sobota, 21 stycznia 2017

FASOLA PIĘKNY JAŚ

piekny jas, fasola, fasola z doliny dunajca, przepisy z fasoli, produkty regionalne, chroniona nazwa pochodzenia, malopolska, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni


FASOLA PIĘKNY JAŚ Z DOLINY DUNAJCA

Dolina Dunajca jest miejscem szczególnie korzystnym dla uprawy fasoli. Sprzyja jej tu gleba, ukształtowanie terenu, opady. To jeden z najcieplejszych terenów w Polsce. Najważniejsza jest tu odmiana Piękny Jaś. Jej plantacje położone są dość nisko na madach rzecznych. Tyczki z fasolą są osłonięte od wiatru. Występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne.

Fasola Piękny Jaś ma duże, błyszczące nasiona o nerkowatym, lekko spłaszczonym kształcie. Jest szczególnie ceniona za dużą zawartość magnezu (80 mg/kg dzięki wysokiej zawartości tego pierwiastka w tamtejszej glebie), delikatną konsystencję po ugotowaniu oraz słodkawy smak. 

dolina dunajjca, przepisy z fasoli, fasola z doliny dunajca, malopolska, malopolska do zjedzenia, przepisy z fasoli, piekny jas, zycie od kuchni
Fasola Piękny Jaś ma cieńszą skórkę od innych odmian fasoli co sprawia, że gotuje się ją szybciej od nich średnio o 10 minut.



janina molek, fasola, piekny jas, przepisy z fasoli, chroniona nazwa pochodzenia, zycie od kuchni


Janina Mołek (na zdjęciu) mieszkająca we wsi Tropie jest absolutną mistrzynią w przygotowywaniu dań z fasoli Piękny Jaś. Potrafi z Pięknego Jasia zrobić praktycznie wszystko: pasztet, kotlety, roladę, pierogi na słodko i na ostro, a nawet tort czy wysoko procentowy alkohol. Pani Janina jest współautorką książki kucharskiej "Fasola z Doliny Dunajca" zawierającej około 100 ciekawych przepisów kulinarnych których podstawą jest fasola Piękny Jaś. Jej wszechstronność zastosowania zapewne was zaskoczy. 

Jednym z sekretów Pani Janiny Mołek jest sposób gotowania Pięknego Jasia. Jak przekonuje, warzywa tego nie powinno się moczyć - jest smaczniejsze i zdrowsze, jeśli fasolę gotujemy 2-3 godziny, trzykrotnie przerywając gotowanie poprzez dolewanie zimnej wody. 
 




Charakterystyczne cechy fasoli Piękny Jaś doczekały się uznania Unii Europejskiej. W 2011 roku fasola z Doliny Dunajca została wpisana do unijnego rejestru, zyskując status "Chronionej Nazwy Pochodzenia" (ChNP). Uprawnienia do produkcji fasoli z oznaczeniem ChNP mogą otrzymać jedynie rolnicy uprawiający ją na obszarze 11 gmin leżących w dolinie rzeki Dunajec: Gródek nad Dunajcem (powiat nowosądecki), Zakliczyn, Wojnicz, Wierzchosławice, Radłów, Wietrzychowice, Tarnów, Pleśna, Żabno (powiat tarnowski), Czchów (powiat brzeski) i Gręboszów (powiat dąbrowski) w województwie małopolskim.

chroniona nazwa pochodzenia, malopolska, produkty tradycyjne, produkty regionalne, malopolska, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni
W Zakliczynie, na początku września, corocznie odbywa się rozsławione już w okolicy Święto Fasoli, któremu towarzyszą konkursy oraz degustacje potraw wykonanych z fasoli.
 

NASZE PRZEPISY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM FASOLI PIĘKNY JAŚ:

("klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z naszym przepisem) 


FASOLKA PO BRETOŃSKU


fasolka po bretonsku, piekny jas, fasola, zycie od kuchni, przepisy z fasoli

SAŁATKA Z FASOLĄ I JABŁKIEM

salatka z fasoli, przepisy z fasoli, przepisy z fasola, piekny jas, zycie od kuchni, salatka

PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI

Również takie pyszne pralinki możecie przygotować na bazie fasoli Piękny Jaś. Polecamy ! SĄ PYSZNE :)  

pralinki, pralinki z fasoli, piekny jaś, zycie od kuchni, przepisy z fasoli

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE

 

fizoły ze sliwkami, fizoly, fasola, piekny jas, wigilia w malopolsce, przepisy z fasoli, zycie od kuchni
BARSZCZ Z FASOLĄ PIĘKNY JAŚ - WIGILIA W MAŁOPOLSCE 

barszcz czerwony z fasola, barszcz wigilijny, fasola, piekny jas, przepisy z fasola, zycie od kuchni

Więcej o tradycyjnych i regionalnych produktach małopolskich możecie przeczytać W TYM NASZYM ARTYKULE

produkty regionalne, malopolskie produkty regionalne, przepisy z fasola, piekny jas, zycie od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz