaga odchudzanie.  A tak na marginesie mówiąc - ma zaledwie 33 kcal/100 g więc tyle co nic.
* Ma działanie dezynfekujące na jamę ustną i układ pokarmowy.  
* Pobudza apetyt i poprawia trawienie  
* Włączenie jej do diety polecane jest również przy chorobie wieńcowej i dolegliwościach reumatycznych   
* Świeżym sokiem z rzeżuchy można przemywać skórę, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia.

 

JAK  WYHODOWAĆ RZEŻUCHĘ ? 
Wystarczy plastikowy pojemnik lub talerz wyłożyć ligniną lub wata i obficie zwilżyć go wodą. Tak przygotowane podłoże należy równomiernie obsypać nasionami rzeżuchy. Systematyczne, codzienne podlewanie sprawi, że po 6 - 10 dniach wyrośnie już na tyle, że będziemy ją mogli ścinać kuchennymi nożyczkami i zajadać ze smakiem na zdrowie :)

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI