TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z FIGAMI I KARTKI Z PODRÓŻY

figi, oliwki, chorwacka kuchnia, chorwackie smaki, przewodnik po chorwacji, co zjesc w chorwacji, zycie od kuchni
SAŁATKA Z FIGAMI I KARTKI Z PODRÓŻY
Wciąż jesteśmy głodni nowych wrażeń i cudownych chorwackich smaków; wciąż nienasyceni słońcem, morzem, widokiem gajów oliwnych, winnic i rudobrązowej ziemi. Rozsmakowaliśmy się w genialnym istrijskim serze, figach zrywanych prosto z drzewa, rybach i owocach morza, wybornej szynce suszonej, pysznych oliwkach, cudownej złotej oliwie, lokalnym miodzie i winie. 



Podróżując zawsze sięgamy po lokalne produkty chcąc jak najlepiej poznać smaki, kulturę i obyczaje kraju w którym spędzamy wakacje. Odwiedzamy restauracje i bary w których przesiadują lokalsi; robimy zakupy na bazarach, w portach rybackich i małych sklepikach. I smakujemy świat łapczywie, z ciekawością i otwartością na to co nam nieznane.
 

U nas przed domami rosną jabłonie, śliwy i grusze. Na Istrii w ogrodzie przed naszymi oknami rosną figi, granaty, oliwki i kiwi. Taki klimat :)  Te smaki cudownie ze sobą współgrają. Do ryb i mięs z rusztu przygotowujemy więc pyszną i szybką w wykonaniu sałatkę. Wykorzystajcie koniecznie ten przepis puki trwa sezon na figi.

SAŁATKA Z FIGAMI

składniki:

* 6 - 8 fig
* 2 garście mieszanki ulubionych przez was gatunków sałaty (szczególnie polecamy wam do tej sałatki rukolę)
* 4 cieniutkie plasterki Prosciutto di Parma (szynki parmeńskiej)
* 150 g twardego, długodojrzewającego sera  (my wykorzystaliśmy ser istryjski, wy sięgnijcie np. po łatwo dostępny na naszym rynku parmezan
* 10 marynowanych oliwek (wybierzcie gatunek, który smakuje wam najbardziej)


sos:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
* 1 łyżeczka miodu
* sól (z umiarem)
* świeżo zmielony pieprz (do woli)


wykonanie:

Na talerzu rozrzućcie poszarpane liście sałaty. Na nich poukładajcie podzielone na połówki lub ćwiartki figi, pocięte w paski plastry szynki parmeńskiej, pokrojony w cieniutkie plasterki ser i połówki oliwek.

oliwa, oliwa z oliwek, chorwacka kuchnia, chorwackie smaki, podroz do chorwacji, smaki istrii, zycie od kuchni

Sałatkę równomiernie polejcie sosem przygotowanym ze zmieszanej oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu. 

 
KARTKI Z PODRÓŻY

Chorwacja / Istria / Poreć 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI