TRYB JASNY/CIEMNY

BISZKOPT ORZECHOWY


orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

Biszkopt orzechowy stanowi nieodzowną podstawę tortu orzechowego. Jest również genialnym dodatkiem do tortu czekoladowego. Do takiego biszkoptu mam wielki sentyment. Moja Babcia Halinka pojedyncze jego blaty często wplatała w swoje wielowarstwowe torty, a torty piekła genialne, wręcz zjawiskowe. Obficie je ponczowała nie żałując przy tym spirytusu i przekładała maślanymi masami pomiędzy którymi układała również ultracienkie, chrupiące blaty orzechowe lub kokosowe oraz macerowane w alkoholu owoce. Po  zjedzeniu kawałka takiego tortu siadanie za kierownicą było raczej ryzykowne. To były prawdziwie mistrzowskie cukiernicze konstrukcje tworzone z miłością i fantazją. Wieńczyły je misterne zdobienia, których nie powstydziłaby się żadna cukiernia. Dziś takich tortów już się nie piecze. Dziś ciężar maślanych mas wyparła lekkość i delikatność mas bazujących na bitej śmietanie, ale receptura na idealny orzechowy biszkopt pozostała ta sama. Przechowujemy ją w naszym zeszycie z rodzinnymi przepisami.  Ten biszkopt zawsze pięknie wyrasta, jest puszysty, lekki i idealnie równy.   

orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort


BISZKOPT ORZECHOWY

składniki:

* 8 jajek (powinny mieć temperaturę pokojową)
* 130 g mąki pszennej tortowej
* 150 g cukru (używamy cukier kryształ lub cukier trzcinowy)
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
* 200 g orzechów włoskich lub laskowych (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
możecie do biszkoptu wykorzystać również mieszankę orzechów ( 100 g orzechów włoskich + 100 g orzechów laskowych)
* 2 łyżki mocnej, wystudzonej kawy lub kakao
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy

orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

wykonanie:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i smaruję masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie. 

Piekarnik rozgrzewamy do 170. 

Zaparzamy, a potem studzimy mocną kawę (lub kakao).

Obrane orzechy rozdrabniamy w malakserze na mąkę (można je również zmielić).
 
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. 

Nie przerywając miksowania dosypujemy po jednej łyżce cukier.
 
orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

Wlewamy 2 łyżki kawy i miksujemy.

orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz rozdrobnione w malakserze orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników wykonując delikatne, koliste ruchy szpatułką kuchenną. 

Ciasto ma biszkopt ostrożnie przekładamy do tortownicy. Pieczemy 50 - 60 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka. 
 
orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i czekamy aż  wystygnie. Ostrym, elastycznym nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy. 
 
orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

Gotowy biszkopt można przekroić na 3 krążki. 

Biszkopt warto upiec 1 dzień przed robieniem tortu gdyż łatwiej go wtedy wtedy pokroić na krążki.  

Biszkopt orzechowy wykorzystujemy do przygotowania pysznego tortu orzechowego.

orzechowy biszkopt,biszkopt, jak zrobic biszkopt, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt, latwy biszkopt, najlepszy biszkopt, tort orzechowy, orzechowy tort

POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY.
"Klikając" w  nazwę przeniesiecie się automatycznie na inną stronę naszego bloga.

BISZKOPT

  TORT TRUSKAWKOWY

tort czekoladowo-malinowy 

TORT OWOCOWY

 rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami



 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI