czwartek, 4 kwietnia 2013

tort orzechowo - migdałowy


dom w którym czas się zatrzymał ...
zastygł na fotografiach , grafikach , obrazach ...
w magicznych szklanych kulach ...
w rzędach książek na półkach ...
w pamiątkach , bibelotach gromadzonych przez dziesięciolecia...
w starych meblach ...
w wielkim zegarze z wahadłem , który na zawsze stanął po śmierci dziadka ...

dom , w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota , szumem muszli znalezionych kiedyś na plaży , skrzypieniem stuletniego dębowego parkietu ...

dom , w którym gdzieś w wielkich zwierciadłach ukryte są odbicia moich dziadków ...

magiczny dom po zakamarkach którego uwielbiałam buszować w dzieciństwie ...

dom pełen rodzinnych portretów ... zapachu olejnych farb ... sztalug ...

DOM  MOJEJ  CIOCI ...








święta w takim domu mają inny wymiar ...
dają poczucie ciągłości  tradycji , harmonii ...
dają poczucie obecności wśród nas tych , którzy już odeszli , tych za którymi tęsknimy ...


Poniedziałek Wielkanocny ...
Taka kumulacja tego dnia : śmigus-dyngus , prima aprilis i urodziny cioci  :)
Upiekłam tort ... wilgotny , migdałowo-orzechowy ... przełożony kajmakową masą ... wielkanocnie udekorowany ... pyyyyszny  :)


WARSTWA ORZECHOWA :

składniki :  10 żółtek  ,  22 dkg cukru pudru  ,  1 laska wanilii  ,  1 KOPIATA  łyżka intensywnego kakao  ,  2 łyżki mleka  ,  25 dkg WŁOSKICH  ORZECHÓW

wykonanie :  ucieram mikserem żółtka z cukrem na puszystą , białą masę ... rozcinam laskę wanilii , do masy z żółtek dodaję jej czarny miąższ ... miksuję / upajam się zapachem :) / ... w kubeczku  dokładnie mieszam kakao z mlekiem i dodaje je do żółtkowej masy ... następnie dosypuje blenderem rozdrobnione  "na makę" orzechy ... miksuję...

WARSTWA  MIGDAŁOWA :

składniki :  białka z 10 jaj  , szczypta soli  , 22 dkg cukru pudru  , sok z 1/2 cytryny  , miąższ z 1 laski wanilii ,  25 dkg MIGDAŁÓW  ,  3 łyżki zmielonych biszkoptów 

wykonanie :  białka jaj ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodaję do niej cukier puder , sok z połowy cytryny i miąższ wanilii ... miksuję ... dosypuję rozdrobnione " na mąkę " migdały ... mieszam wszystkie składniki ...


Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni ... włączam termoobieg ...
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję ją masłem ... na jej spód nalewam masę orzechową ... potem na nią przekładam masę migdałową ...
Ciasto piekę ok 1 godzinę / do suchego patyczka / ... 

Po wystudzeniu wystarczy tort udekorować np polewą czekoladową , ale w wersji świątecznej proponuję przełożyć go masą ...

 MASA KAJMAKOWA  Z  SERKA  MASCARPONE 

składniki :  250 ml śmietany kremówki  ,  500 dkg serka mascarpone  , 10 dkg białej czekolady , 6 łyżek gotowej masy kajmakowej z puszki ...

wykonanie : 
czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej  ...
dobrze schłodzona śmietanę ubijamy mikserem ...
do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową ... miksujemy ...
stale miksując wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę ...

Ostudzone ciasto wyjmuję z tortownicy ... delikatnie rozkrawam je na dwa blaty 
/ rozpoznacie z łatwością , w którym miejscu powinniście przekroić - warstwa orzechowa i migdałowa różnią się kolorem :) /

Na spód kładę orzechowy blat / bądźcie ostrożni - jest bardzo delikatny / ... rozsmarowuję na nim 1/3 masy kajmakowej  ... kładę migdałowy blat ... tort z wierzchu i po jego bokach pokrywam pozostałym kremem ... wygładzam jego powierzchnię i dekoruję jak to przystało w wielkanocnym czasie : orzechami , skórka pomarańczowa , daktylami , figami i rodzynkami  ...





























tort z tego przepisu pojawił się już kiedyś na blogu ...
wtedy był w noworocznym wydaniu  :)  [ TU ]


26 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda ten tort :) zdaje się, że wymaga trochę pracy, ale warto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu ... jeśli masz jakieś magiczne urządzenie , które po włączeniu guzika zamienia migdały i orzechy "w mąkę" w 5 sekund - to przygotowanie ciasta nie trwa więcej niż 20 minut :)
      tak czy owak - WARTO !!! :):)

      Usuń
  2. Cudowne te zdjęcia a tort wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magiczny dom,magiczna opowieść i magiczny tort.
    Jakie piękne jest życie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda ? :) wystarczy tylko chcieć to dostrzec ...

      Usuń
  4. Chciałabym mieć ciocię z takim domem. A kiedyś samej mieć dom,w którym czas odmierzany jest mruczeniem kota ;) Póki co zdjęcia kojarzą mi się z nastrojowymi kawiarniami,a nie domem :)

    A tort? Zapisany przepis do powtórzenia w domu rodziców!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przekraczając progi tamtego domu nigdy nie pomyślałabym , że jest niczym nastrojowa kawiarnia :)

      Usuń
    2. Bo ja jestem psychopatycznym maniakiem kawy,mam liste i zwiedzam kawiarnie po kolei odhaczając je. Czesto bywam w jednej w której stały stare antyki, kanapy, stoły z szydełkowymi obrusami, tapeta niczym z domu babci czy cioci itp. a wszystko tworzyło klimacik jak z zagraconego domu:D

      Usuń
  5. rozpływam sie jak go widzę, ale musi być pysznie orzechowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pysznie orzechowo-migdałowy ... wilgotny i kremowy zarazem :)

      Usuń
  6. Cudnie mieć takie miejsce pełne wspomnień:-). A tort wygląda przepysznie, uwielbiam takie połączenia smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to takie miejsce do którego uwielbiam wracać ... tak choć na chwilę ... na herbatę ...

      ***
      orzechowo migdałowe ciasto jest moją ulubioną bazą do tortów :)

      Usuń
  7. taki tort to ja rozumiem!:) kiedyś powtórzę
    kocur magiczny, jak miejsce w którym mieszka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestka , przeglądając niedawno Twój blog widziałam takie ciasto ... chyba w trochę innych proporcjach ... ale znasz jego smak :):)

      Usuń
  8. Orzechy i migdały....toż to tort marzenie!:-) Jakie równe warstwy! I jakiż on cały piękny i uporządkowany! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te warstwy ciasta tak sobie po prostu równo rosną / czasem tylko nierówno udaje mi się je przeciąć by masą przełożyć :) /

      Usuń
  9. Kajmak i orzechy to rozkosz smakowa:-) Dobrze, że go odświeżyłaś. Już teraz nie umknie pamięci:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam to połączenie smaków :)

      Usuń
  10. Piękne, fotograficzne migawki...:) I jestem pewna, że ten tort wszystkim smakował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję madlene:) ...
      / a tort zniknął w błyskawicznym tempie :)/

      Usuń
  11. Ale fajny klimat świąt! A torcik wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wprowadziłaś w klimat!! Pięknie piszesz, a tortowi nie oparłabym się zdecydowanie!! całus.

    OdpowiedzUsuń