TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z KWIATAMI CUKINII SMAŻONYMI W CIEŚCIE

O poranku zebrałam w ogrodzie kwiaty cukinii, młode buraczki, zieloną cebulkę, pomidory i zioła. Tak jeszcze bez sprecyzowanego planu na to co zrobię na śniadanie, tak bez zbędnego pośpiechu, bo  i tak jeszcze wszyscy spali. Sąsiad obdarował mnie jajkami od "szczęśliwych kurek", tych co ich kogut obudził mnie swoim pianiem o świcie. Za te jajka jakoś mu to wybaczę :)

Na śniadanie zrobiłam więc kwiaty cukinii w cieście na sałatce z młodych buraków i ziemniaków. To był wyjątkowo pyszny poranek :)


Kwiaty cukinii to prawdziwy letni rarytas.  Wybornie smakują smażone w cieście. Często więc robimy z nich "kwiatowe racuchy". Na jednym cukiniowym krzaku rosną jednocześnie kwiaty męskie (na łodyżce) i żeńskie (przyrośnięte do małych cukinii).  Do smażenia najczęściej zrywamy kwiaty męskie aby nie zmniejszyć naszych ogrodowych zbiorów cukinii. 

LETNIA SAŁATKA Z KWIATAMI CUKINII 
składniki :
proporcje na 2 porcje 
~ 2 ziemniaki
~ zielona cebulka 
~ 1 czerwona cebula
~ kilka listków botwinki 
~ 4 pomidorki koktajlowe
~ 4 plastry sera białego wędzonego
Nasz przepis na domowy wędzony ser biały znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
~ "kwiatowe racuchy"
  • 4 kwiaty cukinii
  • 1 duże jajko od szczęśliwej kurki
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól ziołowa i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku 
  • olej rzepakowy
~ "marynowane buraki"
  • 2 buraki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



wykonanie:

* Zaczynamy od marynowania buraków. Buraki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry. W miseczce mieszamy 2 olej z octem jabłkowym i całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W gotowej marynacie zanurzamy plastry buraków i pozostawiamy na około 30 minut (lub dłużej).

* Gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy je i kroimy w plastry. 

* Zieloną cebulkę i miętę siekamy.

* Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plastry.
* Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, rozchylam ich płatki i wycinamy pręciki.  

* Mieszamy jajko i mąkę nadając ciastu konsystencję bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy solą ziołową i kolorowym pieprzem. Każdy kwiat zanurzamy w gęstym cieście i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor tworząc „kwiatowe racuchy” .


* Ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki obsmażamy na patelni na złoty kolor . 

 
* Kroimy w plastry wędzony ser biały.

* Wszystkie składniki sałatki z fantazją układamy na talerzu.  

ŻYCZYMY WAM SMACZNEGO :)
 


Komentarze

  1. Wygląda przepysznie :) miło zacząć dzień przy takim śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda naprawdę apetycznie. Koniecznie wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI