poniedziałek, 7 grudnia 2015

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM


Rzecz będzie o pierniku świątecznym, takim na ciemnym piwie, pachnącym miodem i korzennymi przyprawami, przełożonym cienką warstwą powideł śliwkowych, oblanym aromatyczną czekoladą - jednym słowem pysznym :) 
Jego korzenny, intensywny zapach to pierwszy świąteczny aromat jaki wkrada się do naszego domu, rozchodzi się po wszystkich jego zakamarkach i wprawia nas w cudowny nastrój. Zaraz po nim pojawia się zapach choinki. To zapach lasu i żywicy. A potem przychodzi zapach suszonych jabłek i wędzonych śliwek...

Każdy dobry przepis ma swój magiczny składnik, coś co czyni go wyjątkowym, niepowtarzalnym. W naszym rodzinnym pierniku świątecznym tym magicznym składnikiem zawsze były powidła śliwkowe robione przez babcię ze śliwek rosnących w ogrodzie obok domu. Do piernika babcia zawsze podawała nam aromatyczny, słodko-winny mus z jabłek. To był smak dzieciństwa "w pigułce" :)  
Jak go odtworzyć gdy babci już z nami nie ma ? Czasem wydaje się to niemożliwe, bo gdzie takie śliwki i jabłka kupić teraz ? Skąd wziąć czas by smażyć je przez kilka dni ? Nam ten smak babcinego, świątecznego piernika udało się jednak odtworzyć w 100 procentach !






PIERNIK ŚWIĄTECZNY

składniki :

proporcje na kwadratową formą 23 cm x 23 cm (20 cm x 20 cm)

* 160 ml ciemnego piwa ( typu Guinness)
* 160 g mąki
*  1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cynamonu mielonego
* 1 łyżeczka imbiru mielonego
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 7 goździków zmielonych (lub rozdrobnionych np w moździerzu)
* 180 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 2 duże jajka
* 130 ml miodu
* 130 g cukru
* 330 g (1 słoik) powideł śliwkowych: 3 łyżki powideł do ciasta + reszta zawartości słoiczka do przełożenia upieczonego piernika
* 100 g śliwek suszonych - najlepiej suski sechlońskiej

POLEWA CZEKOLADOWA :

* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
* 140 g gorzkiej czekolady  (40 % kakao)
* 1 łyżka miodu

DEKORACJA CIASTA :

* połówki orzechów włoskich

DODATKI :

 * mus z jabłek z cynamonem  -  skład: jabłka, cynamon
 

wykonanie :

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Piwo zagotowujemy, rozpuszczamy w nim masło i miód. Studzimy.
Śliwki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
W misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz.
W misie miksera ucieramy całe jajka z cukrem. Dodajemy do nich porcjami naprzemiennie suche składniki oraz przestudzone masło z piwem i miodem stale miksując do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone śliwki. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy.

Pieczemy 50 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C. Robimy test suchego patyczka.

Upieczony piernik studzimy. Przekrawamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy obie części ciasta.

Wierzch piernika oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

POLEWA CZEKOLADOWA :

W garnuszku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem miodu; zdejmujemy z pieca. Wrzucamy kawałki czekolady, rozpuszczamy ją dokładnie. Całość lekko studzimy i oblewamy piernik.





ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA 

2 komentarze: