Mama mówiła "nie baw się
jedzeniem", ale tym razem jej nie słuchamy. Przygotowując tę focaccę za każdym razem bawimy się jak
dzieci. Wykorzystując
nasze ulubione warzywa, owoce, świeże zioła i jadalne kwiaty z dziecięcą fantazją tworzymy na niej „obraz”. Już po chwili w gorącym piekarniku
będzie gotowy do schrupania :)
Nasza focaccia wiosenna to rumiane, mięciutkie, sprężyste ciasto drożdżowe pełne aromatycznych dodatków. Doskonale smakuje zarówno na ciepło wyjęte prosto z piekarnika jak i na zimno jako przystawka, dodatek do dań z grilla lub główna atrakcja śniadania na trawie. Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.
FOCCACIA WIOSENNA
składniki na ciasto:
* 300 g mąki typ “00” (jeśli nie macie to wykorzystajcie mąkę tortową)
* 200 g wody
* 15 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 20 g oliwy z oliwek
* 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
Tu nic nie ogranicza waszej kulinarnej fantazji. Wybierzcie te dodatki, które lubicie najbardziej lub akurat macie je pod ręką lub rosną w waszym ogródku czy w doniczkach na kuchennym parapecie. Do wyboru, do koloru macie wiele możliwości:
* oliwa z oliwek do skropienia focaccii
* pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone z zalewy z oliwy* zielone lub czarne oliwki
* zielone szparagi
* zielony groszek cukrowy
* szczypiorek lub zielona cebulka
* papryka w dowolnym kolorze (czerwona, żółta, pomarańczowa lub zielona)
* cebula czerwona
* sól ziołowa; u nas sól rozmarynowa
* świeże zioła: listki bazylii, listki mięty, igły rozmarynu, natka pietruszki
* jadalne kwiatki: bratki, kwiatki szczypiorku i czosnku, stokrotki, mniszek lekarski potocznie zwany mleczem, kwiaty drzew owocowych (jabłoni, wiśni), kwiaty cukinii
WYKONANIE:
Odważamy
wszystkie składniki.
Robimy
zaczyn drożdżowy:
Do
miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę
mąki. Całość zalewamy połową ciepłej wody, mieszamy i na około 10 minut
odstawiamy w ciepłe miejsce. Można również miseczkę z zaczynem włożyć na kilka minut do
większego naczynia z ciepłą wodą (należy jednak uważać i obserwować zaczyn aby
„nie uciekł” nam z miseczki). W tym czasie drożdże zaczną pracować, zaczyn
zwiększy swoją objętość i zmieni swoją konsystencję.
Przygotowanie ciasta na focaccię ułatwia nam mikser ręczny Breville z technologią HeatSoft.
Do
misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy całość łyżką. W następnej kolejności
dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz dolewamy resztę ciepłej wody i oliwę. Przez około
10 minut wyrabiamy ciasto. My ułatwiamy sobie pracę powierzając w całości
wyrabianie ciasta mikserowi z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gładkie i elastyczne
ciasto formujemy w kulę, smarujemy ją z wierzchu odrobiną wody i pozostawiamy do
wyrośnięcia na godzinę w misce przykrytej ściereczką.
Misę w której wyrasta
ciasto drożdżowe można wstawić do większego garnka wypełnionego ciepłą wodą
(zapewniamy mu wtedy optymalne warunki do wzrostu). Ciasto na focaccię można również
przygotować wieczorem i pozostawić je do wyrośnięcia na noc w lodówce w przykrytej misce.
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (jeśli wyrastało w
lodówce musicie dać mu wcześniej godzinę czasu aby się ogrzało do temperatury pokojowej). Palcami posmarowanymi
obficie oliwą z oliwek rozciągamy je delikatnie formując z niego placek.
Reszta to już zabawa. Z fantazją rozkładamy na naszej focaccii przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zielone oliwki, zielone szparagi, plastry
papryki, zioła lub inne wybrane dodatki (np. plastry czerwonej cebuli czy
kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oliwie). Lekko wciskamy je w ciasto.
Focaccię odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia na około 30 minut. W
tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C (góra – dół bez
termoobiegu). Przed włożeniem do piekarnika focaccię skrapiamy oliwą i oprószamy
solą ziołową. Ciasto pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie skrapiamy je odrobina oliwy.
Smacznego!
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE SEZONOWE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:
"Klikając" w nazwę dania automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.
Nie wiedziałem, że tak to wygląda wszystko.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie - jak obraz, aż szkoda jeść ;)
OdpowiedzUsuń