niedziela, 13 sierpnia 2017

WĘDZONY SER BIAŁY



wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni

W domowej wędzarni oprócz pysznych wędlin i ryb możemy przygotować doskonałe sery. Naturalne wędzenie to doskonały sposób na wzbogacenie ich smaku i aromatu. 

wedzarnia, domowa wedzarnia, wedzarnia w ogrodzie, ogrodowa wedzarnia, grill w ogrodzie, wedzenie, ser wedony, zycie od kuchni
Sam proces naturalnego wędzenia jest łatwiejszy i mniej kłopotliwy niż sądzicie. Postawienie w ogrodzie wędzarni obok grilla to doskonały plan!

wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni
SER BIAŁY WĘDZONY

składniki:

*  ser biały typu włoskiego
* solanka: 
-  przegotowana woda
-  50 g soli kuchennej na 1 litr wody
*  opcjonalnie do obsypania sera: czerwona papryka, kminek lub zioła prowansalskie


wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni

MOCZENIE W SOLANCE
Sery białe przed wędzeniem moczymy w solance.  Solanka jest to roztwór wody z solą.  

Ile waży sól?
Na 1 łyżeczce (o pojemności 5 ml) mieści się 6 g soli.

W przegotowanej, ciepłej wodzie rozpuszczamy sól kuchenną według proporcji: 50 g soli na 1 litr wody. Solanka przed zalaniem sera powinna być zimna.
Do zanurzenia 9 - 12 serów typu włoskiego potrzeba 3 litry solanki.

Do tak przygotowanej solanki wkładamy sery typu włoskiego (solanka powinna całkowicie przykrywać sery!) i odstawiamy je w chłodne miejsce na 12 godzin. 

OSUSZANIE
Kolejnym krokiem jest osuszanie.
Po upływie 12 godzin sery typu włoskiego wyjmujemy z solanki i układamy je w chłodnym miejscu na kratce lub talerzu aby dobrze odciekły i obeschły (w trakcie upałów przechowujemy je wtedy w lodówce). 

DOPRAWIANIE (ten etap możecie pominąć)
Aby serom nadać ciekawy smak - możemy po osuszeniu dodatkowo obsypać je przyprawami (np. czerwoną papryka, kminkiem lub ziołami prowansalskimi).


wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni
WĘDZENIE
Do wędzenia sera doskonale nadaje się drewno olchowe.

Biały ser typu włoskiego układamy wysoko w wędzarni na drewnianej kratce i wędzimy 4 - 6 godzin w temperaturze około 50 stopni C. 

Sery można śmiało wędzić razem z innymi wędzonkami; nie przechodzą ich smakiem. W naszej wędzarni ser wędzi się właśnie na drewnianej kratce położonej ponad kiełbasami. 

wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni
wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni

Ser jest uwędzony gdy jego powierzchnia nabiera złoto-brązowego koloru. Jest zwarty, łatwo go kroić w plastry, ma wyborny smak i aromat.
 wedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchniwedzony ser biały, wedzenie, ser wedzony, wedzenie sera, domowa wedzarnia, ser, ser typu włoskiego, zycie od kuchni

Na zdjęciu: Lucjan Wlezień - nasz rodzinny mistrz wędzarniczy i autor powyższego przepisu; projektant i konstruktor naszej domowej wędzarni.

1 komentarz: