niedziela, 17 marca 2019

TORT ORZECHOWY

orzechowy tort, tort, orzechy, biszkopt orzechowy, elegancki tort, zycie od kuchni


TORT ORZECHOWY
Zima i wczesna wiosna nie rozpieszcza nas bogactwem sezonowych owoców, ale w spiżarni mamy wciąż zapas pysznych orzechów. To właśnie one stanowią podstawę przepisu, który wam dziś prezentujemy. Poznajcie nasz przepis na tort orzechowy. Nie jest to przykład nowoczesnego cukiernictwa, to raczej tort w stylu "u cioci na imieninach" ale jest pyszny i co bardzo ważne łatwy w przygotowaniu.

Nasz tort orzechowy jest elegancki, wyborny, nieprzesłodzony, wilgotny, aromatyczny. Poznajcie nasz przepis na  pyszny

TORT ORZECHOWY PRZEŁOŻONY  TRZEMA MASAMI (CZEKOLADOWĄ, ORZECHOWĄ I MIGDAŁOWĄ)



SKŁADNIKI

BISZKOPT ORZECHOWY:
 
* 8 jajek (powinny mieć temperaturę pokojową)
* 130 g mąki pszennej tortowej
* 150 g cukru (używamy cukier kryształ lub cukier trzcinowy)
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
* 200 g orzechów włoskich lub laskowych (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
możecie do biszkoptu wykorzystać również mieszankę orzechów ( 100 g orzechów włoskich + 100 g orzechów laskowych)
* 2 łyżki mocnej, wystudzonej kawy lub kakao
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy  



MASA ORZECHOWA, MIGDAŁOWA I CZEKOLADOWA:

* 500 g sera mascarpone
* 400 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu 
* 2 laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego
* 4 łyżki mleka
* 100 g płatków migdałów (lub migdałów bez skórek)
* 100 g orzechów włoskich lub laskowych
* 6 łyżek cukru pudru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 3 łyżeczki żelatyny

PONCZ:

* 200 ml mocnej kawy lub kakao
* 2 łyżeczki cukru
* 100 ml czystej wódki 

DEKOROWANIE TORTU:

* 100 g migdałów w płatkach
*  skrojona i podsuszona cienka warstwa orzechowego biszkoptu
* 100 g orzechów

* 200 g czekolady gorzkiej
* 50 g masła
* połówki obranych orzechów



WYKONANIE:

BISZKOPT

Robienie tortu rozpoczynamy od upieczenia orzechowego biszkoptu. Możecie to zrobić dzień wcześniej. Łatwiej będzie wam wtedy przekroić biszkopt na 3 blaty. 


JAK UPIEC IDEALNY BISZKOPT ORZECHOWY POKAZUJEMY WAM KROK PO KROKU NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA [KLIK]

 
Ostrym cukierniczym nożem kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki.


Z górnego krążka ścinamy cienką warstwę, samą skórkę orzechowego biszkoptu (pozwoli nam to lepiej naponczować ciasto). Po rozdrobnieniu w malakserze wykorzystamy ją później do ozdabiania boków tortu. 
 
 
MASA CZEKOLADOWA

* 4 łyżki sera mascarpone
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1 łyżka cukru pudru

Z opakowania z serkiem mascarpone nabieramy 4 łyżki serka i przekładamy go do miski kuchennej.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z dodatkiem cukru pudru i po lekkim przestudzeniu dodajemy ją po łyżce do serka mascarpone dokładnie mieszając całość kuchenną trzepaczką do powstania jednolitej masy, którą schładzamy w lodówce.


MASA ORZECHOWA I MASA MIGDAŁOWA

* 100 g orzechów rozdrabniamy w malakserze i przesypujemy do kuchennej miseczki; odkładamy.

* 100 g płatków migdałów (lub migdałów obranych ze skórek) rozdrabniamy w malakserze.

* Przygotowujemy ŚMIETANOWĄ MASĘ BAZOWĄ do kremu orzechowego i migdałowego: wykorzystujemy do niej:

* pozostały ser mascarpone
* 400 ml śmietany kremówki
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 laski wanilii (lub cukier z dodatkiem wanilii/ cukier wanilinowy)
* 4 łyżki mleka 
* 3 łyżeczki żelatyny

Do małego naczynia (np. niskiej szklanki) wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimnym mlekiem; mieszamy i pozostawiamy ją na około 10 minut do namoczenia.  

Dobrze schłodzoną  śmietanę przelewamy do misy miksera i ubijamy ją na sztywno uważając przy tym aby jej "nie przebić" (zbyt długie ubijanie śmietany rozpocznie proces oddzielania się masła od maślanki), dosypujemy cukier puder i miąższ z wanilii; mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i  całość miksujemy. 

Naczynie z namoczoną wcześniej  żelatyną wkładamy do kąpieli z gorącą wodą. Mieszamy łyżeczką żelatynę do chwili aż zrobi się płynna.

Teraz wlewamy po jednej łyżeczce rozpuszczoną żelatynę do masy śmietanowej stale ją miksując. 
Tak powstała nam ŚMIETANOWA MASA BAZOWA. 

MASA ORZECHOWA

Do miski z rozdrobnionymi orzechami przekładamy pośpiesznie 1/3 śmietanowej masy bazowej i całość dokładnie mieszamy.

MASA MIGDAŁOWA
Do pozostałych 2/3 śmietanowej masy bazowej wsypujemy rozdrobnione migdały i całość dokładnie mieszamy.



SKŁADANIE TORTU

Na paterze do tortów układamy pierwszy krążek orzechowego biszkopta. Nakładamy na niego obręcz tortownicy i zapinamy ją (ułatwi nam to układanie kolejnych warstw tortu). 
Biszkopt nasączamy równomiernie 1/3 kawowego ponczu. Rozsmarowujemy na nim masę czekoladową i przykrywamy ją drugim biszkoptowym krążkiem. Całość lekko dociskamy.

Teraz drugi krążek biszkoptu nasączamy  1/3 kawowego ponczu i rozsmarowujemy na nim masę orzechową, na której kładziemy 3 krążek orzechowego biszkoptu. Ponownie całość lekko dociskamy.



Trzeci krążek orzechowego biszkoptu nasączamy pozostałym ponczem kawowym. 

Rozpinamy obręcz tortownicy i bardzo delikatnie ściągamy ją.
Wierzch tort oraz jego boki pokrywamy masą migdałową. Wygładzamy ją cukierniczym nożem starając się nadać tortowi ładny kształt. 


DEKOROWANIE TORTU:

Skrojoną wcześniej i podsuszoną cienką warstwę orzechowego biszkoptu oraz orzechy rozdrabniamy "na mąkę" przy użyciu malaksera. Tak powstałymi okruszkami dekorujemy brzegi tortu (obsypujemy je i lekko dociskamy). Później starannie czyścimy ze zbędnych okruchów brzegi patery na tort.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki którą wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą. Do czekolady dodajemy masło i całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.  Polewą czekoladową oblewamy rant tortu pozwalając jej spływać po brzegach tortu. 
Wierzch tortu obsypujemy płatkami migdałów i dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub laskowych.  
Gotowy tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smakuje najlepiej jeśli pozwolimy mu się chłodzi przez co najmniej 12 godzin. 

 

POZNAJCIE RÓWNIEŻ PRZEPIS NA NASZ ULUBIONY TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY 

W torcie tym mąka została całkowicie zastąpiona przez orzechy i migdały.


Można go przygotować w wersji świątecznej lub urodzinowej.

7 komentarzy:

  1. Wspaniały tort :) Może nieco pracochłonny lecz czasami warto poświęcić więcej czasu w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort naprawdę świetny. Wyszedł Ci perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie, ale trzeba się napracować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej... niesamowity :D muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie *.* zbliżają się urodziny mojego brata, zrobię mu taki :)

    OdpowiedzUsuń