TRYB JASNY/CIEMNY

ALBARINO RIAS BAIXAS DEGUSTACJA HISZPAŃSKICH WIN

albarino, rias baixas, hiszpanskie wino, wino hiszpanskie, Julio Cesar Sobrino, degustacja wina, zycie od kuchni

W kieliszku hiszpańskie wino z apelacji Rias Baixas, a w dłoni "Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko". Pod wpływem ostatnich wydarzeń w Katalonii, szukając odpowiedzi i odniesień, sięgnęłam po książkę napisaną przez Macieja Bernatowicza. Jest ona niczym wszechstronny reportaż poruszający całą mozaikę tematów. Daje spójny obraz tego kraju; wgląd w historię, tradycje, obyczaje i kulturę; pozwala dostrzec różnorodność i sprzeczności. Maciej Bernatowicz ukazuje muzułmańską historię Półwyspu Iberyjskiego, pisze o autonomicznych dążeniach Katalończyków i Basków, porusza problemy związane z globalizacją. Nie przemilcza niezabliźnionych ran jakie pozostały w sercach wielu Hiszpanów po dwudziestowiecznej wojnie domowej i następującej po niej dyktaturze frankistowskiej; ukazuje wpływ ostatniego kryzysu gospodarczego na życie codzienne w tym kraju. To książka o ludziach, ich uczuciach, temperamencie, pasjach, zwyczajach, mentalności. Pozwala zrozumieć to co nimi kieruje. Pomaga zrozumieć to, co dzieje się teraz w Hiszpanii. Dla tych co chcą poznać, smakować i zrozumieć świat - pozycja obowiązkowa.

hiszpania fiesta dobra na wszystko,

 
12 października, w dniu  Święta Narodowego Hiszpanii (nazywanego również Dniem Odkrycia Ameryki, Dniem Kolumba czy Dniem Hiszpańskości) w ramach cyklu Degusta España,  Julio César Sobrino, ambasador marki HISZPAŃSKIE WINA, poprowadził w krakowskiej restauracji Strefa degustację „Zaklinacz lata – Albariño Rías Baixas”



Organizatorami wydarzenia odbywającego się w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej 2017 byli: Ambasada Hiszpanii, Basia Lejkowska, Bożena Dragosz i Tatiana Mucha. 


Albariño to biała endemiczna odmiana winorośli oraz nazwa produkowanych z jej gron odmianowych win.
Ten uprawiany na Półwyspie Iberyjskim szczep jest perłą hiszpańskiej Galicji, gwiazdą hiszpańskiej północy, najważniejszym białym winem w regionie odkrytym przez świat dopiero w ostatnich kilkunastu latach, już po wejściu Hiszpanii do Unii Europejskiej. Chłodna kraina leżąca nad Atlantykiem stwarza doskonałe warunki dla win białych, rześkich, a równocześnie bogatych i pełnych. Krzewy Albariño tradycyjnie prowadzone są wysoko, na pergolach, chroniących owoce przed wilgocią i zapewniających właściwą ekspozycję w tutejszym kapryśnym klimacie, gdzie ilość opadów potrafi dochodzić do 2 tys. mm rocznie, a  wahaniach temperatur sięgają od 30°C latem do 0°C zimą.
Albariño bezspornie króluje w galicyjskiej apelacji Rías Baixas (niemal 95% nasadzeń). Wina z adnotacją DO Rías Baixas muszą mieć conajmniej 70% albariño w kupażu.



Albariño ma subtelny, bogaty owocowo-kwiatowy aromat w którym dominują nuty brzoskwiniowe lub morelowe, cytrusowe, jabłek, jaśminu i białych kwiatów.  W winach z Rías Baixas w smaku wyczuwalna jest morska słoność i  owocowa soczystość. Albariño  jest świetne do picia jako wino młode, w pierwszym roku po zabutelkowaniu. Warto jednak pamiętać, że jest to wino  z dużym potencjałem starzenia. Można je śmiało pić maksymalnie do 3 lat od momentu zbiorów winogron (rocznika). 


Albariño jest szczepem bardzo plastycznym dającym możliwość tworzenia wielce zróżnicowanych win. Te wina pięknie ewoluują w kieliszkach. Podczas degustacji zaprezentowano jak duży jest potencjał apelacji Rias Baixas; pokazano 9 różnych twarzy Albariño, 9 różnych obliczy tego szczepu, 9 różnych win powstałych w wyniku różnych technik winifikacji.



NAI E SEÑORA 2016
Producent: Adegas Terras de Asorei z nadmorskiego subregionu Rias Baixas, o nazwie Val de Salnes

100 % Albariño.
Wino młode. Może leżakować w butelkach 2 - 3 lata.
W barwie dostrzegalna zielona nuta.  
Nos słodki; w kieliszku wyczuwalne białe owoce, jabłko, niedojrzała brzoskwinia, aromaty białych kwiatów.
W ustach świeże, pełne i długie, o zrównoważonej kwasowości. Wino pięknie się otwiera. Idealne na gorące, letnie popołudnia.
Klasyczne Albariño.

SERRA DE ESTRELA 2016
Producent: Adegas Valminor, z graniczącego z Portugalią subregionu Condado do Tea.

100 % Albariño.
Większa intensywność aromatu niż w przypadku pierwszego wina. Mocniejsze słodkie nuty w nosie. Wyczuwalna brzoskwinia i morela.
W ustach to wino  powtarza aromaty i smaki wyczuwalne w nosie. Czuję brzoskwinie. Poziom kwasowości jest mniejszy. Wino jest krótsze, ale wydaje się pełniejsze.




VIÑA CARTIN 2016
Producent: Terras de Lantaño z subregionu Val de Salnes


100 % Albariño.
W nosie i ustach wyczuwalne dojrzałe jabłko i gruszka; niemal nuty cydrowe. Kwasowość jest mniejsza. Wino jest pełne, długie, kremowe.

To wino o dużej strukturze, będącej wynikiem częściowej fermentacji malolaktycznej naturalnie obniża poziom kwasowości w winie.
Wino świetne do muli. 


RAMÓN BILBAO ALBARIÑO 2016
Producent: Mar de Frades należąca do grupy Ramón Bilbao z subregionu Val do Salnes
  

100 % Albariño.
 Wino młode pokazujące kolejny styl Rias Baixas.
Piękny nos; złożony. 
Nos owocowy, wyczuwalne zielone aromaty.
W ustach świeże, delikatnie wyczuwalne dojrzałe owocowe, jabłka, melony. Subtelna kwasowość pięknie zintegrowana z innymi smakami wyczuwalnymi w tym winie. Wino jest krótkie i pełne zarazem. 
Wino bardzo ciekawe, polecam!


ALARGO 2016
Producent: Gomez y Rial z najbardziej na północ wysuniętego regionu Ribeiro do Ulla
100 % Albariño.
Wino to cechuje elegancja, bogata struktura, wysoka koncentracja.
W barwie ciemniejsze od pozostałych. Pozyskane jest ze starych krzewów winorośli mających 31 lat. W nosie piękna kombinacja ziołowych i kwiatowych nut; wyraźnie miodowe akcenty. W ustach wino pełne, świeże; powtarzają się smaki wyczuwalne w nosie; mocno akcentowane miodowe nuty z delikatną goryczką w finiszu. Wino to ma łagodną kwasowość z powodu fermentacji malolaktycznej.


ALBANTA 2016

Producent: Bodegas Altos de Torona z subregionu O Rosal
100 % Albariño.
Wino to 3 tygodnie fermentowało w kadziach uzyskując maksymalną intensywność aromatów. Jest świeże, intensywne, mineralne, nowoczesne.
Wyczuwa się melon, brzoskwinię, jabłko. Kwasowość utrzymana jest na umiarkowanym poziomie, z przyjemną nutą goryczy i szczyptą słoności.
Wino jest krótkie.
 
 
SEGREL AMBAR 2016
Producent: Bodegas Pablo Padin z subregionu Val do Salnes


100 % Albariño.
Białe owoce (głównie jabłko), białe kwiaty, subtelne nuty brzoskwini. Średnia intensywność aromatów. Subtelna kwasowość, w ustach pełne, oleiste; mocno wyczuwalny alkohol.

 
ABA DE TRASUMIA 2015
Producent: Vina Maraima z subregionu O Rosal

100 % Albariño.
Wino rok ewoluowało w butelce.
W nosie wyczuwalne świeże, subtelne nuty miodowe i wyraźna mineralność. 
W ustach jest wyraźnie świeże, owocowe - wyczuwam białe owoce, głównie  gruszkę, jabłka. Nuty miodowe w ustach pięknie się tu komponują z aromatami wina. Wyczuwalne ananasy, marakuja, nektarynka. Wino zrównoważone o przyjemnej kwasowości. Wydaje się być idealne do owoców morza, które uwielbiam.

Dla mnie numer jeden tej degustacji. 

  

VEIGADARES 2013
Producent: Adegas Gallegas



Jedyny tego dnia kupaż. Albarino 85% i po 5% Treixaduta, Loureiro i Caino.  Wino dojrzewało 6 miesięcy na osadzie z drożdży, z 2 tyg. okresem battonagu (mieszania nad osadem).

Wino to ukazuję zupełnie inną twarz Rias Baixas
W barwie zauważalne są nuty herbaciane.
Wino jest bardzo złożone, eleganckie i świeże. W nosie dużo się dzieje, wyczuwa się intensywne aromaty owocowe (ananas, jabłko, limonka) i ziołowe.
W ustach gęste, oleiste; wyjątkowo smaczne, o dobrej równowadze między owocami i wrażeniami z beczki. Wyraźnie wyczuwalne są nuty świeżych owoców i ziół. 




Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI