poniedziałek, 18 lipca 2016

MARANI SAPERAVI GRUZIŃSKIE WYTRAWNE CZERWONE WINO

marani, marani saperavi, saperavi, gruzinskie wino, wino do grilla, wino do czerwonego miesa, wino do sera, wino na plazy, wino wytrawne, wino czerwone, pije wino na plazy, zycie od kuchni
Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone w domu z drewnianych bali w Bieszczadach gdzie czas płynął nam leniwie, a teraz dodaje smaku naszej wyprawie na Pomorze. Lato to dla nas czas spędzany blisko natury; czas grillowania i biesiadowania z przyjaciółmi. Szukaliśmy dobrego wina w przystępnej cenie, które będzie wyśmienicie współgrało z grillowanym czerwonym i białym mięsem oraz z serami, które uwielbiamy. Nasz wybór padł na wytrawne, gruzińskie, czerwone wino MARANI SAPERAVI.

marani, saperavi, marani saperavi, wino gruzinskie, wino do grilla, wino do czerwonego miesa, wino do sera, wytrawne wino, wino czerwone, zycie od kuchni



Gruzińskie wina mają w sobie coś wyjątkowego. Wyrażają charakter miejsca w którym powstały i ludzi którzy je stworzyli. Pamiętajmy, że Gruzję uznaje się za kolebkę winiarstwa. Większość etymologów uważa, że słowo „wino” pochodzi od starożytnego gruzińskiego słowa „gvino”.  Za gruzińskimi winiarzami stoi 8 tyś. lat doświadczeń, 8 tyś. roczników wina czego dowodzą liczne archeologiczne odkrycia. Dzięki wielowiekowej uprawie winorośli naród gruziński potrafił do dziś zachować 525 odmian lokalnych winorośli z czego w oficjalnej, komercyjnej uprawie wykorzystywanych jest ponad 30. Najważniejsze odmiany to czerwone saperavi i białe rkatsiteli.



MARANI SAPERAVI 750ml Wino Gruzińskie Czerwone Wytrawne

Wytrawne wino MARANI SEPARAVI powstaje w regionie Kakhetii we wschodniej Gruzji. Winogrona do jego produkcji pochodzą z winnic Kondoli. To wino regionalne. Winifikowane jest w 100% z gron Saperavi.

marani, saperavi, marani saperavi, gruzinskie wino, wino do grilla, wino do czerwonego miesa, wino nalewane do kieliszka, wino do sera, wytrawne wino, zycie od kuchni, czerwone wino

SAPERAVI to bardzo stary szczep uprawiany w Gruzji już w  czasach średniowiecza (a może jeszcze wcześniej). Wykorzystywany jest obecnie zarówno do produkcji czerwonych win wytrawnych, jak i półsłodkich, różowych czy wzmacnianych w stylu porto; bardzo dobrze sprawdza się także w kupażach. Jest to najważniejsza pod względem wielkości upraw i znaczenia dla gospodarki odmiana gruzińskich winogron wykorzystywanych do produkcji czerwonych win. Jest najbardziej rozpoznawaną i cenioną wśród konsumentów wina na świecie czerwoną, gruzińską odmianą . Charakterystyczną cechą tej odmiany jest wysoka zawartość związków polifenolowych (garbników i barwników). Słowo "saperawi" z języka gruzińskiego tłumaczy się jako "barwnik", "farba" (od sapere – "ciemny"). Doskonale oddaje to naturę tej odmiany. Czerwony barwnik znajduje się nie tylko w skórkach owoców tej odmiany, ale również w ich soku co nie zdarza się często w ciemnej selekcji winorośli właściwej (V. vinifera). Wina Saperavi są szczególnie bogate w przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia komórek.

MARANI SAPERAVI 750ml Wino Gruzińskie Czerwone Wytrawne

W naszej ocenie to dobre wino. Nie rozczarowało nas. Relacja jakości do ceny w przypadku MARANI SAPERAVI jest bardzo korzystna. Wino to możecie kupić w sklepie internetowym na stronie MARANI w cenie 38,00 zł.
Wino mocno wybarwione. Ma niezwykle głęboką, bardzo przyjemną dla oka czerwoną, jagodową barwę.
Nos to połączenie owocowości (konfitury owocowej) i pikanterii. Wyczuwalne są tu aromaty wiśni, truskawek; jest pieprz i papryka. Po zmieszaniu uwalnia intensywny zapach świeżych owoców. 
Dekantacja sprawia, ze to wino pięknie się otwiera i lekko łagodnieje.
W smaku pełne, przyjemnie taniczne, o zrównoważonej kwasowości; wyczuwalne dojrzałe owoce i wyraźne nuty czarnego bzu.
Winifikacja: Dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, odszypułkowane i tłoczone. Fermentacja na naturalnych drożdżach w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze (23-280C). Po 8-10 dniowej maceracji wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej po czym dojrzewa w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w butelkach, z zachowaniem optymalnej temperatury.
Zawartość alkoholu 13 %; cukier resztkowy mniej niż 3 g/l
Polecana temperatura serwowania: 16 – 18 stopni Celsjusza.

marani, marani saperavi, saperavi, gruzinskie wino, wino do czerwonego miesa, wino do steka, wino do sera, stek, kawal miecha, zycie od kuchni, wino i mieso
salatka ze stekiem, wino do czerwonego miesa, wino do grilla, stek, saperavi, marani, zycie od kuchni

Wino to świetnie nadaje się do czerwonego mięsa i serów. Doskonale smakuje lekko schłodzone (co sprawdziliśmy w czasie upałów) lub w temperaturze pokojowej (czego doświadczamy obecnie podczas biwaku). Świetnie sprawdza się w każdych warunkach - zarówno podczas grillowych, wysmakowanych przyjęć w ogrodzie jak i w mniej zobowiązujących sytuacjach np. pite na brzegu morza w połączeniu z serami i kanapkami z pieczoną wołowiną.

marani, saperavi, marani saperavi, gruzinskie wino, wino na plazy, pije wino na plazy, wino do czerwonego miesa, plaza, zycie od kuchni
 IMPORTER : 
Marani 1915 Sp. z o.o. Oficjalne przedstawicielstwo j.s.c. "Telavi Wine Cellar" ul. Wąwozowa 23 lok. U1, Warszawa

3 komentarze: