TRYB JASNY/CIEMNY

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKA, ORZECHAMI I MIODEM

pierogi, suska sechlonska, malopolskie przepisy, malopolska kuchnia, małopolska do zjedzenia, malopolskie produkty regionalne, zycie od kuchni

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ, ORZECHAMI I MIODEM

Prezentujemy wam dziś pyszne, małopolskie pierogi. Polecamy je jako deser, ale świetnie nadają się również na słodki obiad. 

suska sechlonska, orzechy, malopolskie produkty regionalne
Wykorzystaliśmy do jego przygotowania suskę sechlońską, orzechy z naszego ogrodu i niezwykle aromatyczny sądecki miód spadziowy. 


 

O susce sechlońskiej pisaliśmy więcej W TYM ARTYKULE Znajdziecie w nim również inne nasze przepisy z ich wykorzystaniem np. przepis na jabłka faszerowane, zupę gulaszową po góralsku lub fizoły ze śliwkami.

suska sechlonska, jablka pieczone

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ, ORZECHAMI I MIODEM

CIASTO:

składniki:
* 400 g maki 
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody 
* 1/2 łyżeczka soli wielickiej
* 1 łyżka roztopionego masła

wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy roztopione masło i gorącą wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by „odpoczęło”.


dodatki:

* masło do polania pierogów


NADZIENIE:

składniki:
* 250 g suski sechlońskiej bez pestek 
* 1 szklanka obranych orzechów włoskich 
* 5 łyżek miodu spadziowego
  
wykonanie:
 
Orzechy wsypujemy na suchą, gorącą patelnię; prażymy 3-4 minut często mieszając. Zsypujemy je na deskę do krojenia i siekamy drobno (można je rozdrobnić w malakserze). 

Suskę sechlońską płuczemy, zalewamy na kilka minut ciepłą woda, odcedzamy, drobno siekamy. 

Suskę, orzechy i miód dokładnie mieszamy. 

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy 2 minuty od momentu aż wypłyną na wierzch; łyżką cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem. 

suska sechlońska, malopolskie przepisy

Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE

malopolskie produkty regionalne, malopolskie produkty tradycyjne, malopolskie przepisy
Nasz przepis na PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ możecie zobaczyć również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA 


Komentarze

  1. Wyglądają mega apetycznie! Aż chce się jeść :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI