środa, 30 września 2015

CZEKOLADOWY TORT DYNIOWY



CZEKOLADOWY TORT DYNIOWY - bardzo jesienny, pyszny. Odnajdziecie w nim orzechy, dynię, żurawinę, śliwki, figi, maliny; są tu wszystkie barwy, smaki i aromaty jesieni. Tworzy go wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowo-orzechowe z intensywnie czekoladowym, pachnącym miodem  kremem przygotowanym na bazie musu z dyni, masła orzechowego i powideł śliwkowych  podane z bogactwem jesiennych owoców.

Masy do tortów i ciast najczęściej przygotowujemy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone lub masła. Ten krem czekoladowy jest zdecydowanie inny. Jego podstawę stanowi mus z dyni i masło orzechowe. Osłodziliśmy go aromatycznym, spadziowym miodem; charakteru i smaku nadały mu intensywne kakao i powidła śliwkowe. Efekt tego melanżu jest absolutnie genialny. Masa ma doskonałą, stabilną konsystencję i wyjątkowo jesienny charakter. Nie zawiera białka mleka krowiego i jajek co zapewne ucieszy wielu alergików.



składniki : 

ciasto: 

* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli dla przełamania smaku
* 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 120 g orzechów włoskich
* 1 szklanka dyni startej na tarle o dużych oczkach (to około 180 g obranej dyni)

* pół szklanki malin lub pokrojonych w kostkę śliwek
* pół szklanki żurawiny
* masło do wysmarowania tortownicy


masa czekoladowa :

* 1 szklanka purée z dyni
* 3 łyżki masła orzechowego SANTE 90 % orzechów
o jego zaletach i właściwościach możecie przeczytać TU
* 1/4 szklanki miodu spadziowego
* 4 łyżki  kakao 
* 3 łyżki powideł śliwkowych 



dodatki: 

* szklanka malin
* 3 figi
* 4 śliwki 
* listki świeżej mięty


wykonanie :

ciasto :

* Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
* Orzechy rozdrabniamy w blenderze na "gruboziarnistą mąkę".
* Dynię ucieramy na grubych oczkach tarła. 

* Łączymy suche składniki : mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek po pieczenia i sodę.  
* Do miski miksera wlewamy olej i wbijamy jajka - mieszamy; dosypujemy suche składniki i miksujemy na jednolitą masę.  
* Dodajemy dynię, orzechy, żurawinę oraz maliny lub pokrojone w kostkę śliwki - mieszamy.  
* Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut ( przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy test "suchego patyczka")



masa czekoladowa :

* Zaczynamy od zrobienia purée dyniowego. Nie przygotowujemy go w małej ilości jako jedynie podstawę do masy w czekoladowym torcie dyniowym, ale za jednym zamachem robimy go dużo i wykorzystujemy do zrobienia również zupy dyniowej lub śniadaniowej kaszy gryczanej z kremem dyniowym i owocami. Jedną całą dynię kroimy na kawałki, wycinamy z niej gniazda nasienne, obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Kawałki dyni wrzucamy do garnka z nieprzywierającą powłoka, dolewamy niewielką ilość wody (dosłownie 3 - 4 łyżki) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie dynia stanie się miękka, a nadmiar wody odparuje. Tak przygotowaną dynie miksujemy blenderem na gładkie purée. 


* Purée z dyni mieszamy z masłem orzechowym SANTE, kakao, miodem i powidłami śliwkowymi do uzyskania jednolitego kremu.

* Ciasto dyniowo-orzechowe układamy na paterze. Na jego wierzchu rozsmarowujemy cały krem czekoladowy; nie musi tworzyć równej gładkiej powierzchni, niech powstaną fantazyjne fale.  

* Figi i śliwki kroimy na ósemki i razem z malinami układamy na kremie czekoladowym. Całość dekorujemy listkami mięty. 

 

7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, a smakować musiał zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, patrząc na składniki, robi wrażenie - także smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny tort! :)
    Musiał smakować wyjątkowo! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis, musze kiedys wykorzystać mam nadzieje ze dobrze smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja go wypróbuję bardzo niedługo. Akurat potrzebuję jakiś przepis na słodycz dla gości w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog. Fajny przepis na tort. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj robiłam po raz drugi, więc przepis sprawdzony osobiście ;) Rodzinka zajada się i torcik szybko znika - najlepsza recenzja :D Ja osobiście pokochałam krem czekoladowy - pychota <3

    OdpowiedzUsuń