tag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post6545890674465890675..comments2024-03-26T17:47:28.757+01:00Comments on ŻYCIE OD KUCHNI: KONKURS Z KSIĄŻKĄ STO RECEPTUR NA STO LAT NIEPODLEGŁOŚCI (1918 - 2018)Anna Wlezieńhttp://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-35551449253717290862019-01-16T16:40:04.078+01:002019-01-16T16:40:04.078+01:00Nie ma to jak jadło staropolskie :)Nie ma to jak jadło staropolskie :)Wiesławhttps://www.blogger.com/profile/13892958492040201080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-38154066134162421522018-12-22T19:53:11.938+01:002018-12-22T19:53:11.938+01:00Najlepsze to są i tak pierogi ruskie robione przez...Najlepsze to są i tak pierogi ruskie robione przez nasze babcie :)Kredyty Krakówhttp://krakowkredyty.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-7147415895708371762018-12-17T15:56:59.088+01:002018-12-17T15:56:59.088+01:00Ah szkoda, że się spóźniłam.Ah szkoda, że się spóźniłam.Kingahttps://www.bimberhobby.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-29277738979283121702018-12-11T11:10:14.738+01:002018-12-11T11:10:14.738+01:00Widze ze jest kontakt mailowy .Jestem bardzo podek...Widze ze jest kontakt mailowy .Jestem bardzo podekscytowanaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11075668468607102876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-2370402233919711472018-12-11T11:04:54.475+01:002018-12-11T11:04:54.475+01:00W jaki sposob mozna przeslac dane czy messenger pa...W jaki sposob mozna przeslac dane czy messenger pasujeAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11075668468607102876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-62257112566134132752018-12-11T11:03:48.472+01:002018-12-11T11:03:48.472+01:00Dzien dobry oczywiscie moge podac polski adresDzien dobry oczywiscie moge podac polski adresAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/11075668468607102876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-60184310680291709092018-12-11T10:52:34.038+01:002018-12-11T10:52:34.038+01:00mieszkam oczywiście w Polsce nie za granicą mieszkam oczywiście w Polsce nie za granicą Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13421319406711553612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-72287394211710046132018-12-10T12:34:26.859+01:002018-12-10T12:34:26.859+01:00Ja tam lubię wszystko co wiąże się kapustą... Pier...Ja tam lubię wszystko co wiąże się kapustą... Pierogi z kapustą- zwłaszcza te wigilijne... Kapusta zasmażana do ziemniaków...mniam... Bigos i tu myślę o takim kilkudniowym w którym czuć intensywnie kapustę... Łazanki z własnoręcznie robionym makaronem to danie które ja kocham a moi domownicy niekoniecznie...�� No i muszę tu wspomnieć o surówce z kapusty kiszonej- takiej świeżej, lekko kwaskowatej...mniam... Mam tylko jeden problem... Mianowicie wszystkie te dania najlepiej na świecie robi moja mama a ja moze kiedyś jej dorównam... Z taką książką byłoby łatwiej... Pozdrawiamy �� Ania Kabat ���� Ania Kabathttps://www.blogger.com/profile/04871284910888171847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-42959454255319282482018-12-10T07:59:12.797+01:002018-12-10T07:59:12.797+01:00Napisałaś, że mieszkasz w Wielkiej Brytanii. Zgodn...Napisałaś, że mieszkasz w Wielkiej Brytanii. Zgodnie z regulaminem konkursu (punkt 22) nagrody wysyłamy tylko na obszarze RP i stad nasze pytanie: CZY BĘDZIESZ MOGŁA PODAĆ NAM ADRES W POLSCE DO WYSYŁKI NAGRODY? Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-13290658526972627312018-12-10T07:37:48.147+01:002018-12-10T07:37:48.147+01:00Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentar...Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentarza. Niestety komentarz został przysłany anonimowo. W jego treści (na początku lub na końcu) również nie ma podpisu autora więc nie mammy możliwości przypisania go do konkretnej osoby. Absolutnie każdy może powiedzieć, że jest jego autorem.<br />Spójrzcie na 6 punkt regulaminu konkursu: "Komentarz konkursowy powinien być podpisany IMIENIEM I NAZWISKIEM lub NICKIEM (nie może być anonimowy)..."<br /><br />ABY TEN KOMENTARZ MÓGŁ BYĆ WZIĘTY POD UWAGĘ PRZY WYBORZE ZWYCIĘZCÓW KONKURSU PROSIMY O JEGO PONOWNE PRZESŁANIE Z PODPISEM W DNIU DZISIEJSZYM(10.12.2018) DO GODZINY 20.00Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-61787002473193169172018-12-10T07:36:39.653+01:002018-12-10T07:36:39.653+01:00Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentar...Bardzo chcielibyśmy nagrodzić autora tego komentarza. Niestety komentarz został przysłany anonimowo. W jego treści (na początku lub na końcu) również nie ma podpisu autora więc nie mammy możliwości przypisania go do konkretnej osoby. Absolutnie każdy może powiedzieć, że jest jego autorem.<br />Spójrzcie na 6 punkt regulaminu konkursu: "Komentarz konkursowy powinien być podpisany IMIENIEM I NAZWISKIEM lub NICKIEM (nie może być anonimowy)..."<br /><br />ABY TEN KOMENTARZ MÓGŁ BYĆ WZIĘTY POD UWAGĘ PRZY WYBORZE ZWYCIĘZCÓW KONKURSU PROSIMY O JEGO PONOWNE PRZESŁANIE Z PODPISEM W DNIU DZISIEJSZYM(10.12.2018) DO GODZINY 20.00Anna Wlezieńhttps://www.blogger.com/profile/00284831118759410813noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-25699416449434038682018-12-09T21:20:54.930+01:002018-12-09T21:20:54.930+01:00Tradycyjne dania polskie to przeważnie świąteczne...Tradycyjne dania polskie to przeważnie świąteczne ,<br />wszystkie smakują wyśmienicie , niektóre są<br /> przyrządzane tylko w święta.<br />Najbardziej mnie i mojej rodzinie smakuje nasz chleb polski<br />pieczony jeszcze przez nasze mamy. Chleb razowy żytni <br />na zakwasie , przez włożeniem do pieca gładzony <br /> przy pomocy gorącej wody , nigdzie takiego nie ma .<br />Smak jego i zapach jest wyjątkowy . Chleb otaczano szacunkiem<br />w Polsce , a wypiekano od niepamiętnych czasów. Sztukę <br />wypiekania chleba Słowianie przejęli prawdopodobnie od Gotów.<br />Gdy upadł przypadkiem na podłogę kawałek chleba , babcia <br />podnosiła i całowała go.<br />Polski poeta Cyprian Kamil Norwid tęskniąc za Polską ,na<br />emigracji pisał:<br />"Do kraju , gdzie kruszynę chleba<br />podnosząc z ziemi przez uszanowanie<br />Dla darów nieba ....<br />Tęskno mi Panie."<br />Takim świątecznym daniem , które mnie smakuje najbardziej są <br />łazanki z kapustą i grzybami.Ewahttps://www.blogger.com/profile/09644731462045807561noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-21905852914729320682018-12-07T16:49:15.193+01:002018-12-07T16:49:15.193+01:00Ja tam lubię wszystko co wiąże sie z kapustą... Pi...Ja tam lubię wszystko co wiąże sie z kapustą... Pierogi z kapusta- zwłaszcza te wigilijne... Kapusta zaskarżana do ziemniaczków...mniam... Bigos i tu myślę o takim kilkudniowym w którym czuć intensywnie kapustę... Łazanki z własnoręcznie robionym makaronem to sanie ktore ja kocham a moi domownicy niekoniecznie...☺ No i musze tu wspomnieć o surówce z kapusty kiszonej- takiej świeżej, lekko kwaskowatej.... Mniam... Mam tylko jeden problem... Mianowicie wszystkie te dania najlepiej na świecie robi moja mama a może kiedyś jej dorównam... Z taką książka byłoby łatwiej... Pozdrawiamy😘 Ania Kabathttps://www.blogger.com/profile/04871284910888171847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-58477258307311750722018-12-07T11:32:24.984+01:002018-12-07T11:32:24.984+01:00Super sprawa z tym konkursem :)Super sprawa z tym konkursem :)Magdalenahttp://moje-biuro.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-72993237427687666862018-12-06T03:21:13.812+01:002018-12-06T03:21:13.812+01:00Kuchnia Polska? Ach, ileżto dań z jej repertuaru u...Kuchnia Polska? Ach, ileżto dań z jej repertuaru uwielbiam. Może zacznę więc od zupy. W związku z tym, że pochodzę z Łodzi moim ulubionym dniem kuchnipolskiej jest oczywiście zalewajka, najlepiej z zasmażką! Kocham smaki i zapachy, które kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem. Ta prosta zupa od zawsze urzekała mnie swoją prostotą w jej przygotowaniu w porównaniu do tak niesamowitego smaku. Od dziecka nie minęła mi też miłość do ziemniakówwewszelakiej formie, a więc może dlatego przypadła mi do gustu jedna z wersji tzw. kartoflanki. Teraz za każdym razem, kiedy przyjeżdżam odwiedzić rodziców, mama robi zalewajkę, gotuję ją sama zazwyczaj w zimne jesienne, czy zimowe dni, kiedy chce poczućsię ciepło i swojsko. Na drugie danie połączenie kapitalne, ale wiem, że nie przez wszystkich lubiane kopytka + smażona wątróbka, a do tego kompot. Jstem pewna, że tak przyrządzonej potrawy nie znajdziemy nigdzie indziej, jak w Polsce! Moja babcia zawsze podawała wątrobę wraz z kopytkami, było to jednoz moich ulubionych dań w dzieciństwie. Jki byłmójszok, kiedy w szkole dzieci twierdziły, że nie lubię wątróbki, a o szamaniu jej z kopytkami nigdy nie słyszały. No i ten kompot... po latach go doceniam. Żadne napoje gazowane, czy inne kolorowe wynalazki. Kompot, czy na ciepło, czy na zimno- tocoś przepysznego. A na deser? Makowiec, oczywiście! Dla mnie to nie tylko smak polskiej kuchni,ale i smak Świąt. Odkąd pamięam mój tata co roku na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie piecze mnóstwo makowców. Zapach, który rozchodził się po całym domu był nieziemski...Teraz, kiedy wiem,że tata przed świętami piecze makowca wpadam z niezapowiedzianą wizytą, aby skubnąć kawałek przed innymi. Jest jeszcze wiele dań naszej kuchni, które uwielbiam, jednak te, które wymieniłamsą wyjątkowo bliskie mojemu sercu. <3 Pozdrawiam, Patrycja Kmieciak.Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/03187536117628917652noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-77990325468054774842018-12-05T16:14:26.379+01:002018-12-05T16:14:26.379+01:00Jestem Czeszką od kilku lat żyjącą w Polsce i naj...Jestem Czeszką od kilku lat żyjącą w Polsce i największymi odkryciami kulinarnymi Polski dla mnie były zupy: serwatka, ogórkowa i szczawiowa (mama gdy słyszała, że karmię męża szczawiem, bardzo mu współczuła - w Czechach szczaw jest chwastem). Sandacz po Polsku z jajem na twardo, gęś z jabłkami i kaszą gryczaną, rydze duszone w maśle, ryż z jabłkami, szarlotka, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem (w Czechach nie do pomyślenia) i grzane piwo z koglem moglem.Katerina77noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-84395060744123150862018-12-05T10:34:56.233+01:002018-12-05T10:34:56.233+01:00Takie konkursy są naprawdę bardzo ciekawe. Wiele o...Takie konkursy są naprawdę bardzo ciekawe. Wiele osób bierze chętnie udziały.Filip54https://floating.rzeszow.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-8865778137107073132018-12-05T09:37:31.418+01:002018-12-05T09:37:31.418+01:00W pierwszej kolejności powiedziałabym że pierogi -...W pierwszej kolejności powiedziałabym że pierogi - zwłaszcza wigilijne z kapustą i grzybami ale na uznanie zasługują również gołąbki. Nasze Polskie potrawy to zarówno bogactwo różnego rodzaju zup. W moim domu pojawiają się niezwykle często. Każdy z domowników ma swoje ulubione. Najczęściej jest to zupa ogórkowa oraz kwaśnica na wędzonym żeberku. Wszystko z przecierów domowej roboty. W sezonie czerpiemy maksymalnie ile możemy właściwości z kiszonek na bieżąco. Na zime zamykamy smaki do słoikow. Latem hitem jest u nas zupa ze świeżego szczawiu z jajkiem oraz botwinka.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13382098219776227145noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-38288812937206486092018-12-05T08:42:01.524+01:002018-12-05T08:42:01.524+01:00Nie ma nic lepszego jak Polskie Pierogi Ruskie. U ...Nie ma nic lepszego jak Polskie Pierogi Ruskie. U nas są jednym z najlepszych dań a poza granicami robią furorę swym smakiem i prostotą. Moja babcia moim zdaniem i rodziny również robiła najlepsze ruskie pierogi jakie można było spróbować. A farsz do nich robiła tak: serek biały zmielała, zrumienioną cebulkę dodała, o chrupiących skwareczkach z boczku lub podgardla nigdy nie zapomniała oraz o zmielonych pyrkach także pamiętała ;) wszystko to starannie mieszkała pieprzem i solą do smaku przyprawiała, tajemniczy składnik też tam był (świeży siekany lubczyk) Takim farszem pierożki nadziewała a potem je cudnie zlepiała ;) najlepsze pierogi na świecie A po ugotowaniu maściła jeszcze skwarkami z cebulką<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13421319406711553612noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-30364430566092119392018-12-05T08:31:58.479+01:002018-12-05T08:31:58.479+01:00Mieszkam w Wielkiej Brytanii moj maz jest Kurdem z...Mieszkam w Wielkiej Brytanii moj maz jest Kurdem z Iraku. Mam wielkie szczescie miec przyjaciol z roznych stron swiata i naszym najwiekszym bogactwem jest nasza kuchnia. Dzielenie sie daniami ktore przygotowujemy otwiera konwersacje ,pozwala zagladac w codziennosc i odswietnosc innych Kultur.Czesto robie golabki ktore pojawiaja sie w innych kuchniach swiata w roznych odslonach,zawsze sa ozdoba stolu I smakuja wiekszosci. Z przyjaciolmi z Turcji jedzac turecka dolme zastanawiamy sie skad te cudowne paczuszki miesa i ryzu trafily na nasze stoly. Nasz produkt rozpoznawczy pierogi to kolejne danie ktore okazuje sie nie miec granic.Te z miesem smakuja wszystkim, te z kapusta I grzybami nie zawsze wszystkim smakuja.Czesto robie je z farszem z czerwonej soczewicy i wtedy sa hitem. Wielkie bogactwo polskich zup zadziwia znajomych ogorkowa jest zachwalana chic nie potrafia czesto zrozumiec dlaczego zaprawiamy ogorki na zepsucie🤣🤣🤣.Opowiesci o czarninie przyjmuja z obrzydzeniem. W okresie swiarecznym wszystkich obdarowuje piernikiem staropolskim I jest to moja tradycja do ktorej przywiazane sa rowniez moje dzieci .Dla nich to zapach swiat ,dla mnie lata wspomnien polskich swiat. Zabawne sa wypieki z makiem ,cudowne polskie makowce ,rolady I torty makowe. Mak budzi strach ...dopoki nie sprobuja slodkosci z miodem I bakaliami.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11075668468607102876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-49584785252458934.post-33679743133375701892018-12-05T08:28:25.210+01:002018-12-05T08:28:25.210+01:00Zupa nic hrabiny Aleksandry Potockiej [w wydaniu m...Zupa nic hrabiny Aleksandry Potockiej [w wydaniu mojej Babci] <3Marta Podsiadłohttps://www.blogger.com/profile/07288227618659753229noreply@blogger.com