wtorek, 5 stycznia 2016

ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE


ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE
Uwielbiamy śledzie, a te w musztardowym sosie w szczególności ! Śledzie przygotowujemy na wiele sposobów: w oleju, w śmietaniez orzechami, pod pierzynką, w sałatkach,  ... długo można by wymieniać. Goszczą zawsze na naszym stole w trakcie Świąt i wigilijnej kolacji oraz podczas towarzyskich spotkań ze znajomymi; chętnie jadamy je również na co dzień przygotowując np kanapkową krajankę ze śledzia. Nie może ich też zabraknąć na imprezach i domówkach karnawałowych. Nie bez powodu mawiano kiedyś, że "rybka lubi pływać :)

Kupując solone śledzie  przywykliśmy mówić o nich "matiasy", ale jest w tym pewna nieścisłość.
MATIAS - to nie gatunek śledzia, ale śledź dziewiczy - ryba młodociana  - czyli taka, która jest przed pierwszym tarłem. Takie sztuki mają najdelikatniejsze, najsmaczniejsze i najtłustsze mięso, bo nie straciły energii i zapasu tłuszczyku podczas tarła :)
Matiasy poławiane są na Morzu Północnym tylko w maju i czerwcu głównie przez Holendrów i Niemców. Na polskim rynku są praktycznie niedostępne - w sklepach króluje śledź a'la matias. Solone filety z matiasa są też znacząco mniej słone od tych, które na co dzień kupujemy.




ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE

Nie wystarczy 10 minut aby je zrobić. Na przygotowanie tych śledzi potrzeba co najmniej 2 doby, co wcale nie oznacza, że napracujecie się przygotowując je. Roboty przy nich jest naprawdę niewiele, za to cierpliwością trzeba s wykazać czekając na efekt finalny. Obiecujemy jednak, że ten czas poświęcony na moczenie, marynowanie i nasycanie śledzi smakiem i aromatem musztardowego sosu nie uznacie za stracony :)
Takie śledzie można przygotować dzień przed planowana imprezą co wygodne jest bardzo. 

ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE
SKŁADNIKI :

* 10 solonych filetów śledziowych a'la matias

marynata do śledzi :

* 1 szklanka wody
* 1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 % kwasowości )
* 1/4 szklanki cukru
* 2 szczypty soli
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 

sos musztardowy :

* 3 łyżki musztardy francuskiej (musztardy z całymi ziarnami gorczycy)
* 2 łyżki musztardy miodowej (krem z gorczycy z miodem)
* 2 łyżki majonezu
* 5 - 6 łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu
* 1 - 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 1 duża biała cebula ( lub 2 mniejsze)
* 2 jabłka słodko-winne
* świeżo zmielony pieprz do smak


WYKONANIE :

ETAP PIERWSZY - MOCZENIE ŚLEDZI

* Z solonych filetów śledziowych a'la matias trzeba najpierw pozbyć się nadmiaru soli. W tym celu płuczemy je dokładnie, przekładamy do naczynia, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na parę godzin. W tym czasie dobrze jest czynność powtórzyć czyli wodę w której moczą się śledzie wymienić na nowa. 
* Jak długo powinny moczyć się śledzie ? 
To zależy od tego jak bardzo są słone. To odpowiedź enigmatyczna i zapewne niewiele wam mówi :) 
My moczymy śledzie przez 8 - 12 godzin (przez noc). W śledziach moczonych przez 3 - 4 godziny smak soli nadal dominuje niezależnie od tego w jakim sosie, marynacie czy zalewie je podamy, a zupełnie nie o to chodzi.
* Namoczone śledzie odcedzamy i osuszamy.

ETAP DRUGI - MARYNOWANIE ŚLEDZI

* PRZYGOTOWANIE ZALEWY: W garnku pod przykryciem zagotowujemy wszystkie składniki marynaty; garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy go do wystudzenia nie zdejmując z niego pokrywki.  
* Wymoczone, osuszone filety śledziowe kroimy w poprzek na 3 cm kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy ostudzoną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.  (Tak przygotowane śledzie mogą pozostać w lodówce przez kilka dni.)



ETAP TRZECI - ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

* Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy ją do garnka, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy.
* Dokładnie mieszamy w kubku musztardę francuską, musztardę miodową, majonez, gęstą śmietanę, sok z cytryny i  miód. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 
* Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
* Do sosu musztardowego dodajemy jabłka i cebulę; mieszamy.
* Śledzie odsączamy z marynaty, przekładamy do kuchennego naczynia. Zalewamy je sosem musztardowym z jabłkami i cebulą; dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie odstawiamy ponownie do lodówki na co najmniej 8 -12 godzin.


7 komentarzy:

  1. O kurcze na prawdę bardzo fajnie to wygląda, będę musiał spróbwać na obiad, może jutro zrobię coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad powiadasz ... hmmm, mam nieodparte wrażenie, że nawet nie zwróciłeś uwagi pod czym pozostawiasz swój komentarz, a mój blog potraktowałeś jak słup ogłoszeniowy, zresztą nie pierwszy raz to robisz.

      Usuń
  2. O jejku od dawna chodzi za mna smak na takie dobre sledzie! A na takie w musztardzie to o jejku! Teraz wiem, ze musze kupic sledzie na sto procent wykorzystam twoj przepis moja mama robi je troszke inaczej :D

    Versjada

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj odbyła się degustacja śledzi, które przygotowywałam zgodnie z przepisem od kilku dni. Czegoś równie pysznego dawno nie jadłam. Moi domownicy, nawet ci, którzy za śledziami nie przepadają zabijali się o ten przysmak. Zrobiłam je z jogurtem naturalnym, więc były lekkie i puszyste. Piszę w czasie przeszłym, bo śledzi tych już nie ma. Wszystko zjedzone.

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm chyba i ja się skusze

    OdpowiedzUsuń
  5. super, dziś zrobiłam :) zagoszczą częściej u mnie, b. smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbaim matjasy :) mieszkam w Niemczech nad morzem i sa one tutaj ogolno dosteone i sa przepyszne !!! Musze zrobic koniecznie te salatke na wigilie ;) z ciekawoscia poczytalam o tych matjasach, bo zawsze myslalam ze to jakas odmiana sledzia.

    OdpowiedzUsuń