TRYB JASNY/CIEMNY

ŚLEDZIE Z BORNHOLMU

sledzie, najlepsze sledzie w krakowie, piwo kraftowe, trzech kumpli browar lotny, degustacja, foodpairing, zycie od kuchni





ŚLEDZIE Z BORNHOLMU oficjalnie weszły na krakowski rynek. Marka ta zadebiutowała w naszym mieście podczas degustacji komentowanej na kulinarnym festiwalu Najedzeni Fest. Degustację poprowadził Maciek Nawrocki, entuzjasta i dystrybutor Śledzi z Bornholmu. Gotowali Marcin Pławecki - szef kuchni w Restauracji Gęś w dymie i Maksymilian "Gotowanko" Raczek szef kuchni Forum Przestrzennie. Dania ze Śledzia z Bornholmu sparowano z piwami od Trzech Kumpli - Browar Lotny o których opowiadał Piotr Sosin.

piwo kraftowe, rydy, piwo, degustacja piwa, trzech kumpli browar lotny, degustacja sledzi, najlepsze sledzie w krakowie, zycie od kuchni

Zacznijmy od wyznania natury osobistej - jesteśmy uzależnieni od śledzi.  Problem uświadomiony to już połowa drogi do jego rozwiązania. Druga połowa to znalezienie dobrego dilera ;) A do tej pory to wcale nie była taka prosta sprawa. Śledzie najwyższej jakości wcale nie tak łatwo zdobyć na rynku na którym do tej pory królowały pseudo matiasy.


sledzie, najlepsze sledzie w krakowie, degustacja, piwo kraftowe, degustacja piwa, trzech kumpli browar lotny, zycie od kuchni


ŚLEDZIE Z BORNHOLMU produkowane są przez duńską rodzinną firmę Christianso Pigens Sild mieszczącą się na wyspie Bornholm, która przerabia ryby korzystając z liczących ponad 100 lat przepisów kulinarnych. Produkcja śledzi odbywa się tu ręcznie, począwszy od filetowania przez dodawanie przypraw, ziół, cebuli aż po pakowanie. Maszynie powierza się tu jedynie mieszanie przypraw. Śledzie wykorzystywane przez firmę Christianso Pigens Sild w przeważającej mierze (około 90 proc. asortymentu) poławiane są w Morzu Północnym. Z powodu przemieszczania się ławic ryb pozostałe 10 % łowionych jest w Morzu Bałtyckim, ale w najczystszych jego miejscach. I jeszcze informacja, która ma dla nas bardzo duże znaczenie - wszystkie produkty marki ŚLEDZIE Z BORNHOLNU mają certyfikat MSC gwarantujący, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.  

maciej nawrocki, sledzie, najlepsze sledzie w krakowie, degustacja, zycie od kuchniDystrybutorem Śledzi z Bornholmu jest Maciek Nawrocki (na zdjęciu).
 
piwo, piwo kraftowe, trzech kumpli browar lotny, browar trzech kumpli, Pan IPAni, califia, SAISONATOR, zycie od kuchni
Drugim bohaterem niedzielnej degustacji było piwo kraftowe marki Trzech Kumpli - Browar Lotny. To piwo najwyższej jakości. Warzone bez pośpiechu, z uwagą, przemyślane i dopracowane. Nieźle zagrało ze śledziem przekonując nas, że w sztuce łączenia potraw i alkoholi dobre, rzemieślnicze piwo naprawdę daje radę na równi z winem!

browar trzech kumpli, piotr sosin, trzech kumpli browar lotny, Pai IPAni, califia, SAISONATOR, degustacja piwa, sledzie, foodpairing, zycie od kuchni

Podczas degustacji o piwie opowiadał Piotr Sosin z Trzech Kumpli - Browar Lotny.


marcin plawecki, ges w dymie, sledzie, foodpairing, browar trzech kumpli, zycie od kuchni, piwo kraftowe, najlepsze sledzie w krakowie

AUTOREM MENU BYŁ CHEF MARCIN PŁAWECKI Z RESTAURACJI GĘŚ W DYMIE. Podczas degustacji zaprezentował wyborne, niebanalne aranżacje ŚLEDZI Z BORNHOLMU.

sledzie, Let Krydret Sild, foodpairing, marcin plawecki, ges w dymie, co do sledzia, najlepsze sledzie w krakowie, browar trzech kumpli, piwo Pan IPAni, zycie od kuchni, Let Krydret Sild 

Śledzie z Bornholmu Let Krydret Sild  * Kozia Rura ser kwasowo-podpuszczkowy * posypka z czarnych oliwek
+
Piwo Pan IPAni - Browar Trzech Kumpli

Śledzie z nutą wanilii (bardzo ciekawe, intensywne w smaku) w połączeniu z kremową słodyczą i delikatnym smakiem koziego sera z Gospodarstwa Kaszubska Koza i piwem Pan IPAni stanowiło trio wielce udane.

piwo Pan IPAni, piwo kraftowe, browar trzech kumpli, trzech kumpli browar lotny, foodpairing, sledzie, zycie od kuchni, co do sledzia


Zadziwiające ile w tym piwie się dzieje! Ma lekkość charakterystyczną dla piw pszenicznych i jednocześnie alkoholową moc, goryczkę i aromat pochodzą od stylu India Pale Ale. W aromacie i smaku dominują cytrusowe nuty, drugie skrzypce gra tu aromat gruszki, kwiatów i mango. 

Alk. 6 %
Ekstrakt 16.5 %
IBU 45
Chmiele Perle, Amarillo, Citra, Mosaic
Pierwsze warzenie Luty 2015


sledzie, Marineret Sild, co do  sledzia, Piwo CALIFIA, Browar Trzech Kumpli

 Marineret Sild

Śledzie z Bornholmu Marineret Sild * gotowane zagrodowe jajko * majonez z raków * mus jabłkowy * szczypiorek * rzeżucha
+
Piwo CALIFIA - Browar Trzech Kumpli

Śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim i listkiem laurowym idealnie współgrały z jajkiem i majonezem rakowym.

Marynowane Śledzie z Bornholmu Marineret Sild doskonale zagrały również z mocno wytrawnym, goryczkowym piwem CALIFIA - Browar trzech Kumpli.

 

Piwo  CALIFIA - Browar trzech Kumpli 
Jasne, mocno wytrawne, goryczkowe, bardzo aromatyczne, solidnie chmielone i obfite w alkoholową moc. To klasyczne amerykańskie India Pale Ale Zachodniego Wybrzeża USA. Intensywność cytrusowego aromatu pochodzi w nim od wspaniałych amerykańskich chmieli. Wyczuwa się grejpfruty, pomarańcze, cytryny, limonki oraz przyjemny, słodkawy zapach jasnych słodów.

Alk. 7 %
Ekstrakt 16.5 %
IBU 70
Chmiele Columbus, Centennial, Cascade, Citra
Pierwsze warzenie Marzec 2015

sledzie, Rode Krydret Sild, tatar z gesi i sledzia, foodpairing, piwo kraftowe, browar trzech kumpli, zycie od kuchni, co do sledzia, najlepsza sledzie w krakowie, marcin plawecki, ges w dymie,

Røde Krydret Sild

Śledzie z Bornholmu Røde Krydret Sild * gęsia pierś * czerwona cebula * świeża pietruszka i koperek * surowe kurze żółtko * gęsie sadło
+
Piwo SAISONATOR - Browar Trzech Kumpli

Tatar z piersi gęsi z dodatkiem korzennego, mocnego, wyrazistego w smaku  Śledzia z Bornholmu - SZTOS! Genialna kombinacja smaków! 
 

Piwo SAISONATOR,  Browar Trzech Kumpli, trzech kumpli browar lotny, foodpairing, co do sledzia, piwo do sledzia, najlepsze sledzie w krakowie, zycie od kuchni, piwo kraftowe
Piwo SAISONATOR - Browar Trzech Kumpli 
Super mocna wersja stylu Saison, czyli piwa, które tradycyjnie warzone było na farmach w Walonii, francuskojęzycznej części Belgii. Mocne i lekkie jednocześnie; zawiera ponad 12 % alkoholu co jest w nim "niebezpiecznie" niewyczuwalne. Piwo bardzo złożone i ultra owocowe. Wyczuwalny aromat brzoskwiń, moreli, gruszek, goździków i ziół. W smaku przyjemnie goryczkowe i owocowe. Aromat i smak zbudowano na całej masie amerykańskich i polskich chmieli i długim procesie leżakowania.
 
Alk. 12.2 %
Ekstrakt 24 %
IBU 70
Chmiele zmienna mieszanka: Columbus, Palisade, Cascade US, Cascade PL, Equinox, Centennial
Pierwsze warzenie Lipiec 2016 

Piwo SAISONATOR, saisonator, piwo, Browar Trzech Kumpli, trzech kumpli browar lotny,  sledzie, co do sledzia, piwo do sledzia, najlepsze sledzie w krakowie, zycie od kuchni, ruda,

Autorem kolejnej propozycji ze ŚLEDZIEM Z BORNHOLMU był Maksymilian "Gotowanko" Raczek z Forum Przestrzennie (na zdjęciu poniżej). Specjalizuje się w kuchni comfort food, nie boi się zaskakujących połączeń.

Podczas degustacji zaprezentował  zgromadzonym gościom swoją wariację na temat Marineret Sild.

Marineret Sild * smalec wytopiony z wędzonej Mangalicy * karmelizowane jabłko * pieczona cebula i czosnek * salsa z japaleno z dodatkiem czosnku niedźwiedziego


sledzie, Marineret Sild, foodpairing, co do sledzia, jak podac sledzia, zycie od kuchni, maksymilian gotowanko raczek,  forum przestrzenie,
W Krakowie ŚLEDZIE Z BORNHOLMU można kupić w sklepie Węgierskie Specjały na Starym Kleparzu (pełen asortyment będzie dostępny pod koniec kwietnia), a niebawem, po otwarciu nowego sklepu, również na Placu Imbramowskim.

Wybór dostępnych smaków jest spory: 
* Sherry Sild – śledzie w zalewie o smaku sherry, najpopularniejsze obecnie w restauracjach
* Let Krydret Sild – śledzie z nutą wanilii, bardzo ciekawe, o większej intensywności od sherry
* Marineret Sild – śledzie marynowane z cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym
* Røde Krydret Sild – bardzo intensywne śledzie w korzennej zalewie – w ich przypadku najbardziej widać zetknięcie wpływów dalekomorskich kupców duńskich z lokalną kuchnią na Christianso
* Tomat Kryddersild – korzenne śledzie w pomidorach, bardzo ciekawa aranżacja śledzi, zupełnie nieoczekiwany smak, znajomi szefowie mówią, że są jak wino: im starsze tym lepsze, bardziej intensywne
* Carry Sild – śledzie w delikatnym żółtym curry



 
..

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI