niedziela, 7 grudnia 2014

ŚWIĘTA JAK W DOMU - karp zatorski wędzony w cieście



Coraz bliżej święta. Już pierwszy śnieg spadł, już przymrozek złapał. Nastał czas planowania. Ustalamy świąteczne menu, sporządzamy listę zakupów, myślimy o świątecznych dekoracjach, o bożonarodzeniowych ozdobach.

PRAGNIEMY BY BYŁO TRADYCYJNIE, BY ŚWIĘTA BYŁY JAK W DOMU, PO MAŁOPOLSKU.

W myślach przywołujemy wspomnienia ciepłych, rodzinnych spotkań przy blasku świec i zapachu choinki. Przypominamy sobie smaki i aromaty świątecznych potraw, które zawsze gościły na naszym wigilijnym stole - nasze małopolskie smaki z dzieciństwa : czerwony barszcz z uszkami, taki jak robiła mama, postny bigos dziadka, kompot z suszu pachnący suską sechlońską, kutię robioną według przepisu prababci, makowiec cioci, ulubioną przez babcię fasolę Piękny Jaś z kapustą, pierogi, śledzie i oczywiście karpia. Po wiele tradycyjnych, małopolskich smakołyków powędrujemy na Targ Bożonarodzeniowy, w trakcie którego jak co roku w dniach od 19 do 22 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie będzie odbywał się Wigilijny Małopolski Smak promujący bożonarodzeniowe dania i produkty z Małopolski.





Szukając inspiracji, które pomogą wam przygotować rodzinne, tradycyjne Święta Bożego Narodzenia odwiedźcie koniecznie stronę internetową Święta jak w Domu. Małopolska - www.swietajakwdomu.pl/

Na tej stronie prawdziwy duch Bożego Narodzenia zamieszkał. Projekt #ŚwiętajakwDomu#Małopolska promuje lokalne tradycje i zwyczaje Małopolskie; zachęca do spędzania świąt w Małopolsce w tradycyjny sposób, pamiętając o tym co jest w nich naprawdę ważne. Tu nie ma świątecznej gorączki i irytacji, tu odnajdziecie przepisy jak rodzinnie, smacznie i pięknie spędzić ten radosny świąteczny czas.

Blogerzy kulinarni z Małopolski przygotowali dla Was ciekawe przepisy na wspaniałe tradycyjne dania świąteczne. Wśród nich jest również moja propozycja wigilijnej potrawy. Przygotowałam dla Was danie z karpia zatorskiego wędzonego, który jest produktem wpisanym na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. "Kliknijcie" w zamieszczoną poniżej nazwę dania, a przeniesiecie się na stronę prezentującą ten przepis krok po kroku. Serdecznie zapraszam  :   


Karp zatorski wędzony jest tradycyjnym produktem małopolskim. Atrakcyjna forma podania sprawia, że danie stanie się ozdobą świątecznego stołu. Samo ciasto jest cudownie chrupiące, nie kruszy się i nie wysycha. Dodatek otrębów i pełnoziarnistej mąki do ciasta sprawia, że nasz układ pokarmowy lepiej poradzi sobie ze świątecznym ucztowaniem.

 









Zapraszam Was również do wzięcia udziału w konkursie organizowanym na stronie Święta jak w Domu - www.swietajakwdomu.pl/konkurs

Czekają na Was wspaniałe nagrody ! :)

#‎ŚwiętajakwDomu‬ ‪#‎Małopolska‬





ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA



10 komentarzy:

  1. świetny pomysł na podanie ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie ci wyszedł ren karp!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ genialny przepis! I te zdobienia na cieście - bajka :) Całusy z Warszawy

    OdpowiedzUsuń