poniedziałek, 27 lutego 2017

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, pstrag wedzony, salatka, malopolska do zjedzenia, zycie od kuchni

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM
O tej porze roku to jedna z naszych ulubionych sałatek. Intensywność jej barw dodaje nam energii i witalności. Na talerzu wiele się dzieje. Smaki fajnie podążają za sobą. Jędrne, soczyste, delikatne mięso wędzonych  Pstrągów Ojcowskich w połączeniu z wyrazistymi grilowanymi warzywami i rukolą świetnie się komponują na jednym talerzu. Jest też ukłon w stronę tradycyjnych, regionalnych produktów małopolskich.

pstrag ojcowski, salatka, pstrag wedzony, salatka z ryba, wedzone ryby, zycie od kuchni, ojcow, malopolska do zjedzeniaTo kolejny przepis w nowym cyklu na naszym blogu o tradycyjnej i regionalnej kuchni małopolskiej [KLIK].

produkty tradycyjne, małopolskie produkty tradycyjne, produkty regionalne, zycie od kuchni

SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:


* 1 Pstrąg Ojcowski wędzony

* 2 garście rukoli



+ WARZYWA GRILLOWANE:


* 4 plastry bakłażana o grubości 1 cm

* 6 plastrów cukinii o grubości 1 cm

* ½ żółtej papryki

* ½ czerwonej papryki

* 1 cebula czerwona pokrojona na 8 części

* sól wielicka do smaku

* odrobina oleju



+ MARYNOWANE BURAKI:


* 1 ugotowany lub upieczony burak

* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

* 2 łyżki octu jabłkowego

* sól wielicka i pieprz czarny


+ PESTO Z RUKOLI:

* 2 garście rukoli

* 2 łyżki obranych orzechów włoskich

* 2 łyżki startego oscypka lub sera gazdowskiego (gołki)

* 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżka soku z cytryny

* sól wielicka i pieprz


pstrag ojcowski, salatka, zycie od kuchni, produkt tradycyjny, malopolska do zjedzenia

wykonanie:

MARYNOWANE BURAKI: Mieszamy składniki na marynatę. Ugotowany (lub upieczony) burak studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm; zanurzamy je w marynacie i pozostawiamy na minimum pół godziny.

GRILLOWANE WARZYWA: kawałki papryki, cebuli, plastry bakłażana i  cukinii grillujemy na patelni skropionej olejem; solimy.

PESTO: składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

FILETOWANIE PSTRĄGA OJCOWSKIEGO: odcinamy rybie głowę i ogon; obieramy ją ze skóry (skóra odchodzi bez trudu od mięsa), następnie delikatnie podważając nożem mięso ryby oddzielany je od szkieletu (mięso odchodzi praktycznie samo). Dzielimy filety z pstrąga na mniejsze kawałki. 

SKŁADANIE SAŁATKI: Na talerzach rozkładamy po 1 garści rukoli, układamy na niej z fantazją grillowane warzywa, kawałki pstrąga, plastry marynowanych buraków i pesto z rukoli. 

pstrag ojcowski, salatka z pstragiem, salatka z ryba, zycie od kuchni, malopolska do zjedzenia, produkty tradycyjne, malopolska kuchnia

Nasz przepis na SAŁATKĘ Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM OJCOWSKIM znajdziecie również w książce MAŁOPOLSKA DO ZJEDZENIA.



pstrag ojcowski, salatka, salatka z ryba, pstrag wedzony, zycie od kuchi, malopolska do zjedzenia, malopolskie produkty tradycyjne

Poznajcie również nasz przepis na  ROLADĘ SZPINAKOWĄ Z PSTRĄGIEM OJCOWSKIM

pstrag ojcowski, rolada szpinakowa, zycie od kuchni

Minionej wiosny odwiedziliśmy stawy rybne w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego. To właśnie tu Magdalena Węgiel wraz z córką Agnieszką Sendor stworzyła rodzinną firmę PSTRĄG OJCOWSKI. Więcej przeczytacie w naszym reportażu [NA TEJ STRONIE]. Zapraszamy do lektury :)

 

agnieszka sendor, pstrag ojcowski, wedzony pstrag, zycie od kuchni

 Na zdjęciu: Magdalena Sendor


1 komentarz: