TRYB JASNY/CIEMNY

DIABELSKI OWOC TOM HILLENBRAND RECENZJA

diabelski owoc, kryminał kulinarny, tom hillenbrand, recenzja ksiazki, czytam, ksiazka na wieczor, kryminal, lubie czytac, zycie od kuchni



"DIABELSKI OWOC" autorstwa Toma Hillenbranda to nie książka kulinarna to opowieść kryminalna !

"Jako autor kryminałów popełniam rzeź za rzezią. Kiedy akurat nie piszę, wtedy gotuję" - mówi o sobie Tom Hillenbrand - pisarz, dziennikarz, zapalony kucharz-amator.  
Przez wydawców książka ta została określona mianem kryminału kulinarnego. Oceńcie sami czy to już nowy gatunek literacki czy też jedynie efekt wzrostu zainteresowania gastronomią i powszechnie panującej mody na gotowanie. 

diabelski owoc, kryminał kulinarny, tom hillenbrand, recenzja ksiazki, kryminal, lubie czytac, zycie od kuchni


Przez wieki alchemicy poszukiwali kamienia filozoficznego, legendarnej substancji przekształcającej nieszlachetne metale w złoto i srebro. Ten proces transformacji zgodnie z wyobrażeniem alchemików miał być możliwy dzięki dodaniu niewielkiej ilości magicznego proszku, tej szczypty kamienia filozoficznego. Jaki właściwie ma to związek z kulinariami? Otóż ma i to spory. Najlepsi szefowie kuchni na całym świecie i wielkie koncerny spożywcze wciąż poszukują nowych smaków i przypraw oraz czegoś co można by umownie nazwać „magicznym składnikiem” dania; czegoś, co zamieniałoby przygotowane przez nich jedzenie w obiekt powszechnego pożądania nadając mu niewyobrażalnie dobry i intensywny smak. Ów "magiczny składnik" zapewniłby im sławę, prestiż i stałby się źródłem niewyobrażalnie wielkich pieniędzy. Jest więc czego szukać zwłaszcza w dobie rosnącego zainteresowania kulinariami. I właśnie tu rozpoczyna się nasza kryminalna historia. Aaron Keitel, karpolog (badacz owoców, nasion oraz sposobu rozsiewania się roślin) odnajduje głęboko w dżungli Papui Nowej Gwinei nikomu dotąd nie znany tytułowy "DIABELSKI OWOC" posiadający niezwykłe właściwości. Czy stanie się on owym "magicznym składnikiem" dowiecie się czytając tę książkę. 
Tom Hillenbrand za pośrednictwem książki "Diabelski owoc" wprowadzi was w świat pełen smaków i aromatów. To bardzo sugestywna opowieść o jedzeniu skutecznie rozbudzająca apetyt i ostro doprawiona krwistą intrygą. Sztuka kulinarna i sztuka zbrodni tworzą tu intrygujący, pełen smaku koktajl. Autor będzie odkrywać przed wami uroki małych, lokalnych knajp oraz tajemnice wykwintnych restauracji specjalizujących się w  houte cuisine. Poznacie też mechanizmy rządzące wielkim przemysłem spożywczym, produkcją żywności na masową skalę oraz manipulacjami pozbawionych skrupułów koncernów spożywczych.  Okazuje się, że świat wielkiej kuchni jest bezwzględny. Rządzi w nim zawiść, egoizm, nieustająca walka z konkurencją i presja jakości. Nie dziwi wiec, że główny bohater książki, nagradzany i obiecujący mistrz kulinarny Xavier Kieffer, postanowił kiedyś wyrzec się go i poprowadzić gdzieś w zaułkach Luksemburgu niewielką knajpkę serwującą przysmaki lokalnej kuchni. W jego spokojnym lokalu niespodziewanie i nieoczekiwanie pojawia się znany, paryski krytyk kulinarny i równie niespodziewanie pada w nim martwy w trakcie jedzenia kolacji, a Paul Boudier, mistrz kulinarny, nauczyciel i mentor Kieffer'a znika gdzieś bez śladu. Podejrzany o morderstwo Xavier rozpoczyna własne śledztwo pragnąc rozwikłać tę kulinarną tajemnicę kryminalna, w którą został wplatany. 


diabelski owoc, kryminał kulinarny, tom hillenbrand, recenzja ksiazki, czytam, okladka ksiazki, ksiazka na wieczor, kryminal, lubie czytac, zycie od kuchni

To dobrze napisana, intrygująca opowieść. Czyta się ją lekko i z zainteresowaniem. Poszerza ona również naszą wiedzę i zakres słownictwa (na końcu książki odnajdziecie słownik terminów kulinarnych).
 
Kryminał kulinarny Toma Hillenbranda "Diabelski owoc" będący pierwszą częścią czterotomowej serii jest jak przystawka wielodaniowej kolacji literackiej. Już 19 października, miesiąc po premierze "Diabelskiego owocu", wydawnictwo Smak Słowa zapowiada premierę książki "Czerwone złoto", drugiej części tej serii kryminalnej. 
Życzymy wam smakowitej lektury :) 

diabelski owoc, kryminał kulinarny, tom hillenbrand, recenzja ksiazki, czytam, ksiazka na wieczor, kryminal, zycie od kuchni



INFORMACJE O KSIĄŻCE

autor: Tom Hillenbrand
tytuł: Diabelski owoc

gatunek: Kryminał kulinarny
tytuł oryginału: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi
przekład: Anna Krochmal i Robert Kędzierski
wydawnictwo: Smak Słowa
miejsce i rok wydania: Sopot 2016
liczba stron: 312

oprawa miękka

polska premiera książki: 21 września 2016 
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI