TRYB JASNY/CIEMNY

11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W STARYM SĄCZU


11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU w minioną niedzielę zawitał do Starego Sącza. Był to już ostatni półfinał tegorocznego festiwalu. W kulinarnej podróży po Małopolsce odwiedziliśmy już Wieliczkę (7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ), Nowy Targ ( 12 lipca ) i Tarnów ( 19 lipca). 
Przed nami jeszcze wielki finał w Krakowie ( 29 i 30 lipca na Placu Wolnica ) !
Festiwal w Starym Sączu otworzył Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa. Później w naszej festiwalowej kuchni w towarzystwie burmistrza Starego Sącza Jacka Lelka i jego zastępcy Kazimierza Gizickiego częstował  przybyłych na sadecki rynek grzankami z kukiełki lisieckiej z oscypkiem i pomidorami.
 


MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni. 
O tytuł najlepszych wyrobów i awans do krakowskiego finału rywalizowali w Starym Sączu producenci z powiatów nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego prezentując w konkursie 18 produktów i potraw. 

Wielkim zwycięzcą festiwalu została Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic. Pokrzywa w soku jabłkowym została najwyżej oceniona zarówno przez festiwalowe jury jaki i  przez dziennikarzy i publiczność. To pierwsza taka zgodność w ocenie w całej historii Małopolskiego Festiwalu Smaku !





W półfinale w Starym Sączu jury festiwalowe pod przewodnictwem Jerzego Poznańskiego w poszczególnych kategoriach nagrodziło :

* Grand Prix 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym. GRATULUJEMY :)






* Drugie miejsce przyznano Janinie Molek z Tropia za kiełbasę z fasoli „Piękny Jaś”.




* Trzecie miejsce otrzymała zbójnicka pajda z rydzami zaproponowana przez Stary Dom Zdrojowy w Wysowej Zdrój.






* W kategorii "Ekologiczne Przysmaki" - zwyciężył wędzony ekologiczny udziec z indyka Jadwigi Krok z Białej Niżnej.





* W kategorii "Tradycyjne Specjały" uhonorowano  kiełbasę z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia.



* "Smakołykiem z legendą" została pokrzywa w soku jabłkowym z Tłoczni Owoców Pawłowski ze Żbikowic.



* W kategorii "Jak u Mamy" nagrodzono  pasztet z bobu z dodatkiem sosów z Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „U Zosi” w Zdyni.






/ na zdjęciu od lewej : Marcin Polus, Jerzy Poznański i Artur Kochański /

Na Rynku w Tarnowie, w wielkim namiocie zamienionym w kuchnię festiwalową i salę obrad festiwalowego jury spotkali się i gotowali dla was znakomici kucharze i szefowie kuchni : Jerzy Poznański,  Marcin Polus i Artur Kochański oraz małopolscy blogerzy kulinarni.


Razem z nami w festiwalowej kuchni stanął również do pracy Wicemarszałek Województwa Leszek Zegzda i częstował tradycyjną zupa zaproską. Towarzyszyli mu : Elżbietę Kantor - dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego oraz burmistrz Starego Sącza Jacka Lelka i zastępca burmistrza Kazimierza Gizickiego.


 
Było niezwykle smacznie:)
Odwiedźcie nas koniecznie podczas finału w Krakowie !





















   






11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W WADOWICACH








11 Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Oświęcimiu




11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W TARNOWIE


Komentarze

  1. Wszystko wygląda genialnie, aż żal że mnie tam nie było ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI