TRYB JASNY/CIEMNY

NIE MARNUJ JEDZENIA, ZDROWIA, CZASU I PIENIĘDZY - AKCJA SPOŁECZNA RADIA KRAKÓW

niemarnuj, radiokrakow, akcjaspoleczna, podziel sie jedzeniem, przystanek kulinarny malopolska, kupuj odpowiedzialnie, zycie od kuchni

Włącz Akcję

#NieMarnuj... Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy...


Przystanek Kulinarny Małopolska – Radio Kraków –  co sobotę jesteśmy na antenie od godziny 11.00 do 12.00 

ZOSTALIŚMY AMBASADORAMI AKCJI #NieMarnuj
W czterech cyklicznych artykułach poruszymy problem marnowania jedzenia i podamy wam sposoby na jego ograniczenie.
 

#NieMarnuj to główna idea akcji społecznej Radia Kraków, która nieprzypadkowo rozpoczyna się w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.


Każdego roku kupujemy dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być "na bogato". W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej)

           
Powiedzmy sobie wprost! Nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.



W Radiu Kraków mówimy STOP takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy społeczne:



- kupuj odpowiedzialnie

- nie wyrzucaj żywności

- podziel się jedzeniem jeśli masz go za dużo

- naucz się wykorzystywać resztki


A propos resztek. Z resztek (obierków, połówki ziemniaka, natki czy lekko zwiędłego jabłka itp), które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. I co ważne, nie trzeba do tego posiadać umiejętności na miarę najlepszego na świecie szefa kuchni. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. A ten, podczas akcji #NieMarnuj dawać będą ambasadorzy naszego przedsięwzięcia. Oto oni:


- Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji l'atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku przez prestiżowy francuski przewodnik Gault&Millau Tour w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej w Małopolsce.

- Manda Wócik i Kasia Pilitowska animatorki kulinarne, społeczniczki, a także twórczyni słynnego festiwalu Najedzeni Fest

- Ulla Pałka - prowadząca blog Kuchnia na Wzgórzu

- i my: Anna i Piotr Wlezień – autorzy bloga ŻYCIA OD KUCHNI, bloga który w tej chwili czytasz :)



Ambasadorzy akcji #NieMarnuj będą podawać Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek. Wszystkie przepisy będą sukcesywnie publikowane. Proszę śledzić www.radiokrakow.pl a także nasz profil RADIA KRAKÓW na FB oraz oczywiście blogi i strony naszych kulinarnych ambasadorów. O ich umiejętnościach będą się Państwo mogli przekonać sami podczas Specjalnego Dnia Kulinarnego w Radiu Kraków, w sobotę 16 grudnia (szczegóły wkrótce)

    
Wszystkich naszych zamierzeń nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji #NieMarnuj. Oto oni:
- Targ Pietruszkowy w Krakowie (Justyna Kinasz i Artur Kinasz)
- Agencja Planet PR GlobalCOM

- Portal Have a Bite (Karolina Milczanowska)


PODZIEL SIĘ ŻYWNOŚCIĄ - ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI 
MIEJSCE ZBIÓRKI - HOL RADIA KRAKÓW
CZAS AKCJI: OD 01.12 DO 16.12. 2017. 

Radio Kraków chce dołożyć swoją cegiełkę w dzieło nie marnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieramy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków zainstalowaliśmy kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.



W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania, do dzielenia się i do #NieMarnuj



Tekst na podstawie artykułu: Mai Dutkiewicz, Radio Kraków, Przystanek Kulinarny Małopolska

PODZIEL SIĘ ZDROWIEM CZYLI KRAKOWSKIE DNI DAWCY SZPIKU
2 i 3 grudnia pod Honorowym Patronatem Prezydenta Krakowa, prof. Jacka Majchrowskiego i pod Patronatem Miasta Krakowa, organizowana jest Wielka Akcja Ślinienia Patyczków, tych patyczków, które ratują życie, czyli KRAKOWSKIE DNI DAWCY SZPIKU. Akcję wspiera Fundacja DKMS, która przeprowadzi tę akcję profesjonalnie. Stanowiska rejestracyjne DKMS znajdziecie w Centrum Serenada, Factory Kraków, CH Zakopianka, FORUM Przestrzenie.

Komentarze

  1. Takich akcji mogłoby być wiecej, i to w całej Polsce. Większa edukacja ludzi w kierunku nie marnowania żywności na pewno przyniosłaby dobre skutki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI