piątek, 3 marca 2017

BURGER WOŁOWY

burger, wołowina, mięso na burgery, jak zrobić burgery, bułki do burgerow


Dziś męska kuchnia level master - czyli męskie żarcie w ekstra wydaniu.

BURGER WOŁOWY - klasyka gatunku
Męska kuchnia i męska sprawa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Musi być jakość i smak na najwyższym poziomie, bo burger jest królem męskiej kuchni.

burger, burger slow food, wolowina, meska kuchnia,mieso do burgerów, bulki do burgerow, zycie od kuchi

Podstawą jest mięso najwyższej jakości. Z kiepskiego mięsa zrobicie kiepskie burgery, więc po prostu szkoda zachodu. Dziś solidna porcja mięcha - dobrej jakości, grubo zmielona wołowina ugrillowana w punkt, tak by zachowała swą soczystość. Do tego kawał bułki (najlepiej w wersji razowej). Ale nie byle jakiej bułki, tylko dużej, sprężystej, miękkiej, maślanej, domowej bułki do burgerów. To ona tworzy niezastąpioną podstawę rasowych burgerów. I jeszcze do kompletu dobrze doprawiony sos, wyrazisty w smaku ser i bogactwo dodatków warzywnych. Wykorzystujemy ulubione gatunki sałat, świeże i marynowane warzywa oraz mikro listki. 
Mikro listki w burgerze? 
Ale że naprawdę?  
No jak to kurna brzmi?  
Mikro listki i męska kuchnia to jest jakoś z natury swojej niekompatybilne
Kto tak myśli ten ulega stereotypom :) 
Prawdziwy mężczyzna dbający o dobrą formę i zdrowie doskonale wie jak ważne jest zachowanie równowagi w diecie i włączenie do niej jak największej ilości warzyw. Mikro listki, kiełki czy inne zielone dodatki nie są jedynie ozdobą dania. Ich chrupiące łodyżki wspaniale wzbogacające smak burgerów są przede wszystkim cennym źródłem niezaspionych witamin i mikroelementów - są prawdziwą bombą witaminową!


burger, wolowina, jakie mieso do burgerow, bulki do burgerow, meskia kuchnia, zycie od kuchni
JAK ZROBIĆ BURGERY IDEALNE
 
* Sięgamy po wołowinę. Mówi się, że 20 % tłuszczu w mięsie to proporcja idealna dla burgerów. Z tegoż względu na burgery doskonale nadaje się antrykot. My jednak wykorzystujemy zazwyczaj chudsze gatunki mięsa, np. mięso z udźca wołowego (bo tak jest zdrowiej) i idziemy o level wyżej wykorzystując wołowinę dojrzewającą. To gwarancja genialnego smaku i aromatu mięsa. Takie mięso ma naturalną kleistość (nie wymaga dodawania żadnych składników spełniających rolę spoiwa). 
* Struktura mięsa w burgerze musi być wyczuwalna więc mięso musicie zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o dużych oczkach.
* Niech wam do głowy nie przyjdzie dodawanie jajka czy samego żółtka do mięsa na burgery! Nie robicie kotletów mielonych! To ma być rasowy burger, a nie buła z kotletem.
* Przez zbyt długie smażenie można najszlachetniejszy nawet kawałek wołowiny zmienić w suchą podeszwę. Nie idźcie tą drogą. Nie przedłużajcie niepotrzebnie smażenia mięsa. Niech zachowa soczystość.  3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej to optymalny czas smażenia na dobrze rozgrzanej patelni grillowej o grubym dnie.


burger, mieso do burgerow,  bułki do burgerow, domowe burgery, zycie od kuchni
BURGERY WOŁOWE

składniki:
(proporcje na 4 porcje)

* bułki do burgerów 

! Upieczcie 4 bułki pszenne korzystając z TEGO PRZEPISU lub 4 bułki razowe wykorzystując TEN NASZ PRZEPIS.

Wyjdą wam mega duże bułki (o średnicy około 12-13 cm) które zaspokoją w pełni nawet największy męski apetyt.

Domowe bułki do burgerów są nieporównywalnie smaczniejsze od kupnych. Gdy przekonacie się jak szybko i łatwo się je piecze już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepowych półek. Są miękkie, sprężyste, maślane; po prostu pyszne.

* burgery wołowe:
 
* 800 g wołowiny; POLECAMY udziec wołowy; możecie wykorzystać również antrykot lub rostbratel (na 1 porcję liczymy tu 200 g mięsa - bo bułki są mega duże) 
* około 1,5 łyżki oleju do smażenia
* świeżo zmielony pieprz  
* sól
 

* dodatki:

* mieszanka ulubionych sałat
* 4 ogórki konserwowe
* 1/2 czerwonej papryki
* 100 g sera złocisty lazur (lub 4 plastry sera w waszym ulubionym gatunku)
* 50 g mikro listków (np. groszku lub buraka) lub ulubionych kiełków

* marynowana czerwona cebula:

* 3 cebule czerwone
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 1 łyżeczka miodu
* szczypta soli

* sos:

* 8 łyżek majonezu kupnego lub domowego
* 4 łyżki ketchupu


* 2 papryczki chili lub 1 łyżeczka sosu Sambal oelek (ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, niekiedy z dodatkiem soli i soku z limonki)
* świeżo zmielony czarny pieprz
  
burgery, bulki do burgerow, jakie mieso do burgerow, meska kuchnia burger slow food, zycie od kuchni


WYKONANIE:


1. Pieczemy bułki z przepisu podanego powyżej.

2. Marynujemy czerwoną cebulę 
Cebule dzielimy na połówki i kroimy w bardzo cienkie półplasterki. Przygotowujemy marynatę mieszając w miseczce ocet jabłkowy, miód i sól. Do marynaty dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kilkakrotnie mieszamy.



3. Przygotowujemy sos

Mieszamy majonez i ketchup. Całość doprawiamy drobno posiekaną i roztarta z odrobiną soli papryczką chili lub sosem  Sambal oelek i świeżo zmielonym pieprzem.


4. Smażymy burgery wołowe
Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach.  Ma być grubo zmielona z wyczuwalnymi kawałkami mięsa. (Można również mięso posiekać). Niech wam do głowy nie przyjdzie dodawanie jajka czy bułki tartej do mięsa na burgery! Nie robicie kotletów mielonych! To ma być rasowy burger, a nie buła z kotletem.

Formujemy płaskie, okrągłe kotlety wielkością dopasowane do przekroju bułek (tu każdy po około 200 g do bułek o średnicy 13 cm).
 


burgery, bulki do burgerow, zycie od kuchni

Dobrze rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją odrobiną oleju i kładziemy na nią burgery. Mięso grillujemy przez 3 minuty z każdej strony.  Przez zbyt długie smażenie można najszlachetniejszy nawet kawałek wołowiny zmienić w suchą podeszwę. Nie idźcie tą drogą. Nie przedłużajcie niepotrzebnie smażenia mięsa. Niech zachowa soczystość.
Dobrze jest położyć plastry sera w ostatniej chwili smażenia i przykryć na moment patelnię pokrywą. Ser się wtedy lekko rozpuści.


5. Przygotowujemy bułki
 

Bułki kroimy na pół, skrapiamy ich miąższ kilkoma kroplami wody. W trakcie smażenia mięsa wkładamy je na 2 - 3 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 


burger, burgery domowe, jaie mieso do burgerow, zycie od kuchni, bulki do burgerow



6. Przygotowujemy warzywa 
Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w cienkie plastry.


7. Składamy burgery
Obie połówki przekrojonych bułek smarujemy sosem (licząc 1,5 łyżki sosu na każdą połówkę bułki). Układamy na nich kolejno garść kolorowej sałaty, marynowaną czerwoną cebulę, usmażone burgery wołowe, plastry sera, plastry czerwonej papryki, garść kiełków lub mini listków (w ich zastępstwie może być też druga warstwa sałaty), plastry ogórka konserwowego, warstwa marynowanej czerwonej cebuli. 


burger, mieso do burgerow, bulki do burgerow, wolowina, burger domowy, zycie od kuchni, dodatki do burgerow
burger, burger domowy, dodatki do burgerow, jak zrobic burgera, bulki do burgerow, zycie od kuchni
burger, dodatki do burgera, wolowina, jakie mieso do burgerow, bulki do burgerow, zycie od kuchni
burger, burger domowy, jak zrobic burgera, mieso do burgera, bulki do burgera, zycie od kuchni

Wielbicielom burgerów polecamy również przepis na BURGERY ORIENTALNE.

burger orientalny, burger, wolowina, zycie od kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz