TRYB JASNY/CIEMNY

OGÓRKI Z PAPRYKĄ I CZOSNKIEM - DOMOWE PRZETWORY

ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni
W zawiłości zielonych, wijących się wzdłuż całego ogrodu pnączy kryją się ogórki. Upalne, wilgotne lato przyniosło ich obfitość. Przeszukujemy je codziennie by wśród liści i kwiatów odnaleźć te najmniejsze. Są jędrne, twarde, chrupiące. Robimy z nich kiszonki, korniszony, sałatki. Smak lata zamykamy szczelnie w słoikach i chowamy na później do spiżarni. 

ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni

Wśród ogórkowych przetworów na zimę najbardziej lubimy pikantne ogórki z papryką i czosnkiem. Zachowują chrupkość i nabierają charakteru dzięki wyważonej ostrości przypraw. Doskonale smakują na kanapkach lub jako dodatek do mięs lub sałatek (świetnie podkręcają smakowo tradycyjną sałatkę jarzynową). 
Poznajcie nasz przepis na pyszne, pikantne ogórki:



ogorki, kwitnace ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni
ogorki, pnace ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni 
ogórki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni

OGÓRKI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I CZOSNKIEM 

Z podanej proporcji wychodzi 11 słoików o pojemności 310 ml

składniki:

* 3,5 kg małych ogórków 
* 5 płaskich łyżek soli

zalewa:

* 2 szklanki octu
* 2 - 2,5 szklanki cukru (ilość cukru dostosujcie do stopnia kwaśności jaki lubicie; my dodajemy 2,5 szklanki)
* 6 łyżek oleju
* 2 kopiate łyżeczki ostrej papryki w proszku 
* 5 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych w wyciskarce

ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni
wykonanie:

Słoiki myjemy i wyparzamy.
ETAP PIERWSZY:
Myjemy ogórki i kroimy je wzdłuż na 4 części. Tak przygotowane ogórki zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.  Po upływie tego czasu starannie odlewamy wodę którą puściły ogórki.

ETAP DRUGI:
Teraz do ogórków dodajemy kolejno wszystkie składniki zalewy, całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na minimum 6 godzin (lub całą noc). 

ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni


ogorki, ogorki z papryka i czosnkiem, pikantne ogorki, przetwory domowe, przetwory z ogorkow, zycie od kuchni

ETAP TRZECI - PASTERYZACJA
Do wyparzonych słoików nakładamy ogórki, zalewamy je do pełna zalewą i zakręcamy. Na dnie garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki, nalewamy wodę poniżej poziomu zakrętki i zagotowujemy. Pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania wody.
 
ogorki z papryka i czosnkiem

 
ogórki z papryką i czosnkiem
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI