środa, 9 stycznia 2013

nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz. 3


ŚNIADANIE : 

Dziś chleb z wędliną i surówka z papryki.

* 2 kromki pełnoziarnistego chleba - 75 g
* plaster "wysokogatunkowej " wędliny drobiowej - 30 g
* do pochrupania z kanapką : listki sałaty lodowej, korniszon, pomidorki migdałowe
* SAŁATKA : kolorowe papryki pokrojone w kostkę ( zielona, żółta, czerwona ) 100 g + po 1/4 cebuli białej i czerwonej pokrojonej w piórka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno + sól i pieprz do smaku
* kawa/herbata  (bez cukru ! ) + 150 ml chudego mleka  LUB   kawa/herbata  i  150 ml chudego jogurtu naturalnego lub kefiru 


II  ŚNIADANIE :  

jabłko lub pomarańcza

OBIAD :


ZUPA :

Dziś ponownie jedliśmy zupę [kalafiorowo-brokułową]







II  DANIE : 

Pulpety wołowe w pikantnym, kremowym sosie wielowarzywnym  podane z pęcakiem i zieloną fasolką gotowaną na parze.



PULPETY  WOŁOWE - SKŁADNIKI :

* Po 100 g mięsa wołowego pieczeniowego na jedną porcję 

* składniki na sos - podaję proporcje na 4 porcje ! :
1 cebula 
1/4 pora 
1 marchewka 
1/2 pomidorów z puszki wraz z sosem
2 czubate łyżeczki pikantnego sosu Ajwar  (jeśli nie macie - dodajcie do sosu trochę papryki, cukinii i bakłażana )
przyprawy : sól , pieprz , papryka czerwona


wykonanie : 

Mięso wołowe  mielimy. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Nie żałujemy przypraw - dietetycznie nie musi oznaczać niesmacznie :)
JEDNA PORCJA - to 100 g surowego mięsa !  Stugramowe porcje dzielimy na 4 mięsne kulki. 

Przygotowujemy sos : warzywa kroimy w kostkę; przekładamy je do garnka; zalewamy je niewielką  ilością wody; gotujemy ok 15 minut; dodajemy przyprawy : sól, sos Ajvar, czerwoną paprykę. Wrzucamy mięsne kulki ( wody musi być tyle w sosie, aby tylko przykryła mięso ) GOTUJEMY 10 MINUT. Mięsne pulpety wyjmujemy z sosu; sos miksujemy - staje się aksamitny i gesty. Ponownie wkładamy pulpety do sosu i doprowadzamy go do wrzenia.


PĘCAK gotujemy na sypko - jedna miarka pęcaku + 3 miarki wody + sól do smaku /
Jedna porcja kaszy to 3 łyżki kaszy ugotowanej. 

 






ZIELONA  FASOLKA 
Mrożoną zieloną fasolkę gotujemy na parze.
Jedna porcja to : 100 g fasolki + 1 łyżeczka oleju + sól do smaku + 1/2 zmiażdżonego ząbka czosnku




KOLACJA : 

Zostało mi trochę wołowiny - przygotowałam cukinię faszerowaną.


Przepis na faszerowaną cukinię  :

W diecie 1200 kalorii możecie wykorzystać go zarówno jako danie obiadowe jak i kolacyjne :
* jako danie obiadowe - jedna porcja to : 2 połówki  faszerowanej cukinii zawierające razem 100 g mięsa.
* jako danie kolacyjne - jedna porcja to połówka faszerowanej cukinii zawierająca 30 g mięsa

CUKINIA  FASZEROWANA  NA KOLACJĘ :
( przygotowywałam kolację dla całej rodziny - wy dostosujcie proporcje do swoich potrzeb)

* 3 niewielkie cukinie 
* 2 duże lub 4 małe pieczarki 
* 1 cebula czerwona
* 1/4 pora
* 1/4 papryki czerwonej
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki ostrego sosu Ajvar
* po 30 g  mięsa wołowego pieczeniowego  na jedną porcję  

PAMIĘTAJCIE, ŻE  W  DIECIE  1200  KALORII  JEDNĄ  PORCJĘ  KOLACYJNĄ  PRZYGOTOWUJE  SIĘ  Z  30 G SUROWEGO  MIĘSA LUB  TAKIEJ  SAMEJ  ILOŚCI  CHUDEJ  WĘDLINY 

* przyprawy : sól, pieprz, czerwona papryka ... lubię gdy taki farsz jest pikantny 

WYKONANIE :

Cukinie obieramy; przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy część nasienną, warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu, obsypujemy je przyprawami : solą ziołowa, papryką czerwoną  ostrą, pieprzem, natką pietruszki.

Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie cukinie napełniamy farszem warzywno-mięsnym i zapiekamy przez kolejne kilka minut.

Farsz : warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy 3 łyżeczki oleju. Warzywa dusimy przez kilka minut stale mieszając ( mają pozostać półtwarde ). Dodajemy przyprawy ... warzywa zsuwamy na jedna połowę patelni , a na drugiej podsmażamy  mielone pieczeniowe mięso wołowe licząc po 30 g na jedną porcję. Stale mieszamy. Gdy mięso "zbieleje" - dodajemy sos Ajvar . Teraz możemy już napełniać podpieczone cukinie.

Pamiętajcie, że farsz możecie komponować z innych warzyw stosownie do waszych upodobań smakowych i pory roku !

Kolacja w diecie 1200 kalorii - jedna porcja kolacyjna to  :

* połówka cukinii faszerowanej warzywami z dodatkiem 30 g chudego mięsa wołowego 
* 2 kromki razowego lub pełnoziarnistego chleba 
* pomidorki do pochrupania
* 100 ml kefiru



































Dużo wołowiny dziś ? 
Pamiętajcie, że to tylko przykładowy jadłospis ! Poszczególne dania kolacyjne, obiadowe czy śniadaniowe nie są przypisane do konkretnego dnia diety. Swoje posiłki możecie komponować w dowolnym układzie stosownie do waszych upodobań smakowych i zawartości lodówki. Ważne jest jednak, aby wasza dieta była urozmaicona ! 
Zamieszczone przepisy traktujcie jako przykłady czy inspirację dla siebie.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam te Twoje przepisy! Pokazujesz, że zdrowo nie znaczy nudno i niesmacznie. Jeszcze kilka takich wpisów i chyba sama przejdę na dietę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te przepisy możesz wykorzystywać nie tylko będąc na diecie :)... wtedy możesz inny sos przyrządzić do sałatek / np miodowy winegret / i nie musisz restrykcyjnie odważać porcji mięsa tak jak ja to teraz robię :)

      Usuń
  2. Doprawdy, jak pysznie i różnorodnie można funkcjonować na tej diecie. A wydawałoby się, że 1200kcal to nie tak wiele...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele nie jest , ale głodu też wielkiego nie odczuwamy ... w zamian za to - POCZUCIE LEKKOŚCI :)

      Usuń
  3. z takimi posiłkami odchudzanie do czysta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda :) takie odchudzanie jest przyjemne , ale wymaga też sporo systematyczności i planowania / a ja z natury swojej zamotana bywam :) /

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. raczej jestem na czekoladowym głodzie :):):)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. nieskromnie zgodzę się z Tobą :) - dania są bardzo smaczne...

      Usuń
  6. Preacusiu!! Kochana jesteś że dzielisz się tymi wszystkimi pomysłami. Trzymam kciuki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieeeeesz , gdy skupiam uwagę na fotografowaniu - to zapominam o podjadaniu :):):)

      Usuń
  7. Od kilku dni jestem na tej diecie, w dużym stopniu sugeruję się tymi przepisami i jestem w szoku!! Zdecydowanie NIE jestem głodna, wręcz przeciwnie! Tylko troche trzeba w kuchni postać, ale warto bo jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszę się czytając takie słowa ... jest to dowód na to , że ta dieta nie jest udręką :)

      Usuń
  8. Zaczołam dietę dwa dni temu twoje dania są pyszne i pięknie wyglądają nie wiem tylko jak przekonać moje dzieci do niej męża się udało to i tak duży sukces

    OdpowiedzUsuń
  9. Pulpety są przepyszne! Co prawda zrobiłam do nich 4 razy więcej sosu,bo widząc u góry informację o 100 gramach mięsa na jedną porcję, automatycznie pomyślałam (nie doczytałam zdania poniżej) ,że i ilość składników sosu poniżej jest na 1 porcję i przemnożyłam razy 4 ;) Nic nie szkodzi,bo sos jest nieziemski i ma go kto zjeść. Jestem pod nieustającym wrażeniem,że dietetyczne potrawy mogą być tak smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pulpety i sos są przepyszne, właśnie zjadłam swoją porcję :) Ja wolę mięso z indyka więc użyłam takiego, a ponieważ jest bardzo delikatne i bałam się, że rozpadnie się podczas gotowania, dodałam łyżkę kaszy manny i wyszły idealne. Już drugi raz stosuję tę dietę i korzystam z Pani przepisów. Schudłam, poprawiła mi się krew, nie głoduję a dania są pyszne. Pozdrawiam z kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się cieszę mogąc czytać o pani sukcesach w odchudzaniu.
    Sugeruję nie rezygnować całkowicie z chudej wołowiny. Pojawia się ona w jadłospisie obok mięsa drobiowego ze względu na jej wartości odżywcze. Zawsze zachęcam do dużego urozmaicenia w diecie, dzięki któremu nie będą nam grozić niedobory żywieniowe nawet gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej.

    OdpowiedzUsuń