TRYB JASNY/CIEMNY

MAŁOPOLSKI SZLAK WINNY - NOTATKI Z PODRÓŻY CZĘŚĆ PIERWSZA

malopolski szlak winny, winnica srebrna gora, pstrag ojcowski, wino w koeliszki
Cenię to co lokalne, nasze, małopolskie. Z radością przyjęłam więc zaproszenie Gorczańskiej Organizacji Turystycznej i wyruszyłam wspólnie z innymi blogerami w podróż pełną małopolskich smaków i aromatów drogą wiodącą Małopolskim Szlakiem Winnym. Główną ideą Szlaku jest zachęcenie turystów do odwiedzania i poznawania historii małopolskich winnic, spotkań z ich właścicielami, obcowania z przyrodą regionu oraz odkrywania dziedzictwa kulturowego regionu, jego zabytków a także lokalnych produktów. Taka podróż daje możliwość spojrzenia na Małopolskę z nowej, szerszej perspektywy. Małopolski Szlak Winny organizuje również Dni Otwartych Winnic, podczas których nasze regionalne winnice zapraszają w odwiedziny do siebie wszystkich miłośników małopolskich win.

malopolski szlak winny, winnica srebrna gora, winnica

WINNICA SREBRNA GÓRA
Nasza wyprawa rozpoczęła się od wspaniałej kolacji. Gościliśmy w Winnicy Srebrna Góra malowniczo położonej w Dolinie Wisły na krakowskich Bielanach. Ponad łagodnym, zalesionym wzgórzem górują tu trzy wieże klasztoru O.O. Kamedułów, a południowy stok porasta winorośl. 


Równe rzędy hybryd i Vitis vinifery biegną w dół zbocza. Właścicielami winnicy są Mikołaj Tyc i Mirosław Jaxa Kwiatkowski, którzy w zabytkowych pomieszczeniach gospodarczych kamedulskiego klasztoru tworzą wino z pasją i poszanowaniem dla tradycji sięgającej X wieku oraz historii krakowskich i klasztornych upraw winorośli. Ten wieczór był prawdziwym świętem małopolskich smaków i aromatów. Główną ideą przyświecającą tej kolacji była pochwała dla lokalności.  

miroslaw tyc, winnica srebrna gora, winnica, winogrona, winogrona na krzewie
Do kolacji zasiedliśmy wspólnie z Mirosławem Tycem, współwłaścicielem Winnicy Srebrna Góra oraz Wojciechem Bosakiem (www.winologia.pl), niezależnym dziennikarzem piszącym o winie, ekspertem Instytutu Wina i Winorośli (www.instytutwina.pl), wykładowcą akademickim, sędzią międzynarodowym w konkursach winiarskich, krytykiem winiarskim i projektantem wielu małopolskich winnic, który opowiadał nam o rozwoju polskiego i małopolskiego winiarstwa. Tego wieczoru degustowaliśmy wina z Winnicy Srebrna Góra z rocznika 2018 oraz smakowaliśmy dania przygotowane przez Paulinę Gulajską, Szefowa Kuchni restauracji Impresja w pięciogwiazdkowym hotelu Holiday Inn Kraków City Center z produktów pochodzących z krakowskiego Targu Pietruszkowego. 


malopolski szlak winny, winnica srebrna gora, winnica
winnica srebrna gora, malopolski szlak winny

Terroir to jest takie słowo klucz otwierające drzwi do dobrego smaku. Produkty pochodzące z jednego regionu zawsze najlepiej komponują się wzajemnie ze sobą smakowo i tą właśnie zasadą kierowano się planując tę 3-kursową kolację. Musicie wiedzieć, że Targ Pietruszkowy jako pierwszy w Polsce dołączył do światowej elity Targów Ziemi i stał się częścią sieci lokalnych marketów odznaczonych przez organizację Slow Food International tytułem Earth Market. Rynki Ziemi to ogólnoświatowa sieć rynków rolniczych uwzględniająca filozofię slow food. Targ Pietruszkowy to miejsce szczególne łączące elitę rolnictwa ekologicznego w Małopolsce. Sprzedawana jest na nim wyłącznie ekologiczna i naturalna żywność, pochodząca w 100% od rolników i przetwórców posiadających certyfikaty ekologiczne lub właścicieli małych gospodarstw (max. 15 ha) uprawiana, wyhodowana i wytworzona w granicach około 150 km od Krakowa. Do koszyka klienta trafiają tu produkty bezpośrednio od rolnika, hodowcy, wytwórcy bez udziału żadnych pośredników. 

malopolski szlak winny, winnica srebrna gora,

Podczas tej małopolskiej kolacji na naszych talerzach znalazły się: pstrąg z Doliny Karpia z wywarem malinowym i pomidorami, ozorek wołowy z pieczoną papryką oraz morele w syropie cukrowym z werbeną, twarożkiem i jeżynami, a w kieliszkach daniom towarzyszyły wina z Winnicy Srebrna Góra: Gewurtztraminer, Cuvee Blanc, Cabernet Cortis oraz wino miodowe na bazie Seyval Blanc.

malopolski szlak winny, winnica srebrna gora, srebrna gora

O niektórych z tych win wkrótce opowiemy wam więcej prezentując przepisy kulinarne na dania idealnie z nimi współgrające.

polka 2018, winnica srebrna gora, polka srebrna gora, malopolski szlak winny

Po kolacji degustowaliśmy również nowy rocznik Polki z Winnicy Srebrna Góra. Trzy kolory Polki z rocznika 2018 pojawiły się w miniony poniedziałek na półkach sieci sklepów Lidl. To pierwsze krajowe wino dostępne w szerokiej dystrybucji poza branżą HoReCa.

***

 
ZAMEK W PIESKOWEJ SKALE
Drugi dzień naszej winiarskiej wyprawy biegnącej Małopolskim Szlakiem Winnym rozpoczęliśmy od wizyty na Zamku w Pieskowej Skale, który górując nad Doliną Prądnika przepięknie wkomponowuje się w krajobraz Ojcowskiego Parku Narodowego. Najstarsza wzmianka o tym zamku pochodzi z 1315 r z dokumentu wydanego przez Władysława Łokietka. Zamek Pieskowa Skała powstał w czasach Kazimierza Wielkiego jako gotycka strażnica. Jest elementem łańcucha obronnego "Orlich Gniazd". 

Pan Olgierd Mikołajski, kustosz zamku, zabrał nas na spacer po pałacowym dziedzińcu i krużgankach opowiadając niezwykle ciekawe historię o tematyce kulinarnej i winiarskiej związane z tym miejscem. 
Podczas spaceru po renesansowym dziedzińcu arkadowym moją uwagę przykuły duże nieregularności w skrzydle północnym (różna szerokość arkad, odmienne proporcje filarów) oraz karykaturalne maszkarony umieszczone pomiędzy arkadami i głęboka na 45 metrów studnia wykuta w skale znajdująca się w południowo-zachodnim narożniku dziedzińca.   

Mieliśmy też możliwość odwiedzenia zachwycających ogrodów parterowych, które usytuowane są w bastionie południowym zamku na miejscu nieistniejącego już drewnianego budynku stajni i wozowni. Kompozycja ogrodowa powstała w latach 50-tych XX wieku wg projektu profesora Gerarda Ciołka i nawiązuje do założeń kwaterowych ogrodów renesansowych.


W pobliskim parku krajobrazowym stoi słynna wapienna skała zwana Maczugą Herkulesa. Po krótkim postoju w tym miejscu ruszyliśmy dalej krętą drogą w kierunku Ojcowa. 


Minęliśmy Zamek w Ojcowie i dotarliśmy do kolejnego przystanku w naszej podróży szlakiem małopolskich winnic. 

***


PSTRĄG OJCOWSKI
PstrągOjcowski był kolejnym przystankiem w naszej podróży. Odwiedziliśmy hodowlę pstrąga potokowego, naturalnego mieszkańca Jury oraz rzeki Prądnik, prowadzoną przez Magdalenę Węgiel i Agnieszkę Sendor. Pstrąg potokowy to ryba półdzika, waleczna. Jej hodowla w stawach zajmuje około 2,5 - 3 lata i stanowi zaledwie 2 % hodowli pstrąga w Polsce (dla porównania pstrąg tęczowy urośnie do tych samych rozmiarów w 1 do 1,5 roku). 


Różnica w smaku pomiędzy tymi dwoma gatunkami pstrąga jest jednak niewyobrażalnie wielka. Pstrąg potokowy jest bardziej ruchliwy od pstrąga tęczowego, rośnie znacznie wolniej i przez to w inny sposób buduje swoją tkankę mięśniową. Jego mięso staje się przez to niezwykle jędrne i delikatne, jednym słowem wyborne. 

Koniecznie odwiedźcie to miejsce aby się o tym przekonać. Poznajcie przy tej okazji okolice Ojcowa. Wędrujcie malowniczymi szlakami Ojcowskiego Parku Narodowego do Bramy Krakowskiej, Źródełka Miłości, Skały Rękawicy; zobaczcie skalne ostańce, eksplorujcie znajdujące się tu i udostępnione do zwiedzania jaskinie. 


Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej producentów i restauratorów którego celem jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów Unii Europejskiej. 

***
  
STOWARZYSZENIE WINIARZY JURY KRAKOWSKIEJ
Malownicze okolice Ojcowa porastają liczne winnice. Sprzyja im tu nieco łagodniejszy niż w innych rejonach Polski klimat. W pstrągarni nie tylko zajadaliśmy się wędzonym pstrągiem ale również spotkaliśmy się z producentami wina ze StowarzyszeniaWiniarzy Jury Krakowskiej. Na spotkanie z nami przyjechali przedstawiciele Winnicy Kresy, Słońce i Wiatr oraz Winnicy Amonit. W ten słoneczny, letni dzień w pięknych okolicznościach przyrody degustowaliśmy wina z rocznika 2018 i rozmawialiśmy o rozwoju polskiego i małopolskiego winiarstwa. 

***
Pstrąg Ojcowski, Winnica Kresy i Winnica Amonit znajdują się na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "NA RYBY I WINO W SERCU OJCOWA"  (przebieg trasy: PSTRĄG OJCOWSKI - WINNICA KRESY - WINNICA AMONIT - WINNICA ZAGARDLE)

Winnica Słońce i Wiatr jest częścią trasy "ZE SŁOŃCEM I WIATREM PRZEZ JURAJSKIE WINNICE (przebieg trasy: WINNICA KROKOSZÓWKA GÓRSKA - WINNICA SŁOŃCE I WIATR - ZAMEK KORZKIEW)
 
***

WINNICA AMONIT
Marcin Niemiec jako pierwszy zaprezentował nam wina z  Winnicy Amonit. Na powierzchni około 0,5 hektara uprawiane są tu szczepy: Solaris, Johanniter, Cserszegi Füszeres, Regent, Cabernet Cortis oraz Leon Millot.  

Johanniter 2018 
Wino idealne jako aperitif lub dodatek do ryb i owoców morza; aromatyczne, powstałe ze szczepu johanniter. W nosie nuty cytrusowe i kwiatowe. W ustach rześkie, soczyste z przyjemnie mineralnym finiszem.


Solarisa 2018
Wytrawne wino białe. W nosie grejpfrut i brzoskwinia, w ustach przyjemna pikanteria podbita nutami grejpfruta. 


Solarisa 2018  w wersji półsłodkiej, pasujące i do serów i do deserów. Moje zainteresowanie wzbudziła etykieta tego wina, na której zaprezentowana jest grafika autorstwa Anny Spałek.  
W nosie  kandyzowane owoce, pigwa, morele, banan. W ustach wyczuwalne nuty miodowe, trochę pikanterii podbitej kwasowością. 





WINNICA SŁOŃCE I WIATR
Założycielami tej winnicy są Katarzyna i Jacek Fluder  Na 2 hektarach uprawiają szczepy: Solaris, Seyval Blanc, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Regent, Rondo, Leon Millot, Marchael Foch. 

Seyval Blanc z 2018
Białe wytrawne wino zrobione z odmiany Seyval Blanc Łączy świeże aromaty z lekką pikanterią i kwasowością.
 

Rose 2018  
Różowe, wytrawne wino zrobione z odmiany Marechal Foch. Kusi oko intensywnym kolorem. Wyczuwalny intensywny aromat rabarbaru i czerwonych owoców (poziomek, truskawek).
 

Zoya 2017 
Czerwone, wytrawne wino z odmian Leon Millot i Cabernet Cantor. Łagodne i delikatne.  W nosie jeżyny i wędzona śliwka, w ustach czerwone owoce, głównie wiśnie łagodne i delikatne.
 

  

WINNICA KRESY
Jako ostatni swoje wina prezentował Robert Zięba, założyciel winnicy Kresy leżącej  na terenie przysiółka o tej samej nazwie. Winnica ta zajmuje obecnie teren o powierzchni 1,5 ha, na którym uprawiane są szczepy: Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Rondo, Regent, Cabernet Cortis oraz Monarch.


Transfigurato 2017, wino czerwone wytrawne. Skład: Regent, Rondo, Cabernet Cortis. Macerowane na skórkach przez 3 tygodnie i dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce z węgierskiego dębu.


Monarchia 2018 różowe wino półwytrawne. Wyczuwalne czerwone owoce (truskawki, wiśnie, poziomki).

Oksford 2018 wino białe, wytrawne ze szczepu Solaris.
Swój pomarańczowy kolor zawdzięcza trwającej 3 tygodnie maceracji na skórkach.  Dominują w nim nuty cytrusów i skórki pomarańczowej. Genialnie zagrało w duecie z wędzonym pstrągiem ojcowskim. 

***



WINNICA WIELICZKA 
Z Ojcowskiego Parku Narodowego ruszyliśmy w dalszą drogę w kierunku Pawlikowic, gdzie znajduje się biodynamiczna Winnica Wieliczka. Usytuowana jest zaledwie 10 km od Krakowa i 3 km od Kopalni Soli w Wieliczce. 


W miejscu, gdzie teraz owocuje winorośl, trzydzieści tysięcy lat temu biegały mamuty i nosorożce włochate czego dowodzą odnalezione tu skamieniałości, których rysunki zdobią etykiety butelek. Rosną tu odmiany winorośli europejskiej Vitis vinifera. To gospodarstwo biodynamiczne, więc z założenia nie może być monokulturowe. W sadzie obok winorośli zasadzono stare odmiany jabłek, gruszek, śliwek, wiśni i czereśni. Rośnie tu też len, rzepak, słonecznik, gryka, koniczyna, gorczyca, zioła. Dało to warunki do powstania zrównoważonego środowiska. Przed szkodnikami i chorobami roślin bronią tu winorośl naturalni obrońcy. Tu bażanty walczą z inwazją ślimaków, jastrzębie odstraszają szpaki,  biedronki rozprawiają się z innymi odmianami owadów, które są w winnicy szkodnikami, mikroorganizmy i armia dżdżownic użyźniają glebę. 


Rozkoszowaliśmy się tu wybornymi winami z rocznika 2018. Winnica Wieliczka jest wspólnym dziełem Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły, którzy do natury podchodzą z należną jej pokorą oraz szacunkiem i wykorzystując w pełni jej potencjał tworzą najlepsze warunki dla rozwoju winorośli. 

Degustowaliśmy dwa rodzaje Chardonnay (jeden z późnych zbiorów), Cuvee Rose, Riesling, Jantar, Pinot Noir oraz Merlot.  


Wino Jantar 2018  absolutnie mnie oczarowało. To pierwsze polskie ekologiczne wino bursztynowe. Nazwę na etykiecie umieszczono także w zapisie głagolicą czyli najstarszym, znanym pismem słowiańskim. Swój piękny kolor zawdzięcza 5 miesięcznej maceracji na skórkach. To wino świeże, lekkie. Aromat zbudowały dojrzałe owoce i dzikie drożdże. Dominują nuty białych owoców i korzenne akcenty. Wyprodukowano zaledwie 854 butelki tego wina.


W Winnicy Wieliczka degustowaliśmy również Bzik czyli półwytrawny cydr z aromatem czarnego bzu. 
 

Wina Riesling 2017, Cuvee rose 2018 i Cuvee Regis 2018 zabraliśmy ze sobą w dalsza podróż by rozkoszować się nimi podczas kolacji w Restauracji Gęś w Dymie (ale to już historia na osobną opowieść).  

Winnica Wieliczka znajduje się na Małopolskim Szlaku Winnym na trasie "PRZYSMAKI SŁOWIAŃSKICH PRZODKÓW W WINNICY WIELICZKA. Z SZACUNKIEM DLA NATURY".



***

RESTAURACJA GĘŚ W DYMIE
Jak się już zapewne domyślacie ten dzień zakończył się spektakularną kolacją. W Restauracji Gęś w Dymie oczekiwali na nas Chef Marcin Pławecki wraz z żoną Kasią oraz przygotowanym dla nas menu degustacyjnym (spoza karty). To jedyna restauracja w Małopolsce działająca według filozofii farm-to-table. Sezon na raki w pełni, nie zabrakło wiec ich na naszym stole. O tej wyjątkowej kolacji opowiemy wam już niebawem, bo tę kulinarną opowieść nie sposób sprowadzić do kilku słów. 


Dziś wspomnę jedynie że na naszym stole jako pierwszy pojawił się genialny chleb, a do niego przepyszne masło i cudownie aromatyczne pomidory oraz kojący stres ziołowy napar. Zaraz potem rozsmakowaliśmy się w chłodniku na ciepło z buraków, koperkiem i szyjkami rakowymi. W tym czasie piliśmy Riesling 2017 z Winnicy Wieliczka. I przyszedł czas na raki w sosie Bearnaise, a potem na ślimaki na grzankach w towarzystwie Cuvee rose 2018 z Winnicy Wieliczka. Danie główne odjęło nam mowę - aromatyczne, soczyste steki z sezonowanej polskiej wołowiny grillowane na żywym ogniu z drewna buku, olchy i śliwy podane z grzybami, cebulą i płatkami organicznej soli morskiej Maldon w duecie z  Cuvee Regis 2018 z Winnicy Wieliczka przeniosły nas do kulinarnego raju. A na deser czekały na nas jeszcze bajeczne lody truskawkowe.

12 października Mariusz Pławecki  będzie gotował na gali finałowej konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night! Trzymam kciuki!  

***


CHATKA WŁÓCZYKIJA, SCHRONISKO DOBRYCH MYŚLI
To nie był wcale koniec atrakcji tego dnia. Czekała nas jeszcze podróż do ChatkiWłóczykija w Jamnej i nocleg w Schronisku Dobrych Myśli. Gościnność z jaką nas tu przyjęto przerosła nasze oczekiwania. To wyjątkowe gospodarstwo agroturystyczne na Małopolskim Szlaku Winnym. Od samego progu czuje się tu dobrą energię i przyjazną atmosferą. Wśród lasów i pól można tu w komfortowych warunkach odpocząć od miejskiego zgiełku, zwolnić tępo życia, wyciszyć się, zdystansować do problemów, obcować z naturą podziwiając z przestronnego tarasu panoramę Pogórza i Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego oraz Tatry. Zakosztowaliśmy tu również pysznej lokalnej kuchni.  Na stół trafiają tu owoce i warzywa które wyrosły w ogrodzie gospodarzy w otoczeniu wolnym od zanieczyszczeń i bez sztucznych nawozów. W Schronisku Dobrych Myśli zajadałam regionalne dania z fasoli,  żurek po chłopsku, placek gaździny i wiele innych potraw tradycyjnych wpisanych na Małopolską Listę Dziedzictwa Kulinarnego. O wszystkich i o wszystko dba tu gospodarz Adama Gancarek. Chatkę Włóczykija i Schronisko Dobrych Myśli zdobi plenerowa galeria z rzeźbami  lokalnych twórców. Znajdziecie tu miedzy innym prace Pana Stanisława Sochy.
Chatka Włóczykija to dobra baza wypadowa na wycieczki do Bukowca z Jaskinią szczelinową i rezerwatem przyrody, Jeziora Rożnowskiego, Skamieniałego Miasta, Dworku Ignacego Paderewskiego, Zamku w Dębnie, Muzeum Etnograficznego w Nowym Sączu, Katedry w Tarnowie czy Kopalni Soli w Bochni.



Chatka Włóczykija znajduje się na trasie "NA JAMNEJ U WŁÓCZYKIJA " na enoturystycznym Małopolskim Szlaku Winnym.  

***

Małopolskim Szlakiem Winnym wędrowałam i  odkrywałam piękno małopolskich winnic w towarzystwie: Małgorzaty Baranik Gacek (Winny Świat), Ulli Pałką (Kuchnia na wzgórzu), Dominiki Bień (Nóż i Widelec) oraz Michała Kissa (Niewinne Podróże). Organizacją i koordynacją projektu zajmował się Szymon Gatlik (Kraków Food & Travel - Szymon Gatlik)

***

Projekt realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert z turystyki pn. „Małopolska Gościnna”.

***
WINNICA SREBRNA GÓRA
Al. Konarowa 1
30-248 Kraków 
www.winnicasrebrnagora.pl/pl/ 
*
ZAMEK PIESKOWA SKAŁA, Oddział Zamku Królewskiego na Wawelu
32-045 Sułoszowa
woj. małopolskie
http://pieskowaskala.eu/
*
PSTRĄG OJCOWSKI
Ojców 48
http://pstragojcowski.pl/ 
*
WINNICA KRESY 
Robert Zięba
Stoki Kresy 35
32-043 Skała
http://winnicakresy.com/
*
WONNICA SŁOŃCE I WIATR
Świńczów 69
32-043 Skała
http://www.slonceiwiatr.pl/
*
WINNICA  AMONIT
Marcin Niemiec
al. Parkowa 41
32-043 Cianowice 

*
https://www.facebook.com/winnica.amonit 
WINNICA WIELICZKA
Agnieszka  Rousseau i Piotr Jaskóła Pawlikowice 1a
32-020 Wieliczka
www.winnicawieliczka.com/pl-PL/ 
*
RESTAURACJA GĘŚ W DYMIE Laskowa 679
Laskowa, blisko Nowego Sącza
www.facebook.com/geswdymie/ 
*
CHATKA I WINNICA WŁÓCZYKIJA
Schronisko Dobrych Myśli
Jamna 46, 32-842 Jamna
www.jamna.eu
TARG PIETRUSZKOW Ul. Kalwaryjska 9-15,  Kraków
https://targpietruszkowy.pl/

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI