czwartek, 11 kwietnia 2019

FASZEROWANE CUKINIE OKRĄGŁE

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

Różnorodność i wielobarwność to słowa które dobrze określają naszą kuchnię. Monotonia nie leży w naszej naturze. Aby uniknąć niedoborów żywieniowych sięgamy po jak najwięcej różnych gatunków warzyw, owoców i produktów zbożowych, a prezentowane przez nas potrawy nieprzypadkowo są bardzo kolorowe. Pamiętajcie, że im bardziej intensywne, naturalne barwy znajdują się na waszym talerzu - tym więcej witamin i przeciwutleniaczy kryje się w daniu. Lubimy więc bawić się kolorami w kuchni.  Dziś zaprezentujemy wam pyszne danie przygotowane z  okrągłej odmiany cukinii.

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni
Cukinia to świetne warzywo z botanicznego punktu widzenia będące owocem. Jest bardzo smaczne, zdrowe, a przy tym uniwersalne w zastosowaniu. Występuje w wielu odmianach o tym samym smaku różniących się pomiędzy sobą kolorem, wielkością a nawet kształtem. Najsmaczniejsze są mini cukinie o wielkości do 10 cm. Doskonale nadaję się do faszerowania, kiszenia, marynowania, przyrządzania zup, pieczenia placków, jako dodatek do curry i gulaszów. jest też oczywiście podstawą ratatouille. Można ją jeść również na surowo. Sprawdza się w daniach wegetariańskich, wegańskich i mięsnych. 


cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni Jadalne są także jej żółte kwiaty. Nadają się one do sałatek i faszerowania. Stanowią też genialny dodatek do omletów. Najsmaczniejsze są smażone w cieście naleśnikowym.

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

W owocach cukinii nie kumulują się metale ciężkie. Są dobrym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu i fosforu. Głównie składają się z wody i stąd ich niska wartość kaloryczna - w 100 g 16 kcal. Mają też sporo błonnika (4g/100g). To warzywo polecane w dietach odchudzających.

Cukinie okrągłe ze względu na swój kształt i wielkość doskonale nadają się do faszerowania. Mają bardzo smaczny, jędrny i aromatyczny miąższ o białym kolorze. 

FASZEROWANA CUKINIA 

składniki:

* 5 okrągłych cukinii 
(możecie również wykorzystać małe cukinie o podłużnym kształcie)
* 1 mały bakłażan lub pół większego
* 2 cebule
* 1/2 czerwonej papryki
* 50 g orzechów włoskich obranych ze skorupek
* 100 g sera typu feta
* 5 łyżek ugotowanego ryżu
* 1 duży ząbek czosnku 
* 2 łyżki sosu ajwar 
(lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
* 1 papryczka chili 
(lub ilość stosowna do waszych upodobań)
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

dodatkowo:

* 200 g pomidorków koktajlowych

wykonanie:

Orzechy włoskie niezbyt drobno siekamy, przesypujemy na suchą, gorącą patelnię i prażymy przez około 3 - 4 minuty mieszając co jakiś czas. 

Myjemy warzywa.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Z papryki wycinamy gniazda nasienne. 

Bakłażana i paprykę kroimy w kostkę.

Z papryczki chili wycinamy gniazda nasienne i drobno ją siekamy.

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

Cukiniom odcinamy "kapelusze" i odkładamy je na bok.
Z ich wnętrza łyżeczką wydrążamy  gniazda nasienne tworząc miseczki (nasiona wyrzucamy).

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, często mieszając czekamy około 3 minuty i dodajemy pokrojoną paprykę, bakłażana i papryczkę chili. Całość dusimy około 10 minut. Warzywa przekładamy do naczynia z ugotowanym ryżem, dosypujemy uprażone orzechy, dodajemy sos ajwar (lub przecier pomidorowy) oraz ser pokrojony w kostkę, mieszamy farsz i całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.

Wydrążone cukinie napełniamy farszem, przykrywamy wcześniej odciętymi "kapeluszami" i układamy w naczyniu żaroodpornym (lub w brytfannie) na dno którego uprzednio wlewamy 2 łyżki oliwy i 3/4 szklanki wody.

Naczynie z cukiniami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.  Po 30 minutach pieczenia do naczynia dorzucamy pomidorki koktajlowe.

Smacznego!

cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni
cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni 
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY KULINARNE Z CUKINIĄ W ROLI GŁÓWNEJ:
cukinia faszerowana, okragla cukinia, danie z cukini, warzywa faszerowane, pieczona cukinia, zycie od kuchni

3 komentarze: