niedziela, 10 stycznia 2016

MAKARON ZE SZPINAKIEM





Kolor jedzenia ma znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. 

Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych : 

- białe np. seler, czosnek, pietruszka, chrzan, por, białe porzeczki, kalafior, cykoria
- żółte np. cytryna, kukurydza, ananas, brzoskwinie, żółta papryka, melon
- pomarańczowe np. marchewka, pomarańcza, dynia, 
- czerwone np. pomidor, truskawki, buraki, czerwona papryka, wiśnie
- zielone np. jarmuż, sałata, zielona papryka, kiwi, awokado, agrest
- fioletowe (niebieskie) np. borówki, jeżyny, aronia, czarne porzeczki, śliwki, bakłażan, czerwona cebula, czerwona kapusta

Dietetycy i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców (surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych.

DZIŚ ZAGRAMY Z WAMI W ZIELONE :)

- Grasz w zielone ?
- Gram !
- Masz zielone ?
- Mam : brokuły, szpinak, botwinkę, rukolę, kapustę, karczochy, ogórek, natkę pietruszki, sałatę, rzeżuchę, koperek, szczypiorek, jarmuż, seler naciowy, szczaw, groszek zielony, bób, zieloną papryka, zielone szparagi, por, cukinię, fasolkę szparagową, pokrzywę, zioła, kiwi, agrest, awokado, zielone jabłka i gruszki, trawa jęczmienna...


Dziś prezentujemy przepis na makaron podwójnie szpinakowy :)

Zielone warzywa zawierają prawdziwy zielony skarb - chlorofil. Jest to zielony barwnik, wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy. 

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU :

* Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam żelaza, wspomaga leczenie anemii.
* "Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego organizmu.
* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, usprawnia ich pracę.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie. 
* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.

Zielone warzywa zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości - m.in. uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.

I jeszcze dobra wiadomość - zielone warzywa można jeść do woli bez obawy o nadmierne kilogramy; są niskokaloryczne :)

MAKARON ZE SZPINAKIEM 

składniki na 5 dużych porcji :

* 1 opakowanie ( 500 g ) makaronu szpinakowego w dowolnym kształcie (u nas : Foglie d'ulivo agli spinaci)
* 750 g mrożonego szpinaku w liściach
* 1 duża papryka czerwona
* 2 cebule
* 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub w wersji dla zapracowanych 1 puszka ciecierzycy
* 2 łyżki oleju do smażenia
* 2 duże ząbki czosnku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 150 ml gęstej śmietany lub 150 g serka mascarpone

wykonanie :

Wykorzystujemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę lub otwieramy i odcedzamy 1 puszkę ciecierzycy.
JAK UGOTOWAĆ CIECIERZYCĘ MOŻECIE PRZECZYTAĆ [NA TEJ STRONIE].

Rozmrażamy szpinak - do garnka przekładamy zamrożony szpinak i podgrzewamy go na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Czekamy aż się rozmrozi i częściowo odparuje z niego woda.

Cebule i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę; często mieszając czekamy do momentu aż się zeszkli. Wsypujemy pokrojoną paprykę; podsmażamy ją razem z cebulą przez kolejne 3 - 4 minuty do chwili aż lekko zmięknie. Dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak, doprawiamy zmiażdżonymi w wyciskarce ząbkami czosnku, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W wypadku soli jak zawsze namawiamy was do umiaru, ale pieprzu sobie nie żałujcie. Potrawa musi mieć charakter i nabrać pikanterii. Nie ma nic gorszego od niedoprawionego szpinaku. Całość dusimy przez około 5 minut i dodajemy ugotowaną ciecierzycę; podgrzewamy. Wlewamy gęstą śmietanę lub dodajemy serek mascarpone (świetnie sprawdzi się tu też śmietankowy serek czosnkowy); mieszamy. Finalnie sprawdzamy czy nie doprawić jeszcze solą lub pieprzem.

GOTUJEMY MAKARON :

* Idealny makaron wymaga dużo wody w trakcie gotowania. Obowiązuje tu zasada 1 : 10 - na każde 100 g makaronu należy odmierzyć 1 litr wody i 10 g soli (1  łyżeczka soli waży 6 g). 
* Do wody, w której gotuje się makaron nie należy dolewać oliwy - w dużej ilości wody makaron się nie skleja, a dodatek oliwy nie poprawi wcale jego smaku.
* Nie wolno również przelewać zimną wodą podawanego na gorąco makaronu, gdyż w ten sposób wypłuczemy z jego powierzchni skrobię nadającą mu sprężystość i smak.
* Ugotowany makaron dodajemy do przygotowanego sosu, nigdy odwrotnie.

Ponownie podgrzewamy sos szpinakowy z ciecierzycą i dodajemy do niego ugotowany makaron. Całość mieszamy i podajemy niezwłocznie. 

2 komentarze: