TRYB JASNY/CIEMNY

JABŁKA ŁĄCKIE

jablka


JABŁKA ŁĄCKIE czyli jakie?

Jabłka łąckie czyli wyhodowane w Kotlinie Łąckiej w Małopolsce. Są bardzo wyraziste w smaku; wyjątkowo soczyste, jędrne, rumiane i aromatyczne. Wgryzając się w nie wyczujecie dość wysoką kwasowość, tzw. „górską zieloną nutkę”. Obrane nie brązowieją; jak to mawiają sadownicy –„nie rdzewieją”. 

jablka, obieranie jablek, jablka na szarlotke


Swój wyjątkowo wyrazisty smak, zapach oraz piękne wybarwienie jabłka łąckie zawdzięczają:

* mikroklimatowi Kotliny Łąckiej, który charakteryzuje się dużymi wahaniami temperatury pomiędzy dniem i nocą
* tamtejszej glebie w której jabłonie dobrze się ukorzeniają
* ukształtowaniu terenu - sady rosną tu na stokach o nachyleniu około 15 stopni co sprzyja odprowadzaniu nadmiaru wody, odpowiedniemu nasłonecznieniu i korzystnemu rozkładowi rocznych temperatur. 

jablka


Barwa jabłek łąckich zależy od ich odmiany. Charakterystyczną cechą jest jednak duży rumieniec, który pokrywa większą część owocu. Jest zauważalnie większy niż u jabłek tego samego gatunku pochodzących z innego regionu.
Niektóre z odmian mają nalot woskowy.


Sadownictwo w Kotlinie Łąckiej ma wielowiekową tradycję. Pierwsze przekazy historyczne wspominają już o nim w XII w. Według legend do późniejszego rozwoju sadownictwa na tych terenach przyczynił się pewien proboszcz, który jako pokutę za każdy grzech ciężki nakazywał parafianom sadzić jedną jabłoń. Grzeszników pewnie nie brakowało bo sady jabłoni bujnie rozkwitły.

chronione oznaczenie geograficzne

Nazwa „jabłka łąckie” została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 5 listopada 2010 r.
Mogą być nią opatrzone wyłącznie jabłka wyprodukowane na obszarze gmin: Łącko, Podegrodzie i Stary Sącz w powiecie nowosądeckim oraz gminy Łukowica w powiecie limanowskim, w województwie małopolskim.


jblka na jabloni

NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM JABŁEK ŁĄCKICH:

("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem)

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI