czwartek, 29 marca 2018

MAJONEZ BAZYLIOWY

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,
 Majonez bazyliowy to genialny dodatek do jajek, kanapek, sałatek, tortilli. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą to jedna z naszych propozycji dla was na Wielkanocne Śniadanie. To niezwykle proste, pyszne i zarazem efektowne danie.

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,
 
MAJONEZ BAZYLIOWY

 
składniki:

* 200 ml gęstego majonezu domowego lub kupnego (tu polecam wam Majonez Kielecki)
* pęczek świeżej bazylii
* łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
* świeżo zmielony pieprz do smaku

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,
Majonez bazyliowy możecie przygotować na bazie majonezu domowego lub gęstego majonezu kupionego w sklepie. 

Przygotowanie domowego majonezu według naszego przepisu zajmie wam dosłownie 5 minut. 

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,

MAJONEZ DOMOWY
 
składniki:
 
* 1 duże jajko
* 200 ml oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego)  
* 1 łyżeczka ostrej musztardy  
* szczypta soli  
* 1/2 łyżeczki cukru lub miodu
* duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
* 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,

 wykonanie:

Skorupkę jajka myjemy i sparzamy (trzymając jajko na łyżce wkładamy je na moment do wrzącej wody). Do wysokiego, wąskiego naczynia wbijamy sparzone wcześniej jajko (takie naczynia są zazwyczaj sprzedawane w komplecie z blenderem). Wlewamy 200 ml oleju, dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, szczyptę soli, dużą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru (lub miodu) i 1 łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny.
W tym miejscu przypominam wam, że przepis jest jedynie bazą. Możecie dodać do niego ciut więcej lub mniej octu czy musztardy albo doprawić go intensywniej pieprzem. Wszystko zależy od stopnia ostrości jaki lubicie najbardziej.


wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,

MAJONEZ BAZYLIOWY:

wykonanie:

Obrywamy listki z pęczka bazylii. Wrzucamy je do blendera, dodajemy majonez (domowy lub kupny), dolewamy sok z cytryny. Całość blendujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem do smaku. 

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,

POLECAMY WAM RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA WIELKANOCNE JAJKA - ZNAJDZIECIE JE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,


JAKO DODATEK DO JAJEK NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE POLECAMY WAM RÓWNIEŻ [TEN SOS] 
 


WSZYSTKIE NASZE WIELKANOCNE PROPOZYCJE KULINARNE ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE]

wielkanocn, jajka wielkanocne, jajka faszerowane, jajka z majonezem, wielkanocne sniadanie, zyie od kuchni, ziolowy majonez, zielony majonez,
 

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis. Kocham bazylię, muszę wykonać taki majonez, na bank pyszny. Zdjęcia są również bardzo piękne. :) Serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń