czwartek, 25 czerwca 2015

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W WADOWICACH


11 Małopolski Festiwal Smaku zawitał w miniony weekend do Wadowic. Był to już trzeci półfinał tegorocznego festiwalu, który daje wszystkim szanse rozsmakowania się w najlepszych regionalnych produktach. Jest to największa w kraju impreza kulinarna promująca dziedzictwo kulinarne Małopolski.  Spotkaliśmy się już w Wieliczce (07.06.) i Oświęcimiu (14.06). Przed nami jeszcze cudowne kulinarne doznania w Miechowie (05.07), Nowym Targu (12.07. - Rynek), Tarnowie (19.07. - Rynek), Starym Sączu (26.07. - Rynek) i Krakowie (29 i 30.08). 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni. Na Placu Jana Pawła II w Wadowicach otrzymać je mogli nie tylko z rąk gotujących w festiwalowej kuchni blogerów, ale również  od marszałka Marka Sowy, burmistrza Wadowic Mateusza Klinowskiego i gościa specjalnego festiwalu – Ministra Sprawiedliwości Borysa Budki, którzy przyłączyli się do wspólnego gotowania.

 

Wadowice kojarzą się wszystkim z kremówkami i tych na Małopolskim Festiwalu Smaku w Wadowicach zabraknąć nie mogło. Przygotował je Bartłomiej Płócienniak, szef kuchni, kreator smaku i założyciel projektu "Twój Kucharz". W przygotowanej przez niego wariacji na temat kremówki wszystkich zachwycił wspaniały krem z nutą brandy w smaku.



Nie tylko z kremówek słyną Wadowice. Wizytówka turystyczną miasta są również flaki.  Wszyscy zapewne pamiętają tu słowa  Jana Pawła II, który podczas pielgrzymki do Wadowic 16 czerwca 1999 roku powiedział : „Nazywali kalwarianów ogórcorzami, a wadowiczan flacorzami..." :) Konkurs na najlepsze Wadowickie Flaki towarzyszy Małopolskiemu Festiwalowi Smaku od 2011 roku.
 

Grand Prix wadowickiego półfinału zdobył "Miód wielokwiatowy leśny" z Gospodarstwa Pasiecznego Jodła ze Skawicy w powiecie suskim.


Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za "Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar".



Trzecie miejsce przyznano Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu za "Twaróg półtłusty".


Wyróżnienie zdobył też Zakład mięsny Adama Bąka z Wieprza za "Szynkę Pieczoną".


Swoje nagrody przyznawała również wadowicka festiwalowa publiczność :

W kategorii "ekologiczny przysmak" został nagrodzony miód wielokwiatowy z Pasieki Gucio Józefa Wendy z Zawadki.




W kategorii „tradycyjny specjał” zwyciężył filet z karpia w pomidorach - Spiżarnia Doliny Karpia s.c. z Brzezinki.







Tytułem „Smakołyku z legendą” uhonorowano nagrodzony już ser półtłusty ze Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu.




W kategorii „Jak u mamy” zwyciężył tort chlebowy wykonany przez Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.


Dodatkową konkurencją była rywalizacja o "Wadowicką Chochlę”, którą w tym roku przyznano za najlepsze flaki. Wyróżnienie trafiło do restauracji "Arkadia" z Klęczy Górnej.




W festiwalowej kuchni na wadowickim rynku gotowali dla was blogerzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych :

Michał Staszczyk PASZCZAKI GOTUJĄ   

Angelika Knop 365 DNI DOOKOŁA KUCHNI      
Ulla Pałka KUCHNIA NA WZGÓRZU    
Agnieszka Z WIDELCEM PO KRAKOWIE  
Marysia Zając  MANCIA W KUCHNI
Basia Skrzyńska ŻYCIE W APETYCIE  
Anna i Piotr Wlezień ŻYCIE OD KUCHNI  
Marek Starczewski GOOD FOOD

Wielka sympatia, pasja i serce do gotowania  łączy nas od dawna i sprawia, że z radością stajemy wspólnie w festiwalowej kuchni podczas kolejnego półfinału gotując i częstując wszystkich przybyłych gości. Było przepysznie, zobaczcie sami :)




Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z pysznym gulaszem wołowym z dodatkiem wędzonej słoniny, cebuli i papryki.


Bigos z młodej kapusty z dodatkiem boczku, kiełbasy i pomidorów.

 Hummus z dodatkiem śliwki sechlońskiej z chrupiącymi grzankami.
 

Chłodnik na maślance i śmietanie z koperkiem, pomidorami, szczypiorkiem, ogórkiem, natka pietruszki, i kurczakiem.


Crumble pod kruszonką jaglaną; owoce doprawione świeżym imbirem, cynamonem i pieprzem zapieczone pod kruszonką jaglana z dodatkiem pestek dyni, słonecznika, płatków migdałów oraz otrębów i płatków zbożowych.











Zobaczcie również fotoreportaż : 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz