TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKAMI

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni




SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKAMI to druga propozycja w styczniowej edycji naszego kulinarnego projektu  ON I ONA W KUCHNI. 

PROJEKT ON I ONA W KUCHNI 

Tym razem motywem przewodnim został topinambur, jarmuż i dynia, a kulinarnym wyzwaniem było przygotowanie zimowej sałatki. 

Piotr zaproponował wyborną, podawaną na ciepło SAŁATKĘ Z TOPINAMBUREM I CZERWONĄ KAPUSTĄ. Jego przepis znajdziecie [NA TEJ STRONIE], a Anna do przygotowania sałatki wykorzystała marynowane buraki i kozi ser. Spróbujcie koniecznie obydwie. Są świetnym przykładem na to jak kreatywnie wykorzystywać lokalne, sezonowe warzywa.

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni

SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I BURAKIEM


składniki:

* 300 g topinamburu
* 1 wiązka lub 1 opakowanie (200 g) świeżego jarmużu
* 2 czerwone buraki
* 300 g dyni
* 1 cebula
* 200 g miękkiego sera koziego podpuszczkowego, dojrzewającego (do kupienia w każdym większym sklepie - ma kształt roladki, walca)
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* mikro listki buraka lub kiełki buraka
* olej dyniowy
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

marynata do buraków:

* 1 szklanka wody

* 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżka cukru

* 2 liście laurowy

* 4 ziarna pieprzu

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni


Zimą bardzo chętnie sięgamy po kiełki i mikro listki różnych warzyw. Można je hodować samodzielnie lub kupować gotowe w sklepach.  Do przygotowania tej sałatki wykorzystaliśmy mikro listki buraka. Te małe, subtelne zielone listki z charakterystycznymi bordowymi gałązkami są nie tylko piękną ozdobą każdego dania, ale także doskonałym źródłem  ważnych składników odżywczych. Pod wyrazistym smakiem, podobnym do surowego buraka, kryje się całe bogactwo witamin i mikroelementów (witamina C, wapń, magnez, sód i kwas foliowy).

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni

wykonanie:

MARYNOWANIE BURAKÓW
Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.

W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni
Wystudzone w marynacie buraki kroimy na cienkie plastry. 
PIECZENIE DYNI I TOPINAMBURU
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy jej ze skóry. 
Topinambur dokładnie myjemy, oczyszczamy (nie obieramy!) obcinamy mu twarde końce i wkładamy na 5 minut do wody zakwaszonej octem jabłkowym by nie ciemniał.


Kawałki dyni i topinambur układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Pieczemy około 10 - 15 minut (sprawdzamy widelcem czy warzywa są już miękkie).

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni


Upieczony topinambur kroimy wzdłuż na połówki lub na grube plastry, dynię obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.

JARMUŻ I CEBULA:

Jarmuż dokładnie myjemy, jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów.

Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki. 

Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją do chwili aż się zeszkli. Dodajemy przygotowane wcześniej liście jarmużu i stale mieszając dusimy całość jeszcze przez 2 - 3 minuty (w tym czasie jarmuż zmięknie). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

SER KOZI:

Ser kroimy na kawałki.

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni
SKŁADANIE SAŁATKI:

Na półmisek przekładamy jarmuż podsmażony z cebulą. Układamy na nim plastry marynowanych buraków, kawałki pieczonej dyni i topinambura. Całość skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w kawałki ser kozi i całość obficie obsypujemy mikro listkami buraka kub kiełkami z buraka. 

salatka z topinamburem, przepisy z topinamburem, topinambur, styczen sezonowe przepisy, zima sezonowe przepisy , styczen sezonowe warzywa, jermuz, salatka z jarmuzem, przepisy z jarmuzem, dynia, salatka z dynia, przepisy z dynia, buraki, salatka z burakiem, przepisy z burakiem, buraki marynowane, on i ona w kuchni, projekt on i ona w kuchni, zycie od kuchni



Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI