czwartek, 29 listopada 2012

naleśniki prosto z pieca...

 























Przepis na naleśnikowe ciasto znajdziecie [tu] razem z przepisem na inną moją wariację naleśnikową :) / do usmażenia ich będziecie potrzebowali jajek , mleka , wody mineralnej , maki , oliwy i przypraw /
Komponując farsz wykorzystałam warzywa , które nadal bogactwem barw i form kuszą na sklepowych półkach oraz ulubione sery ...


SKŁADNIKI  FARSZU :
* cukinia
* bakłażan
* por
* cebula
* czerwona papryka
* fenkuł
* kukurydza z puszki
* suszone pomidory w oleju
* oliwa z oliwek
* kiełki / u mnie były to kiełki brokuła /
* przyprawy : sól ziołowa , kolorowy pieprz świeżo zmielony , papryka , bazylia

WYKONANIE :
1. Smażymy górę  naleśników dowolnej wysokości :) ... pamiętajmy aby naleśnikowe ciasto doprawić ulubionymi ziołami...
2. Warzywa / bakłażan , cukinię , por , cebulę , fenkuł , paprykę /  kroimy w kostkę  i dusimy przez chwilę na odrobinie oliwy / możemy w tym celu wykorzystać oliwę, którą zalane były suszone pomidory /...
3. Do farszu dodajemy kukurydzę i pokrojone w kostkę suszone pomidory ... nie żałujemy przypraw !!!

4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni...
5. Kroimy ulubione gatunki serów...
6. Teraz na blachę do pieczenia parę kropel oliwy ... i będziemy kolejno układać naleśniki...
7. Na naleśniki nakładamy po około dwie łyżki gorącego farszu warzywnego... kładziemy plastry sera i trochę kiełków i składamy je w kopertę...
8. 10 do 15 minut w piecu i naleśniki gotowe są do jedzenia...


Jeśli lubicie - pod koniec pieczenia możecie naleśniki posypać niewielką ilością utartego żółtego sera...
Wszystkich miłośników naleśników zapraszam też do wypróbowania :





 [ostrej naleśnikowe wariacji ]

 


12 komentarzy:

  1. Piękne naleśniki i jaki zdrowy garnirunek! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnirunek ów jest częścią magicznych praktyk mających na celu nieuleczalną miłość do warzyw w dzieckach obudzić :)

      Usuń
  2. Bogactwo składników! Jak ja lubię fenkuła...

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki prezentują się super!
    ciasto na pierniki będziesz zarabiać to dojrzewające? polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zarobiłam już :)ale nie z 2 kg mąki :):)

      Usuń
  4. Ależ robisz smakowite zdjęcia!
    Super są takie ujęcia wszystkich składników - baaaardzo mi się podobają:)
    A naleśniki robię rzadko i najczęściej na słodko, a tu tyle pikantnych kombinacji - coś czuję, że jeszcze dzisiaj sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      i zachęcam Cię do ostrych naleśnikowych kombinacji :):)

      Usuń
  5. U Ciebie jak zawsze pysznie i kolorowo:) Wspaniałe naleśniki!

    OdpowiedzUsuń