TRYB JASNY/CIEMNY

LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ




Ponownie sięgamy po przepis kulinarny z okresu XX-lecia międzywojennego przedstawiając wam recepturę na leguminę z kaszy krakowskiej. To przepis, który jest w naszej rodzinie od pokoleń, a w miniony weekend zapewnił nam zdobycie pierwszego miejsca w konkursie kulinarnym dla blogerów zorganizowanym przez Stowarzyszenie Polska Ekologia w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE podczas V Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z Uniwersytetem Rolniczym" .


Zadanie konkursowe polegało na zaprezentowaniu dań z okresu dwudziestolecia międzywojennego z wykorzystaniem polskich, certyfikowanych produktów rolnych najwyższej jakości.



Na zdjęciu: nasza konkursowa legumina z kaszy krakowskiej z musem owocowym.

Na zdjęciu: zupa miszkulancja z mięsnymi klopsikami.
Miszkulancja to było drugie danie, które zaprezentowaliśmy podczas konkursu kulinarnego dla blogerów zorganizowanego w ramach ogólnopolskiego projektu NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE. Nasz przepis na tę pyszną, sycącą zupę możecie poznać [NA TEJ STRONIE] naszego bloga.  

LEGUMINA to uniwersalne określenie dla słodkich dań przyrządzanych na bazie jaj, twarogu, mleka lub mąki, a także różnych gatunków kasz. W kuchni polskiej do legumin zaliczało się więc budynie, suflety, naleśniki, racuchy, omlety, pierogi ze słodkim nadzieniem, makaron z serem i cukrem, knedle z owocami, kisiele, pierogi leniwe, pampuchy, zupy owocowe podawane z grzankami, czy ryż ze śmietaną i owocami. Jeszcze w XX-leciu międzywojennym nie uznawano "obiadów na słodko", a leguminy podawano wyłącznie jako deser po daniu głównym. Po II wojnie światowe, w czasach PRL-u, wiele z tych deserów stało się jednak samodzielnymi daniami obiadowymi.

KASZA KRAKOWSKA
Jeszcze na początku XX wieku łamana i niepalona gryka była jedną z najbardziej cenionych kasz. Ma bardzo przyjemny smak i aromat. Kasza krakowska jest bogata w witaminy z grupy B, P, PP, E i kwas foliowy. To także dobre źródło minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, niklu, boru, jodu i magnezu. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Jej regularne spożywanie znacznie podnosi odporność organizmu, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Kasza ta polecana jest także osobom cierpiącym na hipoglikemię oraz cukrzycę. Zawiera d-chiro-inozytol, który zwiększa insulinowrażliwość organizmu. Jest również bogata w błonnik, który ułatwia trawienie i chroni przed zaparciami, a także reguluje perystaltykę jelit. Na długo zaspokaja uczucie głodu.


LEGUMINA Z KASZY KRAKOWSKIEJ Z MUSEM OWOCOWYM

składniki:

* 250 g kaszy krakowskiej (niepalonej kaszy gryczanej)
* 0,5 l mleka
* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 60 g masła + masło do wysmarowania foremek
* 120 g cukru 
* 4 małe jajka lub 3 duże
* garść orzechów laskowych (30 g)
* garść migdałów bez skórek (30 g)
* garść rodzynek 
* skórka otarta z cytryny
* szczypta soli
* bułka tarta do obsypania foremek do zapiekania


mus owocowy:

* 2 kwaśne jabłka np. szare renety
* 2 gruszki
* 2 - 3 goździki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sok z cytryny do smaku

karmelizowane śliwki:

* kilka śliwek
* 1 łyżka masła
* szczypta cynamonu
* szczypta cukru


dekoracja:

* owoce sezonowe świeże lub mrożone: maliny,  jeżyny lub porzeczki (wybierzcie
* listki mięty



wykonanie:


* Przygotowujemy naczynie żaroodporne z pokrywą oraz 6 kokilek do zapiekania. 

* Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

* Do garnka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło i miąższ z jednej laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią), doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę krakowską. Gotujemy przez 4 minuty stale mieszając.   Całość przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelną pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na 40 minut.

* Gotową kaszę krakowską studzimy.


* Kokilki do zapiekania starannie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

* Orzechy i migdały rozdrabniamy na mąkę w malakserze.

* Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. 

* Do ostudzonej kaszy dodajemy żółtka utarte z cukrem i dokładnie mieszamy.  Dosypujemy rodzynki, skórkę otartą z cytryny oraz rozdrobnione orzechy i migdały; ponownie całość dokładnie mieszamy.  Teraz dodajemy porcjami pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą na leguminę.


* Masę przekładamy do obsypanych tartą bułką kokilek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 40 minut. 

MUS OWOCOWY

Jabłka i gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i przekładamy do niewielkiego garnka.  Do owoców dolewamy odrobinę wody, dodajemy 2 goździki oraz cynamon i gotujemy przez kilka minut często mieszając. Wyjmujemy goździki i całość blendujemy na jednolity, gładki mus.

KARMELIZOWANE ŚLIWKI

Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego szczyptę cynamonu oraz cukru i podsmażamy przez 3 - 4 minuty śliwki.


Leguminę podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem musu owocowego, karmelizowanych śliwek i świeżych owoców, których lekka kwasowość stanowi przyjemnym kontrapunkt smakowy dla słodkiej leguminy. 


PIECZONE JABŁKA  Z NADZIENIEM Z KASZY KRAKOWSKIEJ

To taka nasza wariacja na temat leguminy :)
Jako nadzienie pieczonych jabłek wykorzystajcie masę na leguminę. Takie jabłka genialnie smakują. Winny smak pieczonych jabłek idealnie kontrastuje ze słodkim smakiem leguminy z kaszy krakowskiej. 


wykonanie: 

Ścinamy górną część jabłek (plaster o grubości około 1,5 cm); zachowujemy go. Łyżeczką wydrążamy środek jabłek (w tym gniazda nasienne), napełniamy je masą na leguminę. Liczcie, że do 2 dużych jabłek mieści się mniej więcej tyle masy na leguminę co w 1 kokilce do zapiekania. Jabłka wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut.

O projekcie NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE możecie poczytać [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].

Przesłaniem projektu "NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE" jest zwrócenie uwagi konsumentów na jakość i walory smakowe polskiej żywności, prezentacja bogactwa różnorodności, unikatowości i niepowtarzalności Polski oraz polskiego rolnictwa, a także wzbudzenie w konsumentach patriotyzmu gospodarczego. Nasze codzienne, zwykłe decyzje konsumenckie, takie jak wybór produktów spożywczych, które każdego dnia kupujemy mają wielki wpływ na rozwój gospodarczy regionu w którym mieszkamy, a tym samym na gospodarkę w skali całego kraju. 



Środki na realizację projektu „NIEPODLEGŁA POLSKA SMAKUJE” pochodzą z funduszy promocji mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego, owczego, mleka oraz owoców i warzyw.

Komentarze

  1. Cudowny przepis. Te jabłka mnie bardzo zachęcają do zrobienia, do spróbowania. Zdjęcia rewelacyjne. <3 Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze chcę dodać, że przesłanie projektu jest niesamowicie ważne, popieram. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia rzeczywiście rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna inicjatywa! I myślę, że zasłużona wygrana :) GRATULACJE! Danie wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to naprawdę rewelacyjnie. Muszę kiedyś coś takiego przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe! O kaszy Krakowskiej u nas w Warszawie głównie słyszeliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, dla mnie brzmi to dość egzotycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Konkurs jak najbardziej interesujący. Szkoda, że nie słyszałem o nim szybciej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie wygląda genialnie i pewnie tak też smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja się zastanawiam jakim daniem uczcić 11 listopada

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, niesamowity przepis! Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI