środa, 12 czerwca 2019

XIII Targi Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków"

Dziś zabieramy was do Górna w województwie podkarpackim, gdzie 9 czerwca odbyły się XIII Targi Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków". Ta coroczna impreza promuje podkarpackie produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne. 
Nasz fotoreportaż z targów możecie obejrzeć  NA TEJ STRONIE.
Podkarpacie naprawdę ma się czym pochwalić! To krajowy lider na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aż 229 produktów tradycyjnych, ekologicznych i lokalnych promuje bogactwo kulinarne tego regionu. Wśród nich są: 
  • produkty mleczne
  • produkty mięsne
  • produkty rybołówstwa
  • warzywa i owoce
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • oleje i tłuszcze
  • miody
  • gotowe dania i potrawy
  • napoje
  • i inne
W trakcie targów swoje najlepsze produkty zaprezentowali wystawcy z całego województwa; w tym lokalne, małe i średnie zakłady przetwórcze, stowarzyszenia oraz koła gospodyń wiejskich na co dzień kultywujące regionalne tradycje kulinarne.  Na odwiedzających targi czekały do spróbowania wyborne podkarpackie sery, wędliny i wyroby mięsne, nalewki, soki, dżemy, konfitury, syropy, ciasta, ciasteczka, desery, miody, przetwory owocowo-warzywne, wspaniałe oleje i wina, chleby, regionalne wypieki i potrawy. Wszystkie zaprezentowane dania przygotowywane były z naturalnych produktów według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Z przyjemnością przekonaliśmy się jak bogaty jest podkarpacki stół.

NAJBARDZIEJ SMAKOWAŁY NAM:

- Wędliny z Zakładu Mięsnego Wyrobów Tradycyjnych Mariusz Ciach z Nowego Kamienia, a szczególnie kiełbasa swojska z Kamienia, schab wiejski wędzony, kaszanka i boczek wędzony.


- Sery od Producenta Serów Domowych LEDA-SER. Prezentowany przez nich podczas targów ser WÓLCZAN zajął II miejsce w konkursie na "Najlepszy produkt tradycyjny 2019"


- Sery i genialny zakwas z buraków wytwarzane przez Janinę Czaban z Nowej Sarzyny


- Wędliny Bogusława Szymańskiego z Nowego Sioła
- Sery kozie wytwarzane przez Lucynę Cwynar z Gospodarstwa Ekologicznego ZUZA z Zabratówki


- Podkarpacki miód spadziowy

WIELKIM ODKRYCIEM DLA NAS OKAZAŁY SIĘ BYĆ PRZETWORY I NALEWKI Z DERENIA. 
Szczególnie przypadł nam do gustu dżem dereniowy, czekolada z dereniem i dereń kiszony marki Podkarpackie Smaki.
O dereniu więcej opowiemy wam w następnym artykule na naszym blogu.  


Serca skradła nam również ŁOBODZIANKA, czyli zupa z lebiody którą częstowały nas Panie reprezentujące gminę Horyniec-Zdrój. 
Lebioda czyli komosa biała (zwana na Podkarpaciu łobodą) była kiedyś w Polsce najważniejszym dzikim warzywem. Smakuje równie dobrze jak szpinak. Jest bardzo pożywna. Można ją zbierać w drugiej połowie maja i na początku czerwca. W czasach biedy, zwłaszcza na przednówku,  pomagała ludziom przetrwać okres głodu. Dziś traktowana jest jak chwast. Trzeba poddać ją właściwej obróbce, aby pozbyć się szkodliwych dla naszego zdrowia saponin obecnych w jej pędach i liściach.

Targom towarzyszyły konkursy, prezentacje i degustacje produktów tradycyjnych, występy zespołów ludowych oraz kiermasz rękodzieła ludowego. W konkursach organizowanych przez Urząd Marszałkowski wybierany był najlepszy produkt tradycyjny, regionalny i lokalny oraz wyłaniane były produkty pretendujące do wpisania na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Odbyła się również „Bitwa Regionów”, czyli konkurs kulinarny organizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

W XIII Targach Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków" wzięliśmy udział na zaproszenie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". 

2 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa tego dżemu dereniowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpis po prostu super. Takie informacje mi się przydadzą.

    OdpowiedzUsuń